Lakimiesliitto äänesti uudesta sukupuolineutraalista nimestä, yksi ääni ratkaisi

Lakimiesliiton valtuuskunta äänesti maanantaina liiton nimestä. Virallista nimeä ei äänestyksen jälkeen vaihdeta, mutta sukupuolineutraali Juristiliitto tulee käyttöön.

Lakimiesliiton valtuuskunta äänesti liiton nimestä.

21.11. 21:59

Lakimiesliitto äänesti maanantaina uudesta sukupuolineutraalista nimestä. Lopputulos oli kiperä kompromissi: liiton virallinen nimi eli Lakimiesliitto pysyy entisellään, mutta käytännössä liitto tullaan jatkossa tuntemaan lähes kaikkialla Juristiliittona.

”Viestinnällisesti olemme juristeja ja virallisesti lakimiehiä”, kertoo toiminnanjohtaja Jore Tilander Juristiliitosta, viralliselta nimeltään Lakimiesliitto.

”Tämä vähän koomiseltakin kuulostava asia todettiin valtuuskunnassa ääneen, mutta ei tässä mitään isoa dramatiikkaa ole”, toiminnanjohtaja sanoo.

Virallisen nimen muutos jäi Juristiliiton valtuuskunnassa yhden äänen päähän.

Aiemmin lakimiesliittona tunnettu ammattijärjestö päätyi äänestämään nimestään jäsenyhdistyksen vaatimuksesta ja liiton hallitus päätyi esittämään valtuuskunnalle kolmea nimivaihtoehtoa: sukupuolineutraalia Juristiliittoa sekä nykyistä nimeä Lakimiesliitto, molempia myös ruotsinkielisin käännöksin.

Kolmas vaihtoehto oli ottaa käyttöön erillinen brändinimi eli jättää virallinen nimi entiselleen ja ryhtyä käyttämään julkisuudessa nimeä Juristiliitto.

”Asetelma keskustelussa oli kärjistettynä se, että toisessa nimessä on sana mies, joka ei ole sukupuolineutraali, ja toinen nimivaihtoehto oli taas joidenkin mielestä svetisismiä (lainailmaisu ruotsista). Itse en koe juristia svetisismiksi, sillä sana tulee latinan termistä jura”, toiminnanjohtaja kuvailee valtuuskunnan maanantaista keskustelua.

Virallisen nimen muuttaminen olisi vaatinut valtuuskunnan äänestyksessä kolmen neljäsosan enemmistön. ”Äänet jakautuivat 32–11 sekä yksi tyhjä”, Tilander kertoo.

Lakimiesliitto jäi näin ollen virallisesti Lakimiesliitoksi yhden äänen turvin. Seuraavaksi äänestettiin brändinimen käyttöönotosta.

”Siihen tarvittiin yksinkertainen enemmistö. Se meni läpi”, Tilander kertoo. Näin ollen Lakimiesliitosta tuli käytännössä Juristiliitto. Uusi nimi tulee näkymään liiton logossa, verkko-osoitteissa ja viestinnässä.

Tilanderin mukaan Juristiliitto tulee nimenä käyttöön lähes kaikessa liiton toiminnassa.

”Päätöksestä on vasta tunti, joten en osaa vielä tarkkaan sanoa. Ehkä jossain lausunnoissa ministeriölle käytetään jatkossa virallista nimeä, mutta kaikessa muussa Juristiliittoa”, Tilander arvioi.

Tilanderin mukaan hallitus oli kartoittanut erilaisia nimivaihtoehtoja, mutta mahdollisuuksien horisontti oli rajattu, sillä kotimaisten kielten keskus katsoi, ettei lakimiehelle ole suomessa muuta synonyymiä kuin juristi.

”Lainsäädännössä lakimies taidetaan määritellä niin, että oikeustieteellisen ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneet pois lukien kansainvälisen ja vertailevan oikeustieteen maisteritutkinnon suorittaneet”, Tilander kertoo.

”Olisimme voineet hakea myös Itella-tyyppistä nimiratkaisua, mikä ei tarkoita yhtään mitään. Sellainen hylättiin heti. Meidän pitää kuitenkin kertoa liittona, mitä me olemme.”

Vuonna 1944 perustetulla Juristiliitolla on noin 12 000 jäsentä sekä lisäksi noin 4 000 opiskelijajäsentä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut