Tulli ja Verohallinto: Verkosta tilattu alkoholi pysähtyy jatkossa tulliin

Aiempaa tiukemman valvonnan seurauksena verkosta tilatun edullisen oluttölkin hinta voi kaksinkertaistua.

Tullin varastolla Vantaan Hakkilassa säilytettiin vuonna 2015 takavarikoituja alkoholijuomia.

12.10. 11:00

Tulli ja Verohallinto tehostavat ulkomaisista verkkokaupoista ostetun alkoholin verovalvontaa marraskuusta alkaen. Tarkoituksena on saada valmisteverot Suomeen. Asiasta kertoo Verohallinto tiedotteessaan.

Marraskuusta alkaen osa toimituksista pysähtyy Tulliin.

Tulliin pysäytetyistä tilauksista selvitetään, onko niistä tehty ennakkoilmoitus ja maksettu vaadittavat maksut. Tilaus on selvityksen ajan pysäyksissä Tullissa.

Jos tilauksesta ei ole tehty ilmoitusta ja maksuja ei ole maksettu, Verohallinto tekee haltuunottopäätöksen.

Jos vastuu verojen maksamisesta kuuluu myyjälle ja myyjä ei korjaa asiaa maksamalla sille määrättyjä veroja kuuden kuukauden sisällä, Tullilla on oikeus hävittää tuotteet.

Joissain tapauksissa vastuu verojen maksamisesta on tilaajalla. Tällaisia tilauksia ei varastoida Tulliin, vaan tilaaja saa tilauksestaan jälkikäteen verotuspäätöksen.

”Karkeasti arvioituna verkosta tilatun edullisen oluttölkin hinta kaksinkertaistuu, kun myös verot tulevat maksettaviksi”, sanoo Verohallinnon ohjaus- ja valvontapäällikkö Sami Peltola sanoo tiedotteessa.

Verojen osuus verkkokaupasta ostettujen juomien hinnasta voi yllättää suuruudellaan. Verohallitus tarjoaa tiedotteessaan kaksi esimerkkiä:

Esimerkiksi 24 kappaleen pakkaus 0,33 litran keskiolutta maksaa ulkomaisessa verkkokaupassa 13,90 euroa. Keskioluen alkoholivero on 13,86 euroa ja tölkissä myytävän juoman juomapakkausvero 4,03 euroa. Valmisteverojen osuus yhteensä 17,89 euroa ja verollinen hinta 24 tölkille yhteensä 31,79 euroa.

Kolmen litran hanapakkaus punaviiniä maksaa puolestaan ulkomaisessa verkkokaupassa 11,90 euroa. Viinin alkoholivero on 12,63 euroa ja juomapakkausvero 1,53 euroa. Valmisteverojen osuus yhteensä 14,16 euroa ja verollinen hinta hanapakkaukselle yhteensä 26,06 euroa.

Valtio menettää arviolta 80–100 miljoonaa euroa verotuloja sen vuoksi, ettei ulkomaisista verkkokaupoista tilatusta alkoholista makseta veroja Suomeen.

”Alkoholin nettikauppa lisääntyi merkittävästi koronavuosina, ja ilmiön suosio perustuu lähes täysin siihen, että verot jäävät maksamatta”, sanoo Peltola tiedotteessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan Suomeen tilattiin ulkomailta 33 miljoonaa litraa alkoholijuomia. Vuosina 2019–2021 tilausmäärät ovat noin kolminkertaistuneet.

Tilausten kasvu on syy valvonnan lisäämiselle. Tehovalvonnan on tarkoitus jatkua ainakin vuoden 2023 loppuun.

Fakta

Kuka maksaa ulkomailta tilatun alkoholin verot?

  • Jos alkoholia tilaa toisessa EU-maassa sijaitsevasta verkkokaupasta, vastuu verojen maksamisesta riippuu siitä, miten tilauksen kuljetus on järjestetty.

  • Jos myyjä osallistuu kuljetuksen organisointiin, verovelvollisuus on myyjällä. Tällöin kyse on etämyynnistä. Osallistuminen kuljetukseen voi tarkoittaa kuljetuksen järjestämistä tai esimerkiksi kuljetusliikkeen suosittelemista.

  • Jos ostaja järjestää kuljetuksen, verovelvollisuus on ostajalla. Tällöin kyse on etäostamisesta.

  • Jos alkoholia tilaa EU:n ulkopuolelta, asiakkaan pitää tehdä tilauksesta tulli-ilmoitus sekä maksaa arvonlisävero, mahdollinen tullimaksu ja valmisteverot tullauksen yhteydessä.

Lähde: Tulli, Verohallinto

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut