Syksyn ylioppilaskirjoitusten paras pistemäärä kirjoitettiin Nettilukiosta – ”Olen iloinen, että uskalsin tehdä lukion vähän eri tavalla”

Syksyn ylioppilaskirjoitusten arvosanapistemäärältään parhaan tutkintotodistuksen kirjoittanut Jemina Helminen Kokkolan kaupungin kirjastossa 10. marraskuuta 2022.

10.11. 17:23

Helsinki

Syksyn ylioppilaskirjoitusten arvosanapistemäärältään parhaan tutkintotodistuksen kirjoittanut kokkolalainen Jemina Helminen vastaa torstaiaamuna häkeltyneenä puhelimeen.

”Odotin kyllä tuloksia innolla, mutta nyt tuli vielä tällainen isompi yllätys”, hän kertoo STT:lle.

Helminen on suorittanut koko lukion oppimäärän itsenäisesti etänä Nettilukiossa, joka on Mikkelin kaupungin liikelaitos Otavian ylläpitämä aikuislukio.

Nettilukiossa ei ole kokeita, vaan arvosanat annetaan tehtyjen tehtävien ja pakollisen oppimispäiväkirjan perusteella. Opiskelun voi suorittaa miltä paikkakunnalta tahansa, ja ylioppilaskirjoitukset voi tehdä itseään lähellä olevassa lukiossa.

”Minulle etäopiskelu sopii hyvin, koska olen itseohjautuva ja nautin oppimisesta. Olen iloinen, että uskalsin tehdä lukion vähän eri tavalla”, Helminen kertoo.

Vaikeinta etäopiskelussa on hänen mielestään opiskelun aikatauluttaminen ja se, että saa pidettyä motivaation yllä.

”On tärkeää luoda pieniä tavoitteita, joista voi iloita. Välillä on myös hyvä tehdä jotain ihan muuta kuin opiskella.”

Helminen on pyrkinyt opiskelemaan normaalin kouluviikon mukaisesti, mutta aina se ei ole onnistunut.

”On myös mukavaa, että on joustavuutta. Jos viikolla on jotain menoa, niin voi ottaa yhden lomapäivän ja opiskella viikonloppuna”, hän sanoo.

Helmisen tutkintotodistus on arvosanapistemäärältään 69 pistettä. Hän kirjoitti yhteensä kuusi laudaturia, neljä eximiaa ja yhden lubenter approbaturin.

Suurin laudaturien määrä tänä syksynä valmistuneilla on kahdeksan. Siihen ylsi kolme kokelasta, jotka opiskelevat Lahden yhteiskoulussa, Ressun lukiossa ja Tapiolan lukiossa.

Korona ei vaikuttanut opiskeluun Nettilukiossa

Koronarajoitusten aikaan monen lukiolaisen elämä muuttui kertaheitolla, kun oppitunnit siirtyivät luokkahuoneista tietokoneen ruuduille. Helminen iloitsee siitä, että hän on voinut käydä lukion alusta loppuun saman kaavan mukaan.

”On tuntunut turvalliselta, että opinnot ovat jatkuneet samaan malliin ja asiat ovat aina hoituneet.”

Hänen mielestään etälukion oppimateriaalit ovat toimivia ja kurssit on hyvin tehty. Apua saa myös aina tarvittaessa. Helminen on hyödyntänyt oppimateriaalin lisäksi kurssikirjoja ja etsinyt tietoa netistä.

Seuraavaksi 21-vuotiaan kokkolalaisen suunnitelmissa on jatkaa opiskelua yliopistossa. Helminen on kiinnostunut erityisesti vieraista kielistä, joita hän kirjoitti ylioppilaskirjoituksissa yhteensä kuusi.

Syksyllä valmistuu aiempaa enemmän ylioppilaita

Tänä syksynä valmistuu noin 4 300 uutta ylioppilasta eli noin sata enemmän kuin vuosi sitten. Ylioppilaita valmistuu vielä lisää, kun kokelaat saavat puuttuvat opintonsa suoritettua. Syksyn ylioppilastutkinnon kokeisiin ilmoittautui 44 600 kokelasta.

”Syksyllä valmistuu aiempaa enemmän ylioppilaita. Lukion voi suorittaa 3–4 vuodessa, ja osa ylioppilaista tähtää nimenomaan 3,5 vuoden opintoihin. Myös koronatilanne on vaikuttanut opiskelijoiden suunnitelmiin”, kertoo ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä tiedotteessa.

Ylioppilastutkintolautakunta toimitti ylioppilaskirjoitusten tulokset kouluihin torstaina aamuyhdeksältä. Myös syksyn pisterajat on julkaistu lautakunnan verkkosivuilla. Tulokset näkyvät myös Opetushallituksen Oma Opintopolku -palvelussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut