Mies varasti häntä jahtaavalta partiolta poliisiauton ja kaasutti tiehensä – Järjetön kaahaus Eurantiellä ja valtatie 8:lla tallentui videolle

Poliisi jätti virka-auton käyntiin, sillä auto ei olisi ehkä käynnistynyt uudelleen. Oikeus tuomitsi poliisiauton varastaneen miehen puoleksi vuodeksi vankeuteen.

30.11.2022 9:56

Huumepäissään ollut mies varasti työtehtävässä olleen poliisipartion virka-auton ja hurjasteli sillä lähes puolen tunnin ajan Laitilassa tapaninpäivänä kaksi vuotta sitten.

Hän sai tuomion tekemisistään tässä kuussa.

Miten amfetamiinia käyttänyt, hädin tuskin tolpillaan pysynyt mies onnistui varastamaan poliisiauton?

Tapahtumasarja alkoi ennen puoltapäivää Laitilassa, kun poliisipartio havaitsi mustan Mercedes-Benz-merkkisen maasturin, josta puuttui kuskin puolen sivupeili. Maasturi eteni epävarmasti tien oikeassa laidassa.

Kun maasturin kuski ryhtyi peruuttamaan parkkipaikalle, hän huomasi poliisiauton takanaan ja kaasutti karkuun. Maasturi oli anastettu, ja siinä oli väärät rekisterikilvet.

Poliisipartio lähti takaa-ajoon, jonka aikana autojen nopeus nousi 188 kilometriin tunnissa. Takaa-ajon aikana toinen poliisipartio asetti piikkimaton tielle, ja maasturin oikea takarengas puhkesi piikkeihin.

Eurantiellä maasturin kuski alkoi hidastaa, sillä auton takarengas oli täysin riekaleina. Lopulta kuski hyppäsi autosta pois ja pakeni metsään.

Poliisipartion molemmat miehet lähtivät takaa-ajoon. He eivät lopulta saaneet kuskia kiinni, mutta poliisikoirapartio löysi tämän myöhemmin.

Poliisiauto jäi keskelle tietä moottori käynnissä ja vilkut päällä.

Toinen poliiseista kertoi myöhemmin kuulustelussa todistajana, että auto jäi käyntiin, sillä hän uskoi saavansa pakenevan miehen nopeasti kiinni.

Toinen syy liittyi autoon.

”Auton akku on niin huono, että autoa ei voi pitää pitkiä aikoja sammuksissa ilman virtalähdettä”, poliisi kertoi.

Kyseinen poliisiauto oli neljä vuotta vanha Skoda.

Poliisin ajoneuvokaluston heikko kunto nousi esille vuonna 2019. Silloin valmistuneen selvityshankkeen mukaan kenttätoiminnassa käytetyt autot vanhenivat käsiin, ja niiden vaihtovälit olivat liian pitkiä. Poliisi sai seuraaville kahdelle vuodelle kymmenen miljoonan euron lisämäärärahan autokaluston korjauksiin.

Takaa-ajoon lähteneet poliisit olettivat, että maasturissa oli vain kuski. Oletus oli väärä, sillä kun poliisit lähtivät juoksemaan metsään, maasturista nousi toinen mies. Hän horjahteli tupakka suussa poliisiautolle ja lähti ajamaan.

Mies kertoi myöhemmin, että auton varastaminen oli hänelle keino päästä pois metsästä.

”Tiellä oli ajoneuvo ovi auki ja moottori käynnissä. Olin siellä hevon vitussa metsätiellä, eikä ketään näkynyt missään. Ajattelin, että minun pitää päästä takaisin Turkuun päin ja hyppäsin autoon ja lähdin ajelemaan”, mies kuvaili kuulustelussa.

Hän väitti, ettei ymmärtänyt varastaneensa poliisiautoa, vaikka autossa oli poliisin tunnukset ja sen hälytysvalot olivat päällä.

Mies hurjasteli autolla jopa yli 180 km/h:n nopeutta. Ajon aikana mies vaaransi lukuisten muiden tienkäyttäjien hengen ja terveyden.

Miehen ajo päättyi valtatiellä 8, jonka poikki poliisipartio oli levittänyt piikkimaton. Mies pysäytti auton ennen mattoa.

Kuski väitti saaneensa kiinnioton aikana poliiseilta ”kunnolla turpaan”. Poliisien mukaan mies ei suostunut nousemaan autosta, joten poliisit joutuivat käyttämään voimaa kiinnioton aikana.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1964 syntyneen miehen marraskuussa puolen vuoden ehdottomaan vankeuteen poliisiauton käyttövarkaudesta ja useista muista rikoksista. Tuomio on lainvoimainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut