Päivä­kodin pääsiäis­polulla esitettiin katkelmia Raamatusta – Uskonnottomalle perheelle 1 500 euron korvaus

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva päiväkoti ei järjestänyt uskonnollisen pääsiäis­tilaisuuden rinnalla uskonnotonta toimintaa. Yhdenvertaisuus­valtuutetun mukaan päiväkoti toimi syrjivästi.

Yhdenvertaisuus­valtuutetun mukaan päiväkotien pitäisi välttää selkeästi uskonnollista ohjelmaa.

31.10. 20:57

Yhdenvertaisuus­valtuutetun mukaan päiväkoti syyllistyi syrjintään, kun se ei järjestänyt seurakunnan järjestämän pääsiäistilaisuuden rinnalle vaihtoehtoista uskonnotonta toimintaa.

Kyse oli varhaiskasvatuksen ja seurakunnan yhteistyöstä. Pohjois-Pohjanmaalla toimiva päiväkoti osallistui seurakunnan järjestämään pääsiäispolkuun seurakunnan tiloissa. Pääsiäispolulla käsiteltiin Raamatussa kerrottuja pääsiäiseen liittyviä asioita.

Perhe, joka ei kuulunut kirkkoon, oli ollut päiväkotiin etukäteen yhteydessä. Perheen vanhempi oli halunnut tietää tapahtuman sisällöstä. Päiväkodista oli kerrottu, että tapahtumassa esitetään näytelmän muodossa Raamatun katkelmia. Päiväkoti ei järjestänyt tapahtuman ajaksi vaihtoehtoista uskonnotonta toimintaa.

Päiväkodista oli myös esitetty, että lapsi voisi olla sen päivän pois varhaiskasvatuksesta tai että vanhemmat huolehtisivat vaihtoehtoisesta toiminnasta.

Lopulta päiväkodista oli todettu, että lapsi voi olla pääsiäispolun ajan toisen ryhmän kanssa. Perheen olisi kuitenkin kerrottava itse lapselle, miksi tämä ei voi lähteä oman ryhmänsä mukaan pääsiäispolkuretkelle. Päiväkodissa ei järjestetty muuta normaalipäivästä poikkeavaa uskonnotonta ohjelmaa.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun tietojen mukaan lapsi ei osallistunut pääsiäispolkuun vaan jäi toisen ryhmän kanssa päiväkotiin.

Varhaiskasvatuksen mukaan kyse oli yleissivistävästä ja uskontokasvatukseen liittyvästä yhteistyöstä seurakunnan kanssa.

Vanhempi otti yhteyttä yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistoon, joka otti asian käsiteltäväkseen.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu katsoi, että päiväkoti toimi tapauksessa yhdenvertaisuuslain vastaisesti ja syyllistyi siten välilliseen syrjintään.

”Ohjelma ei sisältänyt sen tyylistä uskonnon harjoittamista, kuten rukoilua tai sakramentteja. Silti sen sisältö oli ilmeisen uskonnollista. Vaihtoehtoista toimintaa ei ollut kuitenkaan järjestetty. Ja vielä erikseen vastuutettiin vanhempia hoitamaan tästä johtuvia käytännön järjestelyjä tavalla, joka ei ollut asianmukainen”, kertoo ylitarkastaja Matti Jutila yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan lapsi ja hänen perheensä joutuivat vakaumuksensa vuoksi epäedulliseen asemaan.

Yhdenvertaisuus­valtuutettu antoi myös suosituksia jatkoa varten. Sen mukaan varhaiskasvatus voi tehdä yhteistyötä seurakunnan kanssa, mutta selkeästi uskonnollista ohjelmaa tulisi välttää. Jos selkeästi uskonnollinen ohjelma kuitenkin katsotaan tarpeelliseksi, tulee järjestää myös vaihtoehtoista uskonnotonta ohjelmaa. Huoltajia tulee tiedottaa näistä asioista hyvissä ajoin.

Jutilan mukaan yhdenvertaisuusvaltuutetun rooliin kuuluu myös toimia sovinnon edistäjänä. Hänen mukaansa sovintosopimus sisältää yleensä kolme osaa: syrjintään syyllistyneen anteeksipyynnön, sitoumuksen toimia niin ettei samaa pääse enää tapahtumaan sekä rahallisen hyvityksen syrjintää kokeneelle.

Näistä osapuolet sopivat tässäkin tapauksessa, ja varhaiskasvatus maksaa perheelle 1 500 euron hyvityksen.

Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen uskontoon liittyvistä toiminnoista ja niiden uskonnottomista vaihtoehdoista on keskusteltu Suomessa jo pitkään.

Käytäntöjen lainmukaisuutta ovat tarkastelleet etenkin eduskunnan oikeusasiamies ja aluehallintovirastot. Vuonna 2015 voimaan tulleen yhdenvertaisuuslain uudistuksen jälkeen käytäntöjen lainmukaisuutta on tarkasteltu myös yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistossa.

”Parempaan suuntaan on menty, koska meillä alkaa olla tästä enemmän oikeuskäytäntöä. Myös Opetushallituksella on varsin laajasti ohjeistusta tähän liittyen”, Jutila sanoo.

Jutilan mukaan nykyään asiaa tarkastellaan pääasiassa siitä näkökulmasta, mikä on asianmukaista vaihtoehtoista toimintaa.

”Jos muut menevät pääsiäisvaellukselle koulun ulkopuolelle ja muut, jotka ovat vaihtoehtoisessa ohjelmassa, istuvat toisen luokan kanssa matematiikan tunnilla. Tällainen toimintahan ei tietenkään ole se vaihtoehto. Edelleen on paljon kehitettävää siinä, mikä on se vaihtoehto uskonnolliselle toiminnalle”, Jutila sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut