Mikään rangaistus ei poista kärsimystä, sanoo tieto­murron uhri Jenny Rostain

Tietokirjailija Jenny Rostain on helpottunut siitä, että rikos saa kasvot.

Tietokirjailija Jenny Rostain on yksi Vastaamon tietomurron uhreista.

28.10. 14:15

Yksi Vastaamon tietomurron uhreista on tietokirjailija Jenny Rostain. Hän kuvailee tunnelmiaan huojentuneeksi nyt, kun epäilty tekijä on poliisilla tiedossa.

”Nyt rikos saa kasvot. Rikollisen kasvottomuus tekee rikoksesta aina raadollisemman uhreja kohtaan”, Rostain sanoo.

Keskusrikospoliisi tiedotti perjantaina läpimurrosta Vastaamon tietomurtotutkinnassa. Helsingin käräjäoikeus on vanginnut poissaolevana 25-vuotiaan miehen todennäköisin syin epäiltynä törkeästä tietomurrosta, törkeän kiristyksen yrityksestä ja törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Jenny Rostainin huojennus ei niinkään liity siihen, että hän toivoisi tekijälle rangaistusta, vaan siihen, että häntä kiinnostaa itse tekijä ja hänen motiivinsa.

”Minua kiinnostaa hänen profilointinsa, nyt saamme kohdata inhimillisen ihmisen. Miksi hän teki niin kuin teki? Miksi hän halusi satuttaa meitä? Epäilemättä hänkin on rikkinäinen ihminen.”

Rostain sanoo, ettei tekijän mahdollinen rangaistus voi koskaan poistaa sitä inhimillistä kärsimystä, jonka hän teollaan aiheutti tuhansille uhreille.

”Se on tapahtunut, mikä on tapahtunut, eikä mikään voi sitä korjata”, Rostain sanoo.

Kun Rostainille selvisi, että hän on yksi tietomurron uhreista, hän koki valtavaa häpeää. Hän oli ollut Vastaamon asiakas kolmen vuoden ajan ja käynyt terapeutin vastaanotolla joka toinen viikko.

Rostain oli kertonut terapeutille muun muassa kokemastaan vakavasta väkivallasta ja hyväksikäytöstä – asioista, joista hän ei ollut puhunut kenellekään muulle.

Nyt Rostain sanoo kuitenkin olevansa kiitollinen tekijälle.

”Olen kääntänyt tragedian voitoksi itselleni. Traumaattiset kokemukset olivat hähmäinen osa menneisyyttäni, joista puhuminen oli minulle vaikeaa. Tietomurron jälkeen minun oli pakko kohdata häpeäni – ja alkaa antaa anteeksi itselleni”, Rostain sanoo.

Rostain uskoo, että asia on tärkeä saada symbolisesti päätökseen myös siksi, että uhrit voivat aloittaa toipumisensa ja päästä myös eroon uhrin positiosta.

”Mikään ei tietenkään poista sitä, mitä olemme kokeneet, mutta ehkä muutkin uhrit voivat tämän jälkeen päästää irti ja antaa anteeksi – ei välttämättä edes tekijälle, vaan ennen kaikkea itselleen.”

Rostainista mukaan vuotomurrosta seurasi muutakin hyvää. Sen jälkeen on alettu keskustella entistä enemmän tietoturvasta ja sen mahdollisista aukoista. Rostain sanoo, että tietomurto toi esiin myös sen, miten moni yhteiskunnassa on terapian tarpeessa.

”Meidän täytyy alkaa keskustella yhteiskunnassa entistä enemmän siitä, miten yksilöt voisivat auttaa myös itse itseään ja alkaa jakaa työkaluja henkiseen hyvinvointiin”, Rostain sanoo.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi 25-vuotiaan miehen poissaolevana todennäköisin syin epäiltynä törkeästä tietomurrosta, törkeän kiristyksen yrityksestä ja törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Poliisin tiedossa on, että mies oleskelee tällä hetkellä ulkomailla. Hänestä on annettu eurooppalainen pidätysmääräys, jonka nojalla hänet voidaan ottaa kiinni ulkomailla.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut