Lähes miljoonan ihmisen verokortin tuloraja voi ylittyä loppuvuonna

Nyt alkaa olla viimeinen hetki tarkistaa, riittääkö verokortin tuloraja loppuvuodeksi, sanoo Verohallinnon ylitarkastaja.

Oman tulorajansa voi tarkistaa Verohallinnon Oma vero -palvelusta. Palvelun käyttöä kuvattiin lokakuussa 2018.

25.10. 8:43

Verohallinto arvioi, että 937 000 ihmisen verokortin tuloraja ylittyy, jos he saavat loppuvuodesta samaan tahtiin tuloja kuin tammi–syyskuussa 2022. Jos tuloraja ylittyy, tuloja verotetaan perusveroprosentin sijaan korkeammalla lisäprosentilla.

Verohallinnon ylitarkastaja Päivi Ylitalo kehottaa verottajan tiedotteessa ihmisiä tarkistamaan Oma vero -palvelusta, riittääkö verokortin tuloraja loppuvuodeksi. ”Jos tuloraja uhkaa ylittyä, kannattaa tehdä uusi verokortti. Kun uuden verokortin tekee nyt, muuttunut veroprosentti ehditään huomioida marras- ja joulukuun tulojen yhteydessä.”

Tulorajaa tarkistaessa kannattaa katsoa, mille ajalle tuloraja on merkitty, Ylitalo muistuttaa. Perusverokortin, eli sen verokortin, jonka asiakas on saanut vuodenvaihteessa, tuloraja on 11 kuukaudelle. Tammikuussa tuloja on verotettu vielä viime vuoden verokortin mukaan.

”Jos asiakas ei ole tehnyt uutta verokorttia vuoden 2022 aikana, hänen verokorttinsa on tullut voimaan helmikuussa 2022. Tästä syystä verokortille merkitty tuloraja on 11 kuukaudelle. Tulorajaa tarkistaessa tässä tapauksessa lasketaan tulot helmikuun alusta joulukuun loppuun, lomarahat mukaan lukien”, Ylitalo selventää.

Jos asiakas taas on tehnyt uuden verokortin jossain vaiheessa vuotta, sillä näkyvä tuloraja kattaa loppuvuoden tulot verokortin voimaantulosta lähtien.

Muistutuksia sähköpostitse

Verohallinto on muistuttanut osaa asiakkaista tulorajan täyttymisestä sähköpostilla. Muistutuksen saa, jos on ottanut käyttöön Suomi.fi-viestit. Tänä vuonna muistutusviestejä on ensimmäistä kertaa lähetetty palkansaajien lisäksi myös eläkkeen- ja etuudensaajille.

Sähköpostimuistutuksia on Verohallinnon mukaan tänä vuonna lähetetty kaikkiaan yli 58 000 henkilölle, joista vajaa viidennes on hyväksynyt ehdotuksen uudeksi veroprosentiksi sellaisenaan tai muokattuna.

”Harmillisesti lähes 30 000 henkilöä ei sen sijaan ole reagoinut ehdotukseemme lainkaan”, Ylitalo sanoo.

Sähköpostimuistutusten lisäksi Verohallinto muistuttaa tulorajan tarkistamisesta tekstiviestillä. Tekstiviestejä on tänä syksynä lähetetty 8 000 henkilölle, joiden tuloraja uhkaa paukkua loppuvuoden aikana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut