Poliisi julkaisi hämmentävät tiedot hotelli Tornin myrkytysepäilystä

Poliisin esitutkinnan mukaan työntekijöiden oireet alkoivat noin 10 minuuttia sen jälkeen, kun aineen levittämisestä epäilty nainen saapui ravintolaan.

Hotelli Tornin myrkytysepäily tapahtui viime heinäkuussa.

12.10. 18:48

Helsingin poliisin tutkimasta hotelli Tornin myrkytysepäilystä paljastuu uutta tietoa poliisin esitutkintamateriaalista. Itse rikos on kuitenkin jäämässä täydelliseksi mysteeriksi.

Kolme hotelli Tornin Ateljee-baarin työntekijää sai vahvoja oireita heinäkuussa ravintolan tiloissa. Poliisi epäili paikalla olleen noin 50-vuotiaan naisasiakkaan levittäneen tiloissa jotakin tuntematonta ainetta. Asiaa tutkittiin muun muassa törkeänä pahoinpitelynä.

Poliisi kuitenkin päätti elokuussa esitutkinnan tuloksettomana. Tiloista ei pystytty löytämään rikosteknisissä tutkimuksissa mitään konkreettista ainetta, joka olisi voinut aiheuttaa oireet. Eikä oireita saaneilta työntekijöiltä pystytty tekemään seuloja, kun ei ollut tietoa, mitä seuloista olisi voitu etsiä.

Esitutkinnan perusteella ravintolan työntekijät olivat pitäneet epäiltyä naista ja hänen toimintaansa arveluttavana jo ennen oireiden ilmestymistä.

Nainen oli saapunut ravintolaan seitsemän aikaan illalla ja tilannut pelkän kahvin. Pöytään istuuduttuaan nainen oli levittänyt omaisuuttaan pöydälle. Valvontakameratallenteella näkyy esitutkintapöytäkirjan mukaan naisen edessä laastaripaketti, yksittäisiä laastareita, mausteputkilon näköinen esine sekä juomapullo.

Nainen myös naureskeli itsekseen puuhatessaan esineiden parissa. Nainen pyyhki pöytää viikatulla pyyhkeellä ja levitteli laastareita pöydälle. Yksi laastareista jäi pöydälle naisen poistuttua noin puolen tunnin kuluttua.

Työntekijät kuvailivat naisen läheisyydessä olleen selkeä voimakas tuoksu. Yksi työntekijöistä kuvasi tuoksua ”suitsukemaiseksi” ja myös ravintolan asiakkaat olivat kertoneet voimakkaasta hajusta. Asiakkaista kukaan ei kuitenkaan ilmoittanut saaneensa oireita.

Naisen kanssa tiskillä asioinut työntekijä kertoo poliisin kuulustelussa naisen puhuneen itsekseen jotain ”ilmanjakajasta”. Esitutkintamateriaalista paljastuu, että kaikki Ateljee-baarissa työskennelleet saivat lyhyen ajan sisällä vakavia ja samansuuntaisia oireita.

”Ymmärsin, että hänellä ei kaikki selvästikään ollut kunnossa. Ajattelin, että nainen juo kahvinsa ja poistuu”, tiskillä ollut työntekijä kertoo kuulustelussa.

Hän sai ensimmäiset oireensa noin 10–15 minuutin kuluessa.

”Tuli jotenkin hassu olo, vähän kuin paniikkihäiriö. Tajunta jotenkin hämärtyi, vaikka toimintakyky säilyi”, työntekijä kuvailee olotilaansa.

Samaan aikaan hänen kollegansa ilmoitti huonosta voinnista. Kollega kuvaili poliisille, että hänen näkökykynsä oli heikentynyt, hänellä oli ollut kuvottava olo ja päänsärkyä.

”Kuin olisi juonut sixpackin kaljaa, mutta ilman humalaa”, työntekijä kuvasi kuulustelussa.

Myös kolmannella työntekijällä ilmeni samantyylisiä oireita. Naisen kuulustelukertomuksen mukaan hän tunsi huimausta, näköhäiriöitä ja hahmotushäiriöitä. Työntekijä muun muassa pudotti lasin lattialle, kun luuli pitävänsä siitä kiinni. Kolmikko otti oireiden pahennuttua yhteyttä esimiehiin, jotka määräsivät ravintolan suljettavaksi.

Poliisi määräsi ravintolan tilat eristettäväksi. Paikan päälle saapui seuraavana päivänä rikostutkijoiden lisäksi TEPO eli terroripommi-ryhmä, jonka tehtävänä oli taltioida näytteitä.

Poliisi suoritti epäillyn naisen kotiin kotietsinnän. Etsinnässä ei löytynyt mitään terveydelle vaarallisia tai laittomia aineita taikka kemikaaleja. Keskusrikospoliisin tutkimista näytteistä ei myöskään havaittu merkkejä mistään vaarallisista aineista.

Nainen on kuulustelussa maininnut käsitelleensä mahdollisesti kardemummaa. Kuulustelussa nainen ei kuitenkaan osannut antaa käytökselleen tai mukana olleille tarvikkeille mitään selitystä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut