ESPOOSSA Jorvin sairaalassa päivystys on nyt niin pahasti ruuhkautunut, etteivät ambulanssit ole päässeet tuomaan sinne potilaita kymmeneen päivään, kertoo Hus Akuutin toimialajohtaja Maaret Castrén.
”Joka ikinen Jorvin vuodepaikka on ollut täynnä, ja samankaltainen tilanne on Peijaksessa sekä Hyvinkäällä”, hän sanoo.
Castrénin mukaan ongelma on se, etteivät potilaat pääse päivystyksestä eteenpäin perusterveydenhuollon tai sairaaloiden osastoille.
Hän antaa kuvaavan esimerkin: jos Jorvissa on 31 vuodepaikkaa, joista 24 on täytetty vuorokausia osastohoitoa odottavilla potilailla, jäljelle jää seitsemän paikkaa niille keskimäärin 150 potilaalle, jotka tulevat päivystykseen yhden vuorokauden aikana.
”Tilanne on ihan oikeasti kammottava. Olemme ikään kuin suuronnettomuustilanteessa koko ajan.”
Ensimmäisenä Husin päivystysten vaikeasta tilanteesta kertoi Yle.
Yle kertoi myöhemmin tiistaina päivystyspaikkojen olevan täynnä myös Töölön sairaalassa. Ylen mukaan kiireettömät leikkaukset on peruttu Töölön sairaalassa loppuviikolta, ja leikkauksia tullaan perumaan vielä lisää.
Ratkaisua tilanteeseen ei Castrénin mukaan tule löytymään yhteispäivystyksestä, vaan sen on löydyttävä jostain muualta.
Hän kertoo esitelleensä asiaa maanantaina Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) hallitukselle ja tuoneensa mukanaan kuvan Puolustusvoimien teltasta.
”Kohta mennään tilanteeseen, että päivystysten eteen joudutaan laittamaan lämmitettyjä telttoja.”
Husin päivystysten ruuhkista ja hoitajapulasta on kirjoitettu aiemminkin. Päivystysten hoitajat ovat esimerkiksi kertoneet päivystysten toistuvista vaaratilanteista ja potilaiden pitkistä odotusajoista.
Castrénin mukaan nyt on kuitenkin selvästi tapahtunut käänne huonompaan suuntaan. Marraskuun puolivälistä eteenpäin potilaiden keskiviipymä eli päivystyksessä vietetty aika on hänen mukaansa lisääntynyt ”todella merkittävästi”.
”Esimerkiksi reilu viikko sitten eräs potilas odotti päivystyksessä 110 tuntia”, hän kertoo.
Päivystyksistä on jouduttu Castrénin mukaan myös lähettämään kotiin potilaita, jotka suurella todennäköisyydellä tulevat sinne pian takaisin. Tällä toimenpiteellä pyritään saamaan edes hieman tilaa päivystykseen.
”Meidän pitää jatkuvasti kokeilla kepillä jäätä, että pärjäisikö potilas kotona.”
Tiistaina Castrén kertoo saaneensa päivystysten seniorilääkäreiltä viestin, jossa he ihmettelevät, miten he voivat vallitsevassa tilanteessa taata potilaille hyvän ja turvallisen hoidon. Resursseja ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi.
”En ole voinut vastata kuin että tehkää parhaanne. Joka hetki joutuu priorisoimaan, kuka potilas tarvitsee hoitoa eniten.”
Hus lähetti tiistaina myös julkisen tiedotteen, jossa toivottiin, että pienen vaivan kanssa odotettaisiin kotona yön yli oman terveysaseman avautumista eikä lähdettäisi päivystykseen.
Joulun ja vuodevaihteen aikaan yhteispäivystykseen hakeutuessa kehotetaan varautumaan vielä tavanomaista pidempiin odotusaikoihin.