Niinistö HS:n haastattelussa: Perustuslakia muutettava, jos pääministeri halutaan lähettää Nato-kokouksiin

Presidentti Sauli Niinistön mukaan Suomea edustaa mahdollisissa tulevissa sotilasliitto Naton kokouksissa presidentti.

19.10. 7:59

Helsinki

Suomen perustuslaki on yksiselitteinen ja Suomea edustaa mahdollisissa tulevissa sotilasliitto Naton kokouksissa presidentti, ei pääministeri, arvioi presidentti Sauli Niinistö Helsingin Sanomien Teema-lehden haastattelussa.

Niinistö perustelee näkemystä lehdelle kahdella argumentilla. Ensinnäkin, perustuslain mukaan presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Toiseksi, läpi Suomen historian presidentti on ollut valtionpäämies.

Esimerkiksi EU:n osalta näiden yleislakien ohittamiseksi on tehty perustuslakiin erityislakina uudistus, jolla kokouksiin lähetettiin nimenomaan pääministeri.

Jos pääministeri Sanna Marin (sd.) haluttaisiin edustamaan Suomea Natoon, pitäisi perustuslakia presidentin mukaan muuttaa.

Marinin lähettämistä kokouksiin on perusteltu muun muassa sillä, että tämän on nähty voivan vahvistaa parlamentarismia.

”Parlamentaarinen kontrolli toimii Natoa koskevissa asioissa ihan samalla tavalla kuin muissakin tp-utvassa käsiteltävissä asioissa”, Niinistö kuitenkin sanoo lehden haastattelussa.

Tp-utva on tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan yhteiskokous.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut