Vastaamon tietomurrosta epäilty 25-vuotias suomalaismies on aiemmin tuomittu muun muassa perättömästä pommiuhkauksesta – vihjasi Twitterissä oleskelevansa Britanniassa

Mies vangittiin torstaina poissaolevana Helsingin käräjäoikeudessa.

Vastaamon tietomurrosta epäilty 25-vuotias suomalaismies on aiemmin tuomittu muun muassa American Airlines -lentoyhtiöön kohdistuneesta perättömästä pommiuhkauksesta.

28.10. 21:29

Helsinki

Helsingin käräjäoikeus vangitsi torstaina poissaolevana 25-vuotiaan miehen epäiltynä Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta. Vangitsemisen perusteena on ollut muun muassa törkeä tietomurto ja törkeä kiristyksen yritys.

Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan epäilty on etsintäkuulutettu ja hänestä on annettu eurooppalainen pidätysmääräys. Miehen tämänhetkisestä olinpaikasta poliisilla ei ole tarkkaa tietoa.

”Meidän näkemyksemme mukaan hän voisi olla Euroopassa. Tämä ei ole sataprosenttisen varma tieto”, sanoo STT:lle tutkinnanjohtaja Marko Leponen.

Leponen sanoo, että yhä selvitetään, liittyykö asiaan muita ihmisiä ja jos liittyy, mikä heidän roolinsa teossa on.

Vastaamoon kohdistui yhtiön itsensä mukaan tietomurto marraskuussa 2018 ja maaliskuussa 2019. Leposen mukaan tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että epäilty olisi tehnyt niistä ensimmäisen.

Tietomurto tuli julkisuuteen vuonna 2020. Vastaamo kertoi lokakuussa 2020 joutuneensa kiristyksen kohteeksi. Asiakkaiden tietoja julkaistiin netissä, ja heiltä vaadittiin lunnaita tietojen levittämisen uhalla. 25-vuotiaan miehen epäillään julkaisseen asiakkaita koskevaa materiaalia Tor-verkossa ja osallistuneen sekä Vastaamon että asiakkaiden kiristämiseen.

Poliisilla ei ole tietoa, missä epäilty oleskeli tietomurron aikaan. Kun kiristys vuonna 2020 alkoi, hän on Leposen mukaan ollut jo ulkomailla.

KRP kehottaa Vastaamon tietomurron uhreja tekemään edelleen rikosilmoituksen ja täyttämään sähköisen lausumalomakkeen. Noin 22 000 asianomistajaa on tehnyt poliisille rikosilmoituksen tapaukseen liittyen, mutta poliisin arvion mukaan noin 10 000 uhria ei sitä ole vielä tehnyt.

Kiisti Twitterissä syyllisyytensä

Epäilty, Aleksanteri Kivimäki, on ennen käyttänyt toista etunimeään Julius. Väestörekisterissä hänellä on osoite Espoon Niittykummussa sijaitsevassa kerrostalossa.

Perjantai-iltana Kivimäki kiisti Twitterissä syyllistyneensä tietomurtoon. Asiasta kertoi aiemmin muun muassa Iltalehti.

”En ole osallistunut rikolliseen toimintaan sitten teinivuosieni, ja kadun niitä toimia syvästi”, hän kirjoitti Twitterissä.

Tviitissään hän antoi ymmärtää majailevansa tällä hetkellä Lontoossa.

Kivimäen asianajajana kahdessa aiemmassa oikeudenkäynnissä toiminut Peter Jaari vahvisti STT:lle, että kyseinen Twitter-tili kuuluu Kivimäelle. Jaari sanoi, että hän ei tällä hetkellä toimi Kivimäen asianajajana Vastaamon tietomurtoa koskevassa jutussa, mutta Kivimäki on ollut häneen yhteydessä tapauksen tiimoilta.

”Hän oli minuun tänään (perjantaina) yhteydessä ja esitti mielenkiintonsa asiaan ja kysyi, mitä asiaa on tutkittu. Hän sanoi, että hän ei ole asiasta mitenkään tietoinen ja kiisti rikoksen.”

Jaari ei suoraan vastannut kysymykseen siitä, tietääkö hän missä Kivimäki on.

”Kysyin häneltä, haluatko ilmaista missä olet, mutta hän kieltäytyi siihen vastaamasta.”

Isoja viranomaisoperaatioita Yhdysvalloissa

Kivimäki on aiemmin tuomittu yhdysvaltalaisiin yksityishenkilöihin, lentoyhtiöön ja viranomaisiin kohdistuneista huijauksista, joilla hän aiheutti maassa isoja viranomaisoperaatioita. Hän teki rikokset Espoossa vuonna 2014 ollessaan 16–17-vuotias.

Kivimäki esimerkiksi hankki amerikkalaismiehen henkilötiedot ja soitti tämän nimissä American Airlines -lentoyhtiöön. Hän kertoi asiakaspalvelulle jääneensä lennolta ja kadottaneensa passinsa ja lentolippunsa sekä epäilevänsä jonkun menneen koneeseen hänen nimellään. Lisäksi hän sanoi jonkun kirjoittavan Twitterissä, että koneessa on räjähteitä.

Kone oli matkalla Dallasista San Diegoon, mutta pommiuhkauksen takia se joutui laskeutumaan Phoenixin kentälle. Amerikan ilmavoimien kaksi hävittäjää saattoi koneen maahan. Koneen laskeuduttua aseistautuneet FBI:n agentit olivat amerikkalaismiestä vastassa, ja tätä kuulusteltiin kolme tuntia. Tuomion mukaan lentoyhtiölle aiheutui noin 13 000 dollarin ja ilmavoimille 15 000 dollarin vahinko.

Oikeudessa Kivimäki kiisti, että kyse olisi syyttäjän katsomista rikoksista. Hänet tuomittiin muun muassa nuorena tehdyistä törkeästä petoksesta, törkeästä tietomurrosta ja tietoliikenteen häirinnästä. Yhteinen rangaistus oli vuosi ehdollista ja sata päiväsakkoa. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio asiassa ei ole lainvoimainen.

Julkaisemme Kivimäen nimen poikkeuksellisesti jo esitutkintavaiheessa, sillä hän on aiemmin syyllistynyt vastaaviin vakaviin rikoksiin. Vastaamon tietomurrolla on ollut laajaa yhteiskunnallista merkitystä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut