”Tässä on käynyt näppäilyvirhe”, sanoo 133,7 miljoonan euron kryptotulot ilmoittanut pelikoodari

Suomen verotietojen kärkeen nousi keskiviikkona erikoinen nimi. Nyt tulokärki sanoo, että kyse on ”näppäilyvirheestä”.

Hämeenlinnalainen Juhapekka Piiroinen ilmoitti verottajalle lähes 134 miljoonan euron kryptotuloista.

9.11. 10:53

Tuoreiden verotilastojen kärkeen nousi erikoinen nimi, hämeenlinnalainen Juhapekka Piiroinen.

Vuonna 1983 syntynyt Piiroinen työskentelee ohjelmoijana kajaanilaisessa peliyhtiö Critical Forcessa. Ilmoitetuilla tuloilla ei kuitenkaan ole mitään tekemistä yhtiön liiketoiminnan kanssa, Critical Forcen toimitusjohtaja Veli-Pekka Piirainen sanoi Helsingin Sanomille.

Lehti on varmistanut, että kyseessä on todella tulolistan kärkipaikkaa pitävä Juhapekka Piiroinen. Kärkisija suomalaisessa verolistauksessa irtosi 133,7 miljoonan euron pääomatuloilla. Sen päälle Piiroisella oli palkkatöistä saadut vajaat 50 000 euron ansiotulot.

”Tässä on käynyt näppäilyvirhe. Olen tekemässä oikaisua verottajan suuntaan”, sanoo HS:n puhelimitse tavoittama Juhapekka Piiroinen.

Juhapekka Piiroisen mukaan virhe on tapahtunut, kun hän on ilmoittanut virtuaalivaluuttojen kaupasta saatuja tuloja verottajan lomakkeella verkossa.

Hän ei ole omien sanojen mukaansa tienannut ilmoitettua 133,7 miljoonan euron summaa.

Yllätys oli Piiroisen mukaan tänä aamuna suuri.

”Heräsin puoli tuntia sitten, keitin kahvit ja menin aamupalaveriin [etänä]. Siellä kollegat ottivat tämän puheeksi”, Piiroinen kertoo.

Tapauksessa on erikoisia yhteensattumia.

Piiroisen ainoa oma yritysyhteys on vuonna 2019 perustettu Goofy Unicorn Oy. Hämeenlinnalaiseen rivitaloon rekisteröity yritys ei ole kertaakaan toimittanut tilinpäätöstietojaan kaupparekisteriin. Viranomainen karhusi puuttuvia tietoja viime kesänä.

Goofy Unicorn -yhtiössä osakkeiden määrä on 1 337 000. Piiroisen pääomatulot olivat 133,7 miljoonaa euroa.

1337 on internetkulttuurissa tunnettu numeroyhdistelmä, joka viittaa leetspeak-kirjoitustyyliin. Siinä osa kirjaimista korvataan numeroilla tai symboleilla. Slangissa leet-termi on yleistynyt myös tarkoittamaan eliittihakkeria tai taitavaa ohjelmoijaa.

Oliko kryptotulojen ilmoittaminen väärin siis läppä eikä vahinko?

”Veikkaan, että kun olen tehnyt illalla sitä ilmoitusta, on käynyt aivopieru”, Piiroinen sanoo.

Piiroisen mukaan hän ei ole vielä keskustellut asiasta verottajan kanssa.

”Luulisi, että tuollaiset isot virheet huomattaisiin. Mun virhe tämä on. Mutta tässä on suuri mahdollisuus inhimilliselle erehdykselle. Ei siinä ole kuin webbilomake, ei mitään varmistuksia”, hän kommentoi.

Verohallinnosta kerrottiin keskiviikkona Helsingin Sanomille, että julkistetut verotiedot on tarkistettu kolmeen kertaan. Kyse ei ole näppäilyvirheestä ainakaan verottajan puolelta, Verohallinnosta kerrotaan.

Helsingin Sanomien selvityksen perusteella ei ole kuitenkaan varmuutta, etteikö Piiroinen todella olisi tienannut raportoimiaan summia.

Verohallinnon mukaan hänellä on esimerkiksi maksamattomia jäännösveroja eli niin sanottuja veromätkyjä 46 miljoonalla eurolla.

Normaalien verokäytäntöjen mukaan Piiroinen on myös saanut jäännösverojensa suuruuden tietoonsa ainakin kahdesti.

Hänelle on ensin tullut veroehdotus, jonka jälkeen hänen on vielä täytynyt vahvistaa se.

Piiroisen mukaan hän ei ole kuitenkaan saanut veroehdotusta postilaatikkoonsa, eikä hän ole huomannut sitä sähköisissä järjestelmissä. Hän ei siis omien sanojensa mukaan ollut tietoinen mätkyistä.

”Tässäkin valtion tarjoama järjestelmä toimii moitteetta. Kyse on yksilön tekemästä virheestä että ei seuraa Suomi.fi viestejä tai sähköposteja”, hän kommentoi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut