HS: Epäilty tekijä on väki­valtaa tutkinut lääkäri – Tämä tapauksesta tiedetään

Läheiset etsivät kadonneeksi ilmoitettua naista perjantaina. Lauantaiaamuna hänet löydettiin surmattuna, kun epäilty tekijä oli siirtämässä uhrin ruumista autoon. Helsingin Sanomien tietojen mukaan epäilty on väkivaltaa tutkinut lääkäri.

Poliisi oli lauantaina eristänyt epäillyn tekopaikan Ullanlinnassa. Kuvasta on peitetty asunnon nimikilpi.

18.12.2022 9:15

Helsinki

Helsingin poliisi tutkii epäiltyä henkirikosta Ullanlinnassa Raatimiehenkadulla. Poliisi tiedotti asiasta lauantaina alkuillasta.

Epäillyn henkirikoksen uhri on Ullanlinnassa asunut vuonna 1975 syntynyt nainen.

Teosta epäillään naisen aviopuolisoa. Helsingin Sanomien tietojen mukaan henkirikoksen epäilty tekijä on vuonna 1974 syntynyt ullanlinnalainen lääkäri. Poliisi ei kommentoinut epäillyn henkilöllisyyteen liittyviä asioita.

Toimituksen tietojen mukaan epäillyllä tekijällä ei ole aiempaa rikostaustaa.

Tapauksen yksityiskohdat eivät ole vielä tiedossa. Se tiedetään, että poliisille tehtiin perjantaina ilmoitus kadonneesta henkilöstä.

Ilmoituksen mukaan Ullanlinnassa asuva vuonna 1975 syntynyt nainen ei ollut palannut kotiinsa työpäivän jälkeen perjantaina. Toimituksen tietojen mukaan uhrin läheiset olivat huolissaan naisesta jo perjantaina ja julkaisivat hänestä ilmoituksen Ullanlinnaan liittyvässä Facebook-ryhmässä.

Yksi toimituksen haastattelema koiranulkoiluttaja kertoi jutelleensa kahden naisen kanssa, jotka perjantai-iltana etsivät kadonnutta naista. He kyselivät, onko hän nähnyt nelikymppistä naista ja näyttivät kuvaa. Heidän mukaansa nainen oli lähtenyt aamulla töihin, mutta töissä häntä ei päivän aikana nähty.

Myöskään Hufvudstadsbladetin tietojen mukaan uhria ei ollut nähty työpaikalla perjantain aikana. Uhrin työnantaja kertoi lehdelle, että yrityksen henkilökunnalle tarjottiin kriisiapua tapauksen johdosta. Lehti kertoo myös, että uhri ja epäilty olivat olleet pariskunta noin kolme vuotta.

Poliisin mukaan naista etsittiin perjantaina poliisin ja läheisten voimin.

Lauantaiaamuna kadonneeksi ilmoitettu nainen löytyi poliisin mukaan surmattuna.

Poliisi kertoo, että nainen löydettiin, kun mies oli siirtämässä naisen ruumista auton takakonttiin. Ruumis oli kääreissä. Asiasta ilmoittivat ulkopuoliset ihmiset, jotka olivat havainneet outoa liikehdintää.

Ruumiin löytymisen yhteydessä poliisi otti kiinni vuonna 1974 syntyneen aviopuolison.

”Siinä yhteydessä huomattiin, että kääreissä oli vainaja, ja mies otettiin kiinni”, sanoo rikostarkastaja Jari Koski.

Henkirikoksen epäillään tapahtuneen asunnossa, joka sijaitsee rakennustelineiden takana olevassa rapussa.

Epäilty tekijä oli pysäköinyt autonsa porttikäytävään, koska pihalle ei mahtunut ajamaan.

Toimitus tavoitti lauantaina alkuillasta ulkopuolisen, samassa talossa asuvan miehen, joka kohtasi epäillyn tekijän aamulla yhdeksän aikaan kahdesti: kun hän oli menossa kauppaan ja kun hän hetkeä myöhemmin palasi kaupasta.

Hän näki ulkovaatteissa olleen miehen koettavan lastata porttikongissa kaupunki­maasturiin jotain, joka vaikutti olevan matto jätesäkissä. Hän ihmetteli, ettei mies ollut saanut lastausta valmiiksi sinä aikana, kun hän oli kaupassa.

Hän jutteli lyhyesti miehen kanssa, joka sanoi olevansa siivoamispuuhissa. Hänen mukaansa mies ei ollut lainkaan hermostunut, vaan oikein ystävällinen. Hänessä eivät heränneet mitkään epäilykset miehen toimintaa kohtaan.

”Mattoa” mies oli liikuttanut sisäpihalla isolla mustalla pulkalla.

Hs:n tietojen mukaan epäilty lääkäri on tutkinut laaja-alaisesti väkivaltaa Helsingin yliopistossa. Hän on lääketieteen tohtori ja psykiatrisen genetiikan ja oikeuspsykiatrian asiantuntija.

Epäilty on muun muassa ollut mukana tutkimuksessa, jossa tunnistettiin geenimutaatio, joka altistaa impulsiiviseen ja holtittomaan käyttäytymiseen alkoholin vaikutuksen alaisena. Lisäksi hän on tutkinut sukupuolten välisiä eroja murhafantasioissa.

Epäilty tekijä on perustanut vuonna 2017 osakeyhtiön, joka tarjoaa psykiatriaan liittyviä lääkäripalveluita. Epäilty omistaa yrityksen yksin. Sillä oli liikevaihtoa viimeisimmällä, toukokuussa 2021 päättyneellä tilikaudella reilut 150 000 euroa.

Yrityksen taloudellinen asema näyttää tilinpäätöksen perusteella vahvalta: yrityksellä oli toukokuun 2021 päättyessä taseessa tilikausien voittovaroja yli 230 000 euroa. Epäilty on ollut toisena osakkaana myös rahoitusalan yhtiössä, joka perustettiin vuonna 2016 ja lakkautettiin vuonna 2021.

Epäillyllä ei ole merkintöjä ulosottorekisterissä.

Epäillyn työnantaja ei kommentoinut asiaa HS:lle lauantai-iltana.

Silminnäkijöiden mukaan uhri ja epäilty tekijä löytyivät Pietarinkadun ja Raatimiehenkadun kulmalta.

Rikostarkastaja Kosken mukaan epäilty henkirikos on tämänhetkisten tietojen perusteella tapahtunut uhrin ja tämän aviomiehen asunnossa. Tapahtumien selvittäminen on vasta alkuvaiheessaan, ja tarkemmat tiedot tapahtumista tulevat selviämään esitutkinnan myötä, hän toteaa.

Koski ei lauantaina alkuillasta voinut luonnehtia tekotapaakaan. Samoin on vielä epäselvää se, tutkiiko poliisi henkirikosta tappona vai murhana. Siitä ei kuitenkaan ole epäilystä, etteikö tapahtunut olisi henkirikos.

Poliisilla ei ole tietoa motiivista tai muista yksityiskohdista. Epäillyn kuulustelut eivät ole vielä päässeet alkamaan.

Poliisi jatkaa tapauksen taktista ja teknistä tutkintaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut