Näin Sitran Oras Tynkkynen arvioi Egyptin ilmastokokousta: Edistys oli vaatimatonta tai olematonta lähes joka asiassa

Tynkkysen mukaan rahaston perustaminen oli edistystä. Tuloksia jarruttivat muutamat keskeiset nousevat taloudet, joiden talous on riippuvainen fossiilisista polttoaineista.

Kun ilmastokriisin ratkaisemisella on niin kiire kuin sillä on, meillä ei ole varaa yhteenkään välikokoukseen, yhteenkään hutiin. Jokaisesta YK:n vuotuisesta ilmastokokouksesta pitäisi onnistua tiristämään merkittäviä edistysaskeleita, Oras Tynkkynen sanoo.

20.11. 12:58

Egyptin ilmastokokouksen tulos oli huono mutta odotettu, arvioi vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen Suomen itsenäisyyden juhlarahastosta Sitrasta.

”Kokoukselle oli hyvin vähäiset odotukset, ja hyvin vähän sieltä lopulta myös saatiin. Siinä mielessä lopputulosta ei voi pitää suurena yllätyksenä. Varmaankin aika harva odotti kokouksen tuloksilta paljon tässä jännitteisessä maailmanpoliittisessa tilanteessa ja hankalassa taloudellisessa jamassa”, Tynkkynen sanoi sunnuntaina.

Hänen mukaansa edistystä saavutettiin niin sanottujen vahinkojen ja menetysten korvaamiseen perustettavan rahaston kautta.

”Melkein kaikilla muilla kansainvälisen ilmastopolitiikan osa-alueilla edistys oli erittäin vaatimatonta tai olematonta. Kun ilmastokriisin ratkaisemisella on niin kiire kuin sillä on, meillä ei ole varaa yhteenkään välikokoukseen, yhteenkään hutiin. Jokaisesta YK:n vuotuisesta ilmastokokouksesta pitäisi onnistua tiristämään merkittäviä edistysaskeleita.”

Mitkä tahot olivat eniten jarruna Egyptin kokouksessa?

”Melko selvästi muutamat keskeiset nousevat taloudet, fossiilisista polttoaineista riippuvaiset maat. Osittain myös puheenjohtajamaa Egypti, jota moitittiin kokouksen koko keston ajan aika huterasta neuvottelujen vetämisestä. Esiin tuli myös epäilyksiä, että Egypti veti kotiin päin ja yritti vaikuttaa tulokseen.”

Mitkä olivat isoimmat plussat ja miinukset Egyptin kokouksen tuloksissa?

”Isoin plussa oli selvästi se, että nyt päätettiin perustaa rahasto korvaamaan niin kutsuttuja vahinkoja ja menetyksiä eli sellaisia ilmaston kuumenemisen tuomia tuhoja, joita ei voida torjua ennalta. Tämä on ollut köyhien ja haavoittuvien maiden päätavoite jo pitkään, ja nyt siinä edettiin. Lisäksi nyt käynnistetään keskustelut siitä, että kaikkia maailman rahavirtoja yritetään hilata ilmastotavoitteiden suuntaan. Tuo jälkimmäinen on ollut EU:n keskeinen vaatimus.”

Tynkkysen mukaan Egyptistä saatiin joitakin suuntaviivoja tulevien vuosien ilmastoneuvotteluille.

”On tietysti hieman laiha sopu, että sovitaan siitä, mistä on tarkoitus sopia myöhemmin. Mutta kansainvälisissä valtioiden välisissä neuvotteluissa sitäkin tarvitaan.”

Suurin pettymys Egyptin kokouksessa oli Tynkkysen mukaan se, että itse keskeisessä kysymyksessä edistys oli mitätöntä. Tämä haaste on se, miten päästöjä saadaan vähennettyä riittävästi Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi.

”Myöskään kansainvälisessä ilmastorahoituksessa ei tullut mainittavaa edistystä lukuun ottamatta tätä vahinkoja ja menetyksiä koskevaa rahastoa.”

Entä mitä Egyptin kokouksen tulos merkitsee? Miten tästä eteenpäin?

”Vuoden päästä pidettävälle seuraavalle ilmastokokoukselle kasaantuu entistä enemmän töitä, koska sen mitä taakseen jättää”, sen edestään löytää.

Tynkkynen nostaa esiin myös se, että iso osa käytännön ilmastotyöstä tehdään YK:n kokousten välillä, ei siis YK:ssa vaan ympäri maailmaa eri maissa.

”Nyt tarvitaan kaikilta keskeisiltä toimijoilta, mukaa lukien EU:lta”, tarmokkaampia käytännön ilmastotoimia päästöjen vähentämiseksi välittömästi.

Millainen on ollut Suomen panos Egyptin kokouksessa ja ilmastohaasteissa ylipäänsä?

”Suomi on ollut ilmastokysymyksissä perinteisesti aika aktiivinen ja näkyväkin näin pieneksi maaksi. Egyptissäkin sekä Suomen ministeri että eräs neuvottelijoista olivat hyvin keskeisissä asemissa keskusteluissa.”

Kotimaisessa ilmastopolitiikassa isoin haaste liittyy Tynkkysen mukaan maankäyttösektoriin, metsien ja maaperän hiilinieluun. Suomen vuoden 2035 hiilineutraaliustavoite on laskettu sen varaan, että Suomella olisi mittava hiilinielu.

”Nyt ennakkotietojen mukaan meidän metsiemme ja maaperämme hiilinielu onkin äkkiä huvennut. Nyt pitäisi onnistua kuromaan umpeen se menetetty hiilinielu ja varmistamaan, että Suomi saavuttaa oman hiilineutraaliustavoitteensa. Siinä on hyvin paljon tekemistä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut