Neljä ihmistä tuli laittomasti maaston kautta itärajan yli Suomeen sunnuntaina

Syyskuussa on tapahtunut jo useita rajanylityksiä, joissa tulijat hakevat Suomesta turvapaikkaa.

Rajavartijat partioivat Suomen ja Venäjän raja-alueella Varpaanlahden rajavalvonta-alueella Imatralla viime vuoden marraskuussa.

17.10. 20:40

Neljä ihmistä saapui Suomeen laittomasti itärajan yli maaston kautta Venäjän puolelta sunnuntai-iltana, kertoi Rajavartiolaitos maanantaina.

Tilanne tapahtui Lappeenrannan Suokumaanjärven alueella illalla kello 20.30.

Kaakkois-Suomen rajavartioston partio havaitsi rajanylittäjät heti ylityksen jälkeen. Kun partio puhutti heitä, ilmeni, että he hakevat turvapaikkaa Suomesta.

Rajavartiostot ovat viime kuukausina tehostaneet valvontaansa itärajalla. Varsinkin Venäjän ”osittainen” liikekannallepano on luonut uhan, että metsien kautta tulevien laittomien ylittäjien määrä saattaisi nousta.

Pahimmat uhkakuvat eivät kuitenkaan ole toteutuneet, Kaakkois-Suomen rajavartiosto toteaa. Rajavartiostot ovat esimerkiksi kartoittaneet rajalta haavoittuvimmat ja todennäköisimmät kohdat, joista tulijoita saattaisi tulla.

Sunnuntai-illan tapauksessakin olennainen tieto on, että partio yhytti tulijat välittömästi. Rajaa tarkkaillaan nyt ilmeisen tehokkaasti.

Rajavartiosto toteaa, ettei se voi kertoa sunnuntain tulijoistakaan muuta, koska he ovat hakeneet turvapaikkaa Suomesta. Maahanmuuttovirasto Migri vastaa prosessin jatkosta.

Itärajan laittomia ylityksiä on tänä syksynä ilmennyt jo muutamia. Syyskuun puolivälissä Kainuun rajavartiosto otti kiinni kolme henkilöä Kuusamon Kuntivaarassa.

Syyskuun lopussa yksi ihminen ylitti rajan jalan Kiteellä Matkalammen alueella, jossa Pohjois-Karjalan rajavartiosto otti hänet kiinni. Vartiosto sai vinkkejä paikallisilta rajanylittäjästä.

Samoin syyskuun lopussa neljä ulkomaalaista ihmistä tuli rajan yli Kuusamossa Tammelan kylän paikkeilla. Kainuun rajavartioston partio otti heidät kiinni.

Kaikissa näissä tapauksissa henkilöt ovat heti hakeneet Suomesta turvapaikkaa.

Myös rajavaltuutetut ottavat tapausten jälkeen yhteyttä Venäjän puolen rajavaltuutettuihin ja kertovat tapahtuneesta.

Venäjältä tulleiden turvapaikanhakijoiden määrä on joka tapauksessa hyvin vähäinen verrattuna ukrainalaisiin, jotka ovat hakeneet Suomesta tilapäistä suojelua. Tuoreimman tilaston mukaan heitä on yli 42 000.

Maahanmuuttoviraston mukaan tilapäisen suojelun hakemuksen käsittelyaika on noin viikon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut