Hallitus kiristää ulkomaalaisten mahdollisuuksia ostaa kiinteistöjä

Uusi laki koskee kiinteistökauppoja, jotka saattavat uhata kansallista turvallisuutta. Lain on määrä tulla voimaan ensi vuoden alussa.

Venäläiset tai venäläistaustaiset henkilöt ostivat viime viikolla entisen Lohikon vanhainkodin, joka sijaitsee vain muutaman kilometrin etäisyydellä Niinisalon varuskunnasta ja eteläisen Suomen suurimmasta ampuma-alueesta.

19.10. 21:11

Hallitus on saanut valmiiksi pika-aikataululla lakiesityksen, jolla kiristetään ulkomaalaisten mahdollisuutta ostaa kiinteistöjä Suomessa.

Lakiesitys koskee kiinteistökauppoja, jotka saattavat uhata kansallista turvallisuutta. Tällaisia saattavat olla kiinteistöt, jotka ovat lähellä esimerkiksi Puolustusvoimien tiloja.

”Tavoitteena on, että EU- ja Eta-alueen ulkopuolisten tahojen kiinteistökauppoja Suomessa tulisi tarkastella jatkossa entistä tarkemmin myös kansallisen turvallisuuden näkökulmasta”, eduskunnan sivuilla kirjoitetaan.

Kyse on siis ennen kaikkea venäläisten tekemistä kiinteistökaupoista. Venäläisten kiinteistökauppojen määrä on noussut merkittävästi tänä vuonna.

Lue lisää: Ruumishuone ja suurtalouskeittiö – Venäläiset ostivat 4 000 neliön kiinteistön muutaman kilometrin etäisyydellä varuskunnasta

Lakiesitys on valtioneuvoston torstain istunnon esityslistalla, eli sen on tarkoitus lähteä eduskunnan käsittelyyn torstaina.

Laki on määrä saada voimaan ensi vuoden alusta lähtien, mitä vaatii nopean käsittelyn eduskunnassa.

Laista kirjoitti aikaisemmin Ilta-Sanomat.

Lakiluonnoksen mukaan ”valtion etuosto-oikeudesta eräillä alueilla annetussa laissa säädetään valtion etuosto-oikeudesta kiinteistön kaupassa, jos kiinteistön hankkiminen on tarpeen maanpuolustuksen, rajavalvonnan tai rajaturvallisuuden varmistamiseksi taikka alueellisen koskemattomuuden valvonnan ja turvaamisen takia”.

Laki antaisi puolustusministeriölle nykyistä laajemman mahdollisuuden tutkia kiinteistökauppojen alkuperää ja rahoitusta. Selvitysaika pidennetään kolmesta kuukaudesta neljään kuukauteen.

Uusi laki mahdollistaisi valtion etuosto-oikeuden kiinteistöihin, jotka sijaitsevat korkeintaan yhden kilometrin säteellä puolustusvoimien tai rajavartiolaitoksen kohteista.

Nykyisen lain mukaan kiinteistökauppoja ei voi estää suoraan kansalliseen turvallisuuteen vetoamalla.

Lupaa ei välttämättä myönnetä, jos kiinteistökauppa vaikeuttaa maanpuolustuksen järjestämistä sekä rajojen ja alueiden turvaamista. Esteenä voi olla myös huoltovarmuuden varmistamista.

Lakiesitys on valmisteltu harvinaisen nopeasti.

Eduskunnan sivuilla kerrotaan, että puolustusministeriö asetti toukokuun alussa työryhmän selvittämään kiinteistönomistuksen valvontaa koskevan lainsäädännön kehittämistarpeita ja valmistelemaan ehdotus sääntelyn uudistamiseksi.

Kesällä laki oli lausuntokierroksella.

Edellisen kerran viranomaisten mahdollisuutta valvoa kiinteistökauppoja vahvistettiin vuonna 2020. Tuolloin myös valtion etuosto-oikeutta vahvistettiin.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut