Uutta tietoa Punkalaitumen bussiturmasta: kyydissä oli kotimatkalla olleita Lukon ringette­junioreita, autoon tarttui kiinni kova tuulenpuuska

Punkalaitumella sunnuntaina sattuneen bussiturman syynä voi olla autoon kiinni ottanut kova tuulenpuuska. Linja-auto kuljetti Rauman Lukon ringettejuniorijoukkuetta.

Valtatiellä 2 Punkalaitumella sattui sunnuntai-iltana onnettomuus, kun linja-auto suistui tieltä kyljelleen ojaan. Kyydissä oli ringettejuniorijoukkue.

19.12.2022 10:46

Punkalaidun

Punkalaitumella tieltä ulos suistunut ja kyljelleen ojaan sunnuntai-iltana päätynyt linja-auto kuljetti Rauman Lukon ringette­juniori­joukkuetta. Joukkue oli palaamassa tilausbussilla kisamatkaltaan Lahdesta kotiin Raumalle.

”Tarjoamme pelaajille ja mukana olleille toimihenkilöille kriisiapua. Olen juuri järjestänyt asiaa”, kertoo Rauman Lukko ry:n seurapäällikkö Antti Saarinen maanantaina aamulla.

Onnettomuus sattui valtatie 2:lla, noin viisi kilometriä Kuljunmaalta Kanteenmaalle päin. Linja-auton kyydissä oli 21 matkustajaa ja kuljettaja. Matkustajista 16 oli lapsia. Saarisen mukaan bussissa oli noin 17-vuotiaita B-junioreita.

Hän sanoo, että tieto onnettomuudesta otettiin sunnuntaina seurassa vastaan sydän hypähtäen. Hän kehuu viranomaisten toimintaa onnettomuuden jälkeen.

”Kaikki oli toiminut paikan päällä hyvin: ambulanssit olivat tulleet heti paikalle ja kaikki oli tarkastettu jo siellä onnettomuuspaikalla”, Saarinen kertoo. ”Varabussi kuljetti heidät Huittisiin. Sieltä matka jatkui Satakunnan keskussairaalaan tarkastukseen.”

Saarinen ei aamulla osannut kertoa, miten joukkueen loppuyö oli tämän jälkeen sujunut.

”Aina ikäviä tapauksia”

Onnettomuus sattui, kun sohjossa ajanut linja-auto ajautui tieltä ulos täydessä vauhdissa ja kaatui ojaan kyljelleen. Yrittäjä Jari Salonen Sataxi-yhtiöstä sanoo, että linja-autoon oli ottanut kiinni kova tuulenpuuska.

Hän kuvailee kelin olleen sunnuntaina vaikea ja tilanteen yllättävä. Pirkanmaalle oli annettu koko sunnuntaiksi varoitus huonosta kelistä jäätävän tihkusateen, lumi- ja räntäsateen sekä sään lauhtumisen takia.

”Kun myrskypuuska ottaa suoralla tiellä kiinni tuollaiseen bussiin, siinä on kuljettaja käytännössä turistina. Vielä kun bussi ajautuu vähän reunaan ja tiellä on loskaa, pito häviää”, hän sanoo.

Salonen kertoo olleensa heti tuoreeltaan yhteydessä linja-auton kuljettajaan. Hänen mukaansa kuljettaja on tilanteesta pahoillaan. Salosen mukaan yhtiön linja-auto kuljetti ammattikuljettaja.

”Kun tilanne tästä tasaantuu, käymme asiaa vielä läpi. Meillä onneksi sattuu hyvin vähän liikennevahinkoja”, Salonen kertoo. ”Onneksi ei käynyt mitään pahempaa. Nämä ovat aina ikäviä tapauksia.”

Noin tunti onnettomuuden jälkeen liikenne pääsi jo kulkemaan paikan ohi, vaikka bussi odotti vielä nostamista. Pelastuslaitoksen viimeiset yksiköt poistuivat paikalta puolenyön jälkeen.

Aineksia pahempaan

Hälytys onnettomuudesta tuli sunnuntaina iltayhdeksältä. Onnettomuuden vuoksi liikenne valtatiellä 2 oli poikki noin tunnin ajan, minkä jälkeen liikenne ohjattiin kulkemaan yhtä kaistaa pitkin ennen kuin tilanne oli ohi.

Päivystävä palomestari Juha Toivonen Pirkanmaan pelastuslaitokselta kertoo, että viimeiset pelastuslaitoksen yksiköt poistuivat paikalta noin kello 0.30. ”Käsitykseni on, että linja-auto on nostettu ojasta pois samantien.”

Pelastuslaitoksen mukaan linja-auto oli todennäköisesti ajautunut ojaan täydestä matkavauhdista, eli noin 80–90 kilometriä tunnissa. Linja-autossa olleet olivat hetken aikaa onnettomuuden jälkeen jumissa autossa.

Vakavilta loukkaantumisilta vältyttiin, mutta useampi matkustaja sai lieviä vammoja. Sataxin Jari Salosen mukaan osalliset selvisivät pintanaarmuilla. Ilmoituksen onnettomuudesta hätäkeskukseen teki linja-auton kuljettaja.

Olisiko onnettomuudessa voinut olla aineksia vakavampaan turmaan?

”Kyllä, tietysti”, Toivonen sanoo. ”Pahimmassa tapauksessa linja-auto olisi voinut ajautua vastaantulevien kaistalle, missä olisi voinut tulla muuta liikennettä vastaan.”

Lue lisää: Viimeisimmät tiedot Punkalaitumen bussiturmasta: Kyydissä 16 lasta ja kuusi aikuista, kymmenen lievästi loukkaantunutta Satasairaalaan

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut