Koronarokotteen tehosteannokset tarjotaan todennäköisesti työterveydessä ja yksityisessä terveydenhuollossa

STM:n ohjauskirje kunnille ja tuleville hyvinvointialueille valmistuu näillä näkymin ensi viikon alussa.

Koronapiikkejä.

10.11. 19:18

Helsinki

Koronarokotteiden uudet tehosteannokset tarjotaan perusterveille aikuisille todennäköisesti työterveydessä ja yksityisessä terveydenhuollossa, arvioi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osastopäällikkö Taneli Puumalainen.

Julkisen terveydenhuollon on Puumalaisen mukaan priorisoitava riskiryhmien rokottamista. Perusterveiden aikuisten rokottaminen esimerkiksi työterveyshuollossa ei ole hänen mukaansa ongelma.

”Se toimisi samalla tavalla kuin esimerkiksi työikäisten influenssarokotukset”, Puumalainen sanoo.

Hallituksen koronaministerityöryhmä linjasi keskiviikkona, että koronarokotusten tehosteannosten tarjoamista laajennetaan Suomessa. Kunnat ja tulevat hyvinvointialueet voivat perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan tarjota rokotteita ihmisille, joiden rokottamisen lääkäri arvioi perustelluksi. Kunnat ja hyvinvointialueet voivat myös itse päättää, mille henkilöryhmille ne koronarokotteiden tehosteannoksia tarjoavat.

Lääkäreiden tekemät päätökset voivat Puumalaisen mukaan koskea joko yksittäisiä ihmisiä tai laajempia henkilöryhmiä.

Kaikkien kansalaisten ei vielä kannata ottaa yhteyttä lääkäriin koronarokotusten tehosteannoksen saamiseksi, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) terveysturvaajat-osaston johtaja Otto Helve. Hän korostaa, että hallituksen koronaministerityöryhmän keskiviikkoinen linjaus oli vasta poliittinen tahdonilmaus.

Suomeen saapuu tänä vuonna noin kolme miljoonaa rokoteannosta

STM on valmistelemassa THL:n ja muiden terveydenhuolloin toimijoiden kanssa ohjauskirjettä, jossa annetaan ohjeet rokotusten jakeluun ja toteuttamiseen. Ohjauskirjeen on tarkoitus olla Puumalaisen mukaan valmis ensi viikon alussa.

Helve olettaa, että STM pyrkii työstämään ohjauskirjettä mahdollisimman nopeasti.

”Se on avainasia käytännön toteutukseen”, Helve sanoo STT:lle.

STM:llä ei ole Puumalaisen mukaan arviota siitä, aiheuttaako uusi rokotelinjaus alueellisia eroja rokotteen saatavuuteen. Hän myös toivoo, ettei uusi linjaus aiheuta saatavuudessa eroja korkea- ja matalatuloisten välillä.

”Toivon, että kunnat huomioivat tässä yhdenvertaisuusnäkökulman, jotta he, jotka eivät ole esimerkiksi työterveyshuollon piirissä, saisivat rokotteen kunnan järjestämien palveluiden kautta.”

Uusia rokoteannoksia on tulossa Suomeen loppuvuoden aikana noin kolme miljoonaa.

THL ei ole toistaiseksi muuttamassa rokotussuosituksiaan

THL suosittelee tällä hetkellä kolmen annoksen rokotussarjaa perusterveille 18–59-vuotiaille. 60–64-vuotiaille perusterveille suositus on neljä annosta. Lisäksi THL suosittelee tänä syystalvena tehosteannosta voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville ja 65 vuotta täyttäneille.

THL tiedotti viimeksi lokakuun lopussa, ettei se ole toistaiseksi muuttamassa nykyisiä rokotussuosituksiaan.

THL:n linjauksesta on poikennut Lapin sairaanhoitopiiri, joka antoi jo lokakuussa sosiaali- ja terveyshuollon henkilöstölle suosituksen neljänsistä koronarokotuksista neuvoteltuaan asiasta STM:n kanssa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut