Poliisi kävi uhrin ja epäillyn asunnossa perjantaina, mutta ei havainnut mitään poikkeavaa

Läheiset etsivät kadonneeksi ilmoitettua naista perjantaina. Lauantaiaamuna hänet löydettiin surmattuna, kun epäilty tekijä oli siirtämässä uhrin ruumista autoon. Helsingin Sanomien tietojen mukaan epäilty on väkivaltaa tutkinut lääkäri.

Surmatalo Pietarinkadun ja Raatimiehenkadun kulmassa Ullanlinnassa sunnuntaina. Ihmiset olivat tuoneet kynttilöitä ja kukkia surman uhrin muistoksi.

18.12.2022 20:51

Helsingin poliisi tutkii epäiltyä henkirikosta Ullanlinnassa Raatimiehenkadulla. Poliisi tiedotti asiasta lauantaina alkuillasta.

Epäillyn henkirikoksen uhri on Ullanlinnassa asunut vuonna 1975 syntynyt nainen.

Teosta epäillään naisen aviopuolisoa. HS:n tietojen mukaan henkirikoksen epäilty tekijä on vuonna 1974 syntynyt ullanlinnalainen lääkäri. Poliisi ei kommentoinut epäillyn henkilöllisyyteen liittyviä asioita.

HS:n tietojen mukaan epäillyllä tekijällä ei ole aiempaa rikostaustaa. HS julkaisi elokuussa laajan selvityksen suomalaisten lääkäreiden rikoksista. Epäillyn nimi ei noussut esille selvityksessä.

Tapauksen yksityiskohdat eivät ole vielä tiedossa. Se tiedetään, että poliisille oli tehty ilmoitus kadonneesta henkilöstä.

Rikostarkastaja Jari Koski kertoi sunnuntaina alkuillasta, että rikosnimike ei ole vielä tiedossa. Hän kuitenkin vahvisti, että puhutaan joko taposta tai murhasta. Muita rikosnimikkeitä poliisi ei ole kirjannut.

”Meillä ei vielä ole tarpeeksi informaatiota, jota tarvitsemme tekemään ratkaisun, kumpaan se kallistuu.”

Epäiltyä ei oltu vielä kuultu sunnuntain alkuiltaan mennessä.

Vangitsemisaikataulu ei ole vielä Kosken mukaan tiedossa, mutta jos siihen ratkaisuun päädytään, tapahtuu se todennäköisesti alkuviikosta, kenties tiistaina. Aikataulusta kuitenkin päättää käräjäoikeus, ei poliisi.

Koski kertoo, ettei poliisilla tässä vaiheessa ole muita epäiltyjä. Katoamisilmoitus tehtiin hänen mukaansa perjantaina ja poliisi aloitti toimenpiteet välittömästi ilmoituksen tekemisen jälkeen.

Aiemmin sunnuntaina poliisi oli kertonut, että katoamisilmoitus oli tehty jo torstaina. Myöhemmin sunnuntaina poliisi korjasi päivän perjantaiksi.

Perjantaina poliisipartio muun muassa kävi uhrin ja epäillyn asunnossa, mutta ei havainnut Kosken mukaan mitään erityistä.

Koski kommentoi yleisellä tasolla toimenpiteitä, joita poliisi tekee katoamisilmoituksen jälkeen.

”Helsingissä tulee vuosittain useampi sata ilmoitusta kadonneesta henkilöstä. Toisin kuin ehkä mediasta tai muualta on saattanut lukea, meillä ei ole mitään ohjenuoraa tai proseduuria, että jos ihminen ilmoitetaan kadonneeksi, meidän pitäisi odottaa jonkin aikaa, ennen kuin teemme yhtään mitään.”

Poliisi oli lauantaina eristänyt epäillyn tekopaikan Ullanlinnassa. Toimitus on peittänyt kuvasta asunnon nimikilven.

Jokainen tapaus arvioidaan Kosken mukaan sillä hetkellä, kun ilmoitus tulee poliisille. Tapauksissa tehdään riskiarvio sen suhteen, onko esimerkiksi syytä epäillä, että katoamiseen liittyisi jotain vakavampaa.

Jos näin on tai katoamiselle ei ole mitään selkeää selittävää tekijää, poliisi yleensä tulee sellaiseen tulokseen, että kadonneen ihmisen etsimisen alkutoimet vastaavat hyvin pitkälle henkirikos­tutkintaa.

”Teemme siis kaikki sellaiset asiat, kuten henkirikos­tutkinnassakin, kunnes selviää, onko tämä henkilö elossa ja kunnossa vai surmattu, kuten tässä on ikävä kyllä käynyt.”

Poliisin saaman ilmoituksen mukaan Ullanlinnassa asuva vuonna 1975 syntynyt nainen ei ollut palannut kotiinsa työpäivän jälkeen perjantaina. HS:n tietojen mukaan uhrin läheiset olivat huolissaan naisesta jo perjantaina ja julkaisivat hänestä ilmoituksen Ullanlinnaan liittyvässä Facebook-ryhmässä.

Yksi HS:n haastattelema koiranulkoiluttaja kertoi jutelleensa kahden naisen kanssa, jotka perjantai-iltana etsivät kadonnutta naista. He kyselivät, onko hän nähnyt nelikymppistä naista ja näyttivät kuvaa. Heidän mukaansa nainen oli lähtenyt aamulla töihin, mutta töissä häntä ei päivän aikana nähty.

Myöskään Hufvudstadsbladetin tietojen mukaan uhria ei ollut nähty työpaikalla perjantain aikana. Uhrin työnantaja kertoi lehdelle, että yrityksen henkilökunnalle tarjottiin kriisiapua tapauksen johdosta. Lehti kertoo myös, että uhri ja epäilty olivat olleet pariskunta noin kolme vuotta.

Sunnuntaina Hufvudstadsbladet kertoi, että uhrin ja epäillyn tekijän oli tarkoitus järjestää pikkujoulut lauantaina. Lehden mukaan epäilty ilmoitti kuitenkin perjantaina juhliin kutsutuille, että juhlat on peruttu.

Poliisin mukaan naista etsittiin perjantaina poliisin ja läheisten voimin.

Lauantaiaamuna nainen löytyi poliisin mukaan surmattuna.

Poliisi kertoo, että nainen löydettiin, kun mies oli siirtämässä naisen ruumista auton takakonttiin. Ruumis oli kääreissä. Asiasta ilmoittivat ulkopuoliset ihmiset, jotka olivat havainneet outoa liikehdintää.

Ruumiin löytymisen yhteydessä poliisi otti kiinni vuonna 1974 syntyneen aviopuolison.

”Siinä yhteydessä huomattiin, että kääreissä oli vainaja, ja mies otettiin kiinni”, Jari Koski sanoo.

Henkirikoksen epäillään tapahtuneen asunnossa, joka sijaitsee rakennustelineiden takana olevassa rapussa.

HS tavoitti lauantaina alkuillasta ulkopuolisen, samassa talossa asuvan miehen, joka kohtasi epäillyn tekijän aamulla yhdeksän aikaan kahdesti: kun hän oli menossa kauppaan ja kun hän hetkeä myöhemmin palasi kaupasta.

Hän näki ulkovaatteissa olleen miehen koettavan lastata porttikongissa kaupunki­maasturiin jotain, joka vaikutti olevan matto jätesäkissä. Hän ihmetteli, ettei mies ollut saanut lastausta valmiiksi sinä aikana, kun hän oli kaupassa.

Hän jutteli lyhyesti miehen kanssa, joka sanoi olevansa siivoamispuuhissa. Hänen mukaansa mies ei ollut lainkaan hermostunut, vaan oikein ystävällinen. Hänessä eivät heränneet mitkään epäilykset miehen toimintaa kohtaan.

”Mattoa” mies oli liikuttanut sisäpihalla isolla mustalla pulkalla.

HS:n Ullanlinnassa lauantaina ja sunnuntaina haastattelemat asukkaat kertoivat, että lauantaina tapahtumapaikalla porttikongissa oli pysäköity Volvo, jossa oli takaluukku auki. Kaksi heistä kertoi nähneensä sen sisällä jotain, joka näytti vihreiltä jätesäkeiltä ja epämääräiseltä kasalta.

HS:n tietojen mukaan epäilty lääkäri on tutkinut laaja-alaisesti väkivaltaa Helsingin yliopistossa. Hän on lääketieteen tohtori ja psykiatrisen genetiikan ja oikeuspsykiatrian asiantuntija.

Epäilty on muun muassa ollut mukana tutkimuksessa, jossa tunnistettiin geenimutaatio, joka altistaa impulsiiviseen ja holtittomaan käyttäytymiseen alkoholin vaikutuksen alaisena. Lisäksi hän on tutkinut sukupuolten välisiä eroja murhafantasioissa.

Epäilty tekijä on perustanut vuonna 2017 osakeyhtiön, joka tarjoaa psykiatriaan liittyviä lääkäripalveluita. Epäilty omistaa yrityksen yksin. Sillä oli liikevaihtoa viimeisimmällä, toukokuussa 2021 päättyneellä tilikaudella reilut 150 000 euroa.

Yrityksen taloudellinen asema näyttää tilinpäätöksen perusteella vahvalta: yrityksellä oli toukokuun 2021 päättyessä taseessa tilikausien voittovaroja yli 230 000 euroa. Epäilty on ollut toisena osakkaana myös rahoitusalan yhtiössä, joka perustettiin vuonna 2016 ja lakkautettiin vuonna 2021.

Epäillyllä ei ole merkintöjä ulosottorekisterissä.

Epäillyn työnantaja ei kommentoinut asiaa lauantai-iltana.

Rikostarkastaja Kosken mukaan epäilty henkirikos on tämänhetkisten tietojen perusteella tapahtunut uhrin ja tämän aviomiehen asunnossa. Tapahtumien selvittäminen on vasta alkuvaiheessaan, ja tarkemmat tiedot tapahtumista tulevat selviämään esitutkinnan myötä, hän toteaa.

Koski ei lauantaina alkuillasta voinut luonnehtia tekotapaakaan. Siitä ei kuitenkaan ole epäilystä, etteikö tapahtunut olisi henkirikos.

Poliisilla ei ole tietoa motiivista tai muista yksityiskohdista. Epäillyn kuulustelut eivät ole vielä päässeet alkamaan.

Poliisi jatkaa tapauksen taktista ja teknistä tutkintaa. Asunto oli lauantaina eristetty.

Työryhmä: Jukka Harju, Ilmo Ilkka, Vesa Mäkinen, Tomi Pyy, Sami Takala, Salla Vuorikoski, Ilona Tyystjärvi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut