Neljän viikon ennuste: Marras­kuu alkaa lauhana, mutta kuun puolivälissä sää muuttuu

Marraskuun alkuviikoilla lämpötilat ovat kolmisen astetta tavanomaista lämpimiä, mutta kuun puolivälissä säätilassa saattaa tapahtua muutos.

Jalankulkijoita sateisessa säässä Helsingissä lauantaina.

31.10. 8:08

Lokakuun loppu on kulunut Suomessa tavanomaista lämpimämmässä säässä.

Lauantaipäivä oli erityisen lämmin, ja yli kymmenen asteen lämpötiloja mitattiin laajalti. Ahvenanmaan Jomalassa mitattiin jopa 14,9 astetta, mikä on vuodenaikaan nähden poikkeuksellista. Turussakin lämmintä oli yli 13 astetta.

Talvi on jo muistuttanut tulostaan Lapissa, jossa on jo satanut lunta laajalti. Viikonloppuna sää lauhtui kuitenkin pohjoisessakin, ja vetiset sateet sulattivat osin lumipeitettä.

Lumiraja kulkee nyt Etelä- ja Keski-Lapin tienoilla: Rovaniemellä ei ole enää lunta, ainakaan mitattavaksi asti.

Ajankohtaan nähden lämpimämmän syyssään ennustetaan jatkuvan, vaikka kalenterikuukausi vaihtuu tiistaina marraskuuksi.

”Keskimääräistä lauhempi syyssää jatkuu marraskuun alkupuolella”, kertoo meteorologi Joonas Koskela sääpalvelu Forecan marraskuun kuukausiennusteessa.

Suomi näkyy keskimääräistä lauhemman sään alueena Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kuukausiennusteessa. Se julkaistiin 27. lokakuuta.

Myös muualla Euroopassa sää on nyt keskimääräistä lämpimämpää ja sellaisena sen odotetaan jatkuvan marraskuun alkuviikkoina.

Suomessa marraskuun parina ensimmäisenä viikkona lämpötilat ovat kolmisen astetta tavanomaista lämpimämpiä. Lapissa lämpötilat voivat poiketa tavanomaisesta sitäkin enemmän. Eteläisimmässä Suomessa lämpötilat ovat lähempänä tavanomaista.

Sademäärissä marraskuusta ennustetaan melko tavanomaista.

Myös meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta vahvistaa, että marraskuussa yleissää on jatkumassa ajankohtaan nähden lämpimänä. Hänen mukaansa kuukausi­ennusteiden ongelmana on kuitenkin se, että ne havaitsevat yleensä suuremman muutoksen säätilassa melko myöhään.

Tuovinen katsoo myös polaaripyörteen ennustetta, jonka mukaan säätä voidaan ennustaa 15 päivää. Sen loppupuolella on nähtävissä muutosta, jonka perusteella marraskuun puolivälin jälkeen sää voisi olla kylmenemässä Pohjois-Euroopassa.

”Se ei tarkoita sitä, että jos seuraavat kymmenen päivää tai kaksi viikkoa ollaan normaalia lämpimämmässä säässä, heilahdetaan kertaheitolla normaalia kylmempään. Vaan tultaisiin normaalia lauhemmasta tavanomaiseen”, Tuovinen sanoo.

”Ja kun silloin eletään jo marraskuun puoliväliä, normaali ilmamassa kun on Suomen päällä, räntä- ja lumisateiden todennäköisyys kasvaa jo koko maassa. Mutta ainakin seuraavat kymmenen vuorokautta mennään tavanomaista lauhemmassa säätyypissä.”

Myös muualla Euroopassa lämpimän sään signaali heikkenee tai katoaa marraskuun loppupuolella.

Marraskuun alussa yötkin lämpenevät koko maassa. Lapissa voi olla pakkasöitä.

Alkavalla viikolla lämpötilat ovat eteläisessä ja keskisessä Suomessa viiden ja vajaan kymmenen asteen välillä, Lapissa noin 3–5 asteessa.

Sateet ovat heikkoja ja hajanaisia, tihkutyyppisiä. Yhtenäisempien sateiden mahdollisuus kasvaa loppuviikolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut