Suomalaiset kiirehtivät joukolla eläkkeelle tänä vuonna – Syynä harvinaisen suuri porkkana: ”Täysin poikkeuksellinen tilanne”

Työeläkkeisiin vuodenvaihteessa tuleva 6,8 prosentin indeksikorotus on suurin vuosikymmeniin. Eläkeyhtiöissä se on näkynyt kasvaneina eläkehakemuksina tänä syksynä. Yhä useampaa kiinnostaa osittain varhennettu vanhuuseläke.

Korkean inflaation takia vuoden 2023 indeksikorotukset tulevat vaikuttamaan työeläkkeisiin poikkeuksellisesti.

25.10. 10:30

Työeläkkeisiin vuodenvaihteessa tuleva poikkeuksellisen suuri 6,8 prosentin indeksikorotus on lisännyt huomattavasti eläkehakemusten määrää syksyn aikana, kertovat Ilmarisen vakuutus- ja eläkejohtaja Tiina Nurmi ja Varman eläkepalvelujohtaja Tarja Syvälä.

Molemmissa eläkeyhtiöissä erityisesti osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen (ove) hakemukset ovat kasvaneet syksyllä huomattavasti verrattuna viime vuoteen.

Hakemusmäärät ovat kasvaneet, sillä eläkkeisiin ensi vuonna tuleva korotus vaikuttaa siten, että tänä vuonna eläkkeelle jäävä voi saada suurempaa eläkettä kuin jos jäisi eläkkeelle vasta ensi vuonna. Korkea indeksikorotus johtuu korkeasta inflaatiosta.

Viime vuonna Varmaan tuli lokakuussa ove-hakemuksia noin 190, kun tänä vuonna arvioidaan, että hakemuksia tulee noin 1 800.

”Onhan se täysin poikkeuksellinen tilanne, että hakemuksia tulee noin kymmenkertainen määrä viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna”, Syvälä toteaa.

Nurmi kertoo, että Ilmariseen ove-hakemuksia tuli syyskuussa 80 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Lokakuussa tahti kasvoi, ja kuun puoliväliin mennessä Ilmariseen oli tullut jo yli 1 000 ove-hakemusta. Määrä on siis sielläkin lähes kymmenkertainen viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Myös vanhuuseläkettä haettiin lokakuussa aiempaa enemmän, ja lokakuun puoliväliin mennessä hakemuksia oli saapunut Ilmariseen jo sama määrä kuin koko syyskuun aikana.

Esimerkkilaskema

Osittainen vanhuuseläke

Esimerkki: Eläkekarttuma on joulukuun alussa 1 500 euroa. Henkilö täyttää 62 vuotta joulukuun 2022 alussa, ja hänen ikäluokkansa alin vanhuuseläkeikä on 64 vuotta ja 6 kuukautta. Osittaisen vanhuuseläkkeen määrä (50 prosenttia) joulukuussa on 660 euroa.

Ove-eläkkeelle joulukuussa: Esimerkkihenkilö saa tammikuussa 2023 työeläkeindeksin mukaisen korotuksen. Tämän jälkeen hänen osittainen vanhuuseläkkeensä on 706 euroa kuukaudessa.

Ove-eläkkeelle tammikuussa: Esimerkkihenkilön aiemmat työansiot korotetaan eläkettä laskettaessa ensin palkkakertoimella vuoden 2023 tasoon. Osittaisen vanhuuseläkkeen suuruus riippuu hänen sen hetkisestä palkkatasostaan: jos palkka on esimerkiksi 3 000 euroa kuukaudessa, on alkavan osittaisen vanhuuseläkkeen suuruus tällöin tammikuussa 689 euroa.

Lähde: Eläketurvakeskus

Nurmi muistuttaa, että eläkkeelle voi jäädä ainoastaan kuukauden alusta, eikä eläke siis koskaan ala keskellä kuukautta. Jos tänä syksynä haluaa jäädä eläkkeelle, hakemus täytyy jättää viimeistään marraskuussa.

”Olemme kehottaneet asiakkaitamme miettimään eläkkeelle jäämistä jo tämän vuoden puolella, jos asia on ajankohtainen. Lopulta kyseessä on kuitenkin henkilökohtainen valinta”, Nurmi kertoo.

Osittainen eläke kiinnostaa

Nurmi arvioi, että ove-eläke kiinnostaa asiakkaita erityisesti, sillä se on joustava eläkelaji. Sen aikana voi jatkaa työntekoa eläkkeen rinnalla, ja se jatkuu siihen saakka, kunnes jää vanhuuseläkkeelle. Ove-eläkettä voi hakea aikaisintaan 61-vuotiaana.

Lokakuussa Ilmariseen ove-hakemuksen jättäneistä suurin osa onkin ollut 61-vuotiaita, mutta aiempaan verrattuna myös 62- ja 63-vuotiaat ovat aktivoituneet hakemaan ove-eläkettä.

Osittaista vanhuuseläkettä hakiessa voi valita, ottaako kertyneestä eläkkeestä maksuun 25 vai 50 prosenttia. Osittaisen vanhuuseläkkeen ottaminen pienentää tulevaa eläkettä pysyvästi, jos sen ottaa ennen alinta vanhuuseläkeikä. Ove-eläkkeessä otetaan huomioon myös eläkkeen ja ansiotyön verotus, jotka kannattaa selvittää jo hyvissä ajoin etukäteen, Nurmi sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut