”Ihmiset ovat hienosti malttaneet ja ottaneet aikaa” – Huonosta ajokelistä huolimatta Satakunnassa ollut ”yllättävän vähän” ulosajoja

Lumisade jatkuu tiistaina lähes koko maassa, vaikka pahin myräkkä on takana. Ilmatieteen laitoksen mukaan lunta on osassa maata jo poikkeuksellisen paljon.

Tämä maanantainen näkymä Helsingistä saapui Satakuntaa tiistaiaamuksi.

13.12.2022 8:13 | Päivitetty 13.12.2022 17:35

Lunta pyrytti raskaasti Satakunnassakin tiistaiaamuna, mutta lumisadealue siirtyy iltapäiväksi kohti Lappia. Lumimyrsky on laantunut sisämaahan siirtyessään, joten lumikertyvät jäävät pohjoisempana luultavasti etelää pienemmiksi.

Fintrafficin tieliikennekeskus varoitti tiistaiaamuna kovasta tuulesta, joka lumentulon lisäksi vaikeuttaa liikennettä.

”Erittäin huono ajokeli. Ajokeli on erittäin huono pöllyävän lumen, lumen kinostumisen ja kovan tuulen vuoksi”, luki tiedotteessa.

Tiistaina keskipäivän tuntumassa tavoitettu Porin päivystävä palomestari Jussi Jalonen äityi kehaisemaan satakuntalaisia autoilijoita.

”On hienosti maltettu ja otettu aikaa matkoihin”, hän sanoi.

Hänen mukaansa Satakunnan pelastuslaitos oli maanantain ja tiistain välisen yön normimiehityksellä töissä. Toistaiseksi tietoon on tullut muutama todennäköisesti kelistä johtunut ulosajo Kokemäellä, Eurassa ja Kankaanpäässä.

Tieliikennekeskus muistutti tiistaina aamulla, että tiet ovat tavallista liukkaammat, koska suolaus ei tehoa pakastuviin tienpintoihin.

"Nyt on syytä unohtaa ohittamistilanteet kokonaan, jotta näkyvyys saadaan pidettyä todella pahasti pöllyävän pakkaslumen keskellä. Muistetaan myös pitää kunnon turvaväliä edellä ajavaan, jotta onnettomuuksilta ja peräänajoilta vältytään”, liikennekeskuspäällikkö Eero Sauramäki sanoo.

Pakkasvaroitus oli Satakunnassa voimassa tiistaina aamuyhdeksään. Huonosta ajokelistä maakunnassa varoitetaan iltakahdeksaan tiistaina.

Maanantain lumimyräkkä laantui suuressa osassa maata aamun aikana, mutta lisää lunta on silti luvassa. Ilmatieteen laitoksen varoituskartat hehkuvat edelleen oransseina ja keltaisina koko maan osalta. Huonosta ja erittäin huonosta ajokelistä varoitetaan kaikkialla maassa.

"Lumi pöllyää, vaikka tuuli on jo heikkenemässä. Tiet ovat tällä hetkellä aika lumisia, koska niitä ei ole pystytty välttämättä auraamaan”, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen.

Kuplahalli sortui Espoossa maanantaina lumimyrskyn takia.

Lunta voi sataa koko maassa tiistain aikana noin 5–10 senttiä. Tuovisen mukaan myös tuiskun keskellä kamppailleella etelärannikolla ja pääkaupunkiseudulla saadaan lumikuuroja.

"Etelärannikolle on ajautumassa lumikuuroja Suomenlahdelta aamun aikana. Kuinka sakeita ne sitten ovat, niin se jää nähtäväksi. Lumikuurot edesauttavat, että tilanne teillä pysyy hankalana”, meteorologi kertoo.

Tuulenpuuskat heikkenevät aamun tuntien aikana etelässä. Suomenlahdella tuuli on jo laantunut merkittävästi, ja tiistaina kovin tuuli puhaltaa Pohjanlahdella, jossa tuulenpuuskat ovat noin 20 metriä sekunnissa.

"Pakkasvaroitus päättyy aamun edetessä maan etelä- ja keskiosissa. Lämpötilat pysyvät kylminä, mutta tuuli ei ole niin pureva enää”, Tuovinen kertoo.

Maanantain aikana lunta satoi eniten Hyvinkäällä, jossa kertymäksi mitattiin 17 senttiä. Tuovisen mukaan lumi ei ole kuitenkaan kertynyt tasaisesti mittarien päälle tuulen takia, joten lumensyvyys on vaihdellut paljon.

Lohjalla mitattiin maanantai-iltana lunta peräti 52 senttiä. Tuovinen sanoo, että voidaan puhua jo poikkeuksellisen paksusta lumipeitteestään vuodenaikaan nähden.

Lohjalla enemmän lunta on mitattu vain kerran tähän aikaan joulukuussa, vuonna 1965, jolloin hangen paksuus oli 71 senttiä.

"Muutamilla asemilla ollaan kaikkien aikojen lumiennätyksessä tähän ajankohtaan nähden. Muun muassa Hämeenlinnan Pirttikoskella, jossa on 30 senttiä lunta”, meteorologi kertoo.

”Voi sanoa, että tämä alkaa olla poikkeuksellista.”

Ilmatieteen laitoksen mukaan lumen tulo ei suinkaan ole loppumassa, vaikka maanantain ja tiistain sateet väistyvät. Seuraava lumisade saattaa saapua eteläiseen Suomeen jo keskiviikkoiltana.

Päivitetty 13.12.2022 kello 9.49: Korjattu kirjoitusasu Tieliikennekeskukseksi ja päivitetty alkua.

Päivitetty 13.12. 2022 kello 12.28: Lisätty Jussi Jalosen kommentit ja päivitetty aikamuotoja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut