Liki 1 700 suomalaista, mutta vain 34 satakuntalaista haluaa tietonsa pois media­listalta – joukossa lääkäreitä, juristeja ja omistaja­sukujen jäseniä

Satakunnan Kansa ja muut Sanoman toimitukset pyrkivät keräämään täydelliset verolistaukset keskiviikon aikana. Lähes 1 700 hyvätuloista halusi nimensä pois medialistauksista.

Helsingin Sanomien verokone historiatietoineen aukeaa keskiviikkona aamulla kello kahdeksan jälkeen.

9.11. 7:54

Lähes 1 700 hyvätuloista haluaa, että mediat eivät julkista heidän tietojaan keskiviikon tulo- ja verolistauksissa ja verokoneissa. Satakunnassa toiveen esitti 34 henkilöä.

Toiveen kohteena on verottajan tiedotusvälineille toimittama lista, jossa tulee automaattisesti esiin 100 000 euroa tai enemmän verotettavaa tuloa saavan nimi, syntymävuosi ja kotimaakunta.

Vastustajien joukossa näyttää olevan suhteellisesti eniten lääkäreitä, lakimiehiä ja apteekkareita. Myös toimitusjohtajat ja hallituksen jäsenet ovat hyvin edustettuina, käy ilmi Helsingin Sanomien selvityksestä vuoden 2022 kieltäjien listaukseen.

Listoilta poispääsyä pyytäneiden joukossa on edellisvuosien tapaan myös yritysjohtajia, sijoittajia ja yrittäjiä. Tulonsa ja veronsa on halunnut ja saanut pois julkisuudesta yleensä keski-ikäinen ja paljon pääomatuloja saava mies.

Nimensä julkaisua vastustaneiden määrä on pudonnut viime vuosina selvästi. Viime vuonna eli 2021 verottajalta oli pyytänyt tulojensa salausta 2 332 henkilöä, kun nimiä koko medialistalla on noin 77 000.

Vielä vuonna 2020 noin 4 400 henkilöä pyysi verottajalta nimensä poistamista medialistauksista. Nimensä julkaisua vastustaneiden määrä on siis pudonnut alle puoleen huippuvuodesta 2020.

Viime vuonna moni talouselämän kuuluisuus halusi salata tulonsa ja veronsa medialistauksista. Tänä vuonna heitä on hyvin vähän.

Ilmeisesti suurimmat vallankäyttäjät huomasivat, että media kerää heidän tulo- ja verotietonsa joka tapauksessa. Verottaja luovuttaa nykyään salausta toivoneiden nimilistat medialle, ja tiedot tuloista ja veroista ovat saatavissa verotoimistojen asiakaspäätteiltä ja puhelimitse.

Salailuyritys saattaa siis johtaa suurempaan huomioon kuin läpinäkyvyyden hyväksyminen.

Satakunnan Kansa ja muut Sanoman toimitukset pyrkivät keräämään täydelliset verolistaukset keskiviikon aikana. Ne julkaistaan Sanoman eri medioiden verokoneissa.

Satakunnan Kansan Verokone on täällä.

Satakunnan Kansan Verokoneeseen on koottu tietoja eniten tuloja saaneista suomalaisista yli 20 vuoden ajalta vuodesta 1999 lähtien. Verokone kertoo muun muassa, kuinka paljon hyvätuloiset maksavat veroa ja saavatko he ansio- vai pääomatuloa.

Useista eniten tuloja saaneista on kerrottu heidän asematietonsa, mikä kertoo tulojen alkuperästä.

Vuoden 2021 verokoneen 27 066 henkilöstä yhteensä tuhat oli pyytänyt verohallinnolta tulotietojensa piilottamista medialistauksesta. Salausta tahtoneiden osuus on siis vain muutama prosentti koko joukosta.

Medialistauksissa ovat kaikki vähintään 100 000 euroa yhteenlaskettua ansio- ja pääomatuloa ansainneet henkilöt.

Verottajan mukaan suuri osa yli 100 000 euroa tienanneistakin jää sen toimittamien listojen ulkopuolelle. Esimerkiksi verovuonna 2020 rajan ylitti reilut 77 000 asiakasta.

Verohallinnon tilastoista paljastuu, että kokonaistulojen (ansio- ja pääomatulot) mukaan 100 000 euron rajan ylitti lähes 116 000 asiakasta.

Kaikki yli 100 000 euroa tienanneet eivät näy listoilla siksi, että erilaisten vähennysten ja pääomatulojen verovapaiden osuuksien takia julkisissa verotiedoissa näkyvät tulot jäävät alle 100 000 euron.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut