Vakava uhka käräjäoikeudessa Vantaalla: Liittyy katujengien oikeudenkäyntiin

Vantaan käräjäoikeudessa on pommiuhka. Uhka liittyy keskeneräiseen katujengioikeudenkäyntiin.

Poliisiauto Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden Vantaan kanslian edessä torstaina aamupäivällä.

13.10. 10:32

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden Vantaan kansliaan on kohdistunut vakava uhka. Käräjäoikeus tiedotti asiasta torstaiaamuna.

Uhka liittyy käräjäoikeudessa kesken olevaan katujengioikeudenkäyntiin. Yhteensä yhdeksää miestä syytetään muun muassa murhan yrityksistä rikoskokonaisuudessa, joka liittyy espoolaisten ja helsinkiläisten katujengien aseelliseen yhteenottoon elokuussa 2021.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden laamanni Timo Heikkinen kertoi aiemmin, että kyse on poliisin ilmoittamasta pommiuhasta.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos twiittasi torstaina aamupäivällä, ettei uhkauksessa ole puhuttu pommista.

Komisario Miika Laine Itä-Uudenmaan poliisista selventää, ettei kyse ole ollut pommiuhasta poliisin selvityksen mukaan. Käräjäoikeuden saama tieto pommiuhasta johtuu Laineen mukaan rikkinäisestä puhelimesta viestinnässä.

Laine johtaa uhkatilanteen turvaamisoperaatiota. Käynnissä on myös mahdollisen rikosepäilyn esiselvitys, mutta Laine ei kommentoi tutkinnallisia asioita.

Poliisi sai tiedon uhkatilanteesta torstai aamuna ja käynnisti saman tien turvallisuus ja tutkintatoimet.

”Henkeen ja terveyteen kohdistuva uhkaus on esitetty. Sillä perusteella selvitellään kuka on uhkauksen esittänyt.”

Laineen mukaan yleisön pääsy käräjäoikeuteen haluttiin estää, jotta voitiin rajata henkilöriskejä. Uhkatilanne oli torstaina puolenpäivän aikaan edelleen aktiivinen.

”On se sillä tavalla, että meidän toimenpiteet uhkaajan selvittämiseksi on kesken. Poliisi suorittaa jatkuvaa harkintaa, että mikä on tarkoituksenmukaista ja turvaamistoimia kevennetään heti, kun se on mahdollista.”

Oikeudenkäynti alkoi viime maanantaina ja sen käsittely jatkui torstaina aamuyhdeksältä. Pääkäsittelypäiviä on sovittu myös perjantaille sekä ensi viikolle. Laine ei osaa vielä arvioida, onko poikkeuksellisia turvajärjestelyitä tarpeen jatkaa torstain jälkeen.

”Tässä mennään nyt tunti kerrallaan.”

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden Vantaan kanslia torstaina aamupäivällä.

Vantaalla paikan päällä olevan valokuvaajan Juhani Niirasen mukaan käräjäoikeuden ulkopuolella on useita poliisiautoja. Paikalla on myös poliisin raskaampaa kalustoa eli panssaroituja maastureita.

Poliisi myös vartioi käräjäoikeuden sisäänkäyntiä ja tarkistaa sisälle pyrkivien henkilöllisyystodistukset.

Niirasen mukaan käräjäoikeuden sisältä poistui puoli yhdentoista aikaan poliisin erikoisryhmäläisiä, jotka vaikuttivat olevan teknisen tutkinnan väkeä.

Oikeudenkäynnissä paikalla olevan erikoissyyttäjä Mikko Sipilän mukaan käsittely päästiin aloittamaan aamulla noin kymmenen minuuttia myöhässä. Poliisi oli Sipilän mukaan ollut paikan päällä tekemässä järjestelyitä. Oikeudenkäynti on kuitenkin torstaina sujunut muuten suunnitelmien mukaan ja rauhallisesti.

”Tarkat turvajärjestelyt luovat oman laistaan tunnelmaa, mutta ei täällä kukaan mitenkään hirvityksissään ole. Kaikki on ihan normaalia”, Sipilä kommentoi puhelimitse.

Vantaan kanslian oikeudenkäynnit toteutuvat torstaina suunnitellusti, mutta yleisöä ei oteta sisälle. Istuntoihin pääsee tällä hetkellä ainoastaan asianomaiset ja media.

Heikkisen mukaan toive yleisön pääsyn rajoittamisesta tuli poliisilta.

Poliisi tiedotti torstaina turvaavansa käräjäoikeuden käsittelyä ”kohonneen väkivallanuhan vuoksi.” Tilanteesta ei poliisin mukaan aiheudu vaaraa sivullisille eikä tiloissa työskenteleville.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut