Tällainen on Vastaamon tietomurrosta epäilty hakkeri – tuomittu aiemmin kymmenistä tuhansista tietomurroista

Mies on tuomittu aiemmin mittavassa tietoverkkorikosvyyhdissä teini-ikäisenä.

Keskusrikospoliisi on edennyt Psykoterapiakeskus Vastaamoon kohdistuneen tietomurron tutkinnassa.

28.10. 10:45

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta epäillyllä 25-vuotiaalla miehellä on poikkeuksellinen rikostausta. Hän syyllistyi tietokoneella tehtyihin rikoksiin jo teini-ikäisenä.

Suomalaismies on tuomittu HS:n tietojen mukaan aiemmin paitsi kymmenistätuhansista tietomurroista myös muun muassa Yhdysvaltojen poliisin usuttamisesta iskemään viattomien koteihin.

Poliisin mukaan mies oleskelee nykyisin ulkomailla, mutta aiemmin hän on asunut Suomessa ainakin Espoossa.

Läpimurto perjantaina

Keskusrikospoliisi tiedotti perjantaina läpimurrosta Vastaamon tietomurtotutkinnassa.

Helsingin käräjäoikeus on vanginnut poissaolevana 25-vuotiaan miehen todennäköisin syin epäiltynä törkeästä tietomurrosta, törkeän kiristyksen yrityksestä ja törkeästä yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

Sama mies tuomittiin vuonna 2015 jättimäisestä tietoverkkorikosvyyhdistä Espoon käräjäoikeudessa. Hän syyllistyi näihin rikoksiin vuosina 2012–2013 ollessaan 15–16-vuotias.

Osan rikoksista hän teki tuomion mukaan yhdessä muiden henkilöiden kanssa.

”Rikokset käsittivät murtautumisen ja takaoven asentamisen 50 700 palvelimeen yli sadassa eri maassa, ns. bot-verkolla tehdyn palvelunestohyökkäyksen, MIT:n yliopiston verkkoliikenteen uudelleenohjaamisen Harvardin yliopiston palvelimelle sijoitetulle pilasivulle ja MIT:n yliopiston 15 000 käyttäjän sähköpostiliikenteen kaappaamisen noin tunnin ajalta sekä oikeudettoman tunkeutumisen MongoHQ-nimisen yrityksen palvelimelle”, Espoon käräjäoikeus totesi tuolloin tiedotteessa.

Käräjäoikeus katsoi Vastaamo-epäillyn syyllistyneen nuorena henkilönä 50 700 törkeään tietomurtoon, tietoliikenteen häirintään, törkeään petokseen, törkeään viestintäsalaisuuden loukkaukseen ja tietomurtoon.

Mies sai rangaistukseksi lainvoimaisen tuomion mukaan kaksi vuotta ehdollista vankeutta. Käräjäoikeus määräsi hänet myös valvontaan.

Perättömiä ilmiantoja FBI agentin sukulaisista

Sama mies tuomittiin kesäkuussa 2020 toisestakin poikkeuksellista rikosvyyhdistä, josta rangaistukseksi tuli yksi vuosi ehdollista vankeutta.

Käräjätuomion mukaan hän teki muun muassa perättömiä ilmiantosoittoja Yhdysvaltojen poliisille vuonna 2014. Ilmiantojen takia poliisi teki iskut uhrien kotiin. Mies järjesti nämä iskut silloisesta kodistaan Espoosta.

Talvella 2014 tapahtuneen iskun kohteena oli Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n agentin sukulaisia.

FBI-agentti oli virkansa puolesta tutkinut rikosta, josta suomalaismiestä epäiltiin. Tutkinta liittyi Hack the Planet -nimiseen hakkeriryhmään.

Uhrit olivat agentin vanhemmat ja setä.

Mies suunnitteli käräjätuomion mukaan tekoa useiden ihmisten kanssa. Hän oli saanut kaksi ihmistä soittamaan hätäpuhelut, ja itse hän soitti yhden.

Puheluissa viitattiin panttivankitilanteeseen ja itsemurhaan. Viimeisessä puhelussa paikalle pyydettiin ambulanssia ja poliisin erikoisjoukkoa.

Poliisi reagoi juuri niin kuin mies oli halunnut eli lähetti paikalle poliiseja.

Toiseen iskuun henkilökohtainen motiivi

Toisessakaan iskussa amerikkalaisperhe ei joutunut uhriksi sattumalta. Iskun syynä oli käräjätuomion mukaan se, ettei perheen tytär enää halunnut pitää yhteyttä suomalaismieheen. Perätön soitto johti siihen, että poliisi meni paikalle uhrin taloon.

Tämän lisäksi mies tuomittiin samassa kesäkuun 2020 tuomiossa tukusta muita rikoksia.

Mies sai muun muassa American Airlinesin matkustajalentokoneen tekemään ylimääräisen laskeutumisen perättömän pommiuhan perusteella Yhdysvalloissa.

Hän soitti lentoyhtiön asiakaspalveluun esiintyen Sony Online Entertainmentin toimitusjohtajana ja sanoi epäilevänsä, että joku olisi mennyt lennolle häneltä varastetulla passilla ja lentolipulla. Lisäksi hän kertoi, että Twitterissä olisi kerrottu pommista kyseisellä lennolla.

Lento ohjattiin laskeutumaan pommiuhan takia Phoenixin kentälle. Konetta saattoi uhan vuoksi kaksi ilmavoimien hävittäjää. Lennon keskeytymisestä aiheutui lentoyhtiölle noin 13000 dollarin vahinko.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä mies valitti siitä hovioikeuteen.

Oleskelee ulkomailla

Poliisin tiedossa on, että mies oleskelee tällä hetkellä ulkomailla, minkä vuoksi hänet vangittiin poissaolevana. Henkilöstä on annettu eurooppalainen pidätysmääräys, jonka nojalla hänet voidaan ottaa kiinni ulkomailla.

Kiinnioton jälkeen poliisi pyytää epäillyn luovuttamista Suomeen. Epäillystä tullaan antamaan myös Interpolin kansainvälinen etsintäkuulutus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut