Ministeriö kehottaa suomalaisia hankkimaan lääkejodia – Hyötyä vain alle 40-vuotiaille

Sosiaali- ja terveysministeriö suosittaa kaikkia 3–40-vuotiaita suomalaisia hankkimaan apteekista kotiinsa varastoon joditabletteja.

11.10. 11:54

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) suosittaa kaikkia 3–40-vuotiaita suomalaisia hankkimaan kotiinsa varastoon joditabletteja.

”Säteilyvaaratilanteessa jodia suositellaan enintään 40-vuotiaille ja raskaana oleville iästä huolimatta sikiön suojelemiseksi”, kertoi erityisasiantuntija Elina Asola STM:stä tiistaina.

Asola esitteli uuden suosituksen medialle suunnatussa tilaisuudessa tiistaina.

Jos tulisi tilanne, jossa jodia olisi syytä ottaa, viranomaiset suosittaisivat sitä erikseen. Jodia ei tule ottaa omin päin.

12–40-vuotiaille ja raskaana oleville suositeltu määrä on 130 mg ja 3–12-vuotiaille 65 mg. Kuukauden ikäisestä alle kolmen vuoden ikäisille lapsille suositeltava määrä on 32,5 mg ja alle kuukauden ikäisille 16,25 mg.

Kilpirauhassairauksia sairastaville ohjeistukset ovat hieman erilaiset kuin muille. Esimerkiksi heille, joilla rauhanen on poistettu tai joilla on rauhasen liikatoimintaa, ei suositella jodia.

Alle 3-vuotiaille lapsille ei ole Suomessa tällä hetkellä myynnissä jodivalmistetta.

Uutta suosituksessa on se, että jatkossa julkinen terveydenhuolto hankkii alle 3-vuotiaille soveltuvan jodivalmisteen. Tabletteja voidaan jakaa esimerkiksi neuvoloissa, Asola kertoi. Jakelun alkamisessa kestää hetki ja terveydenhuollon toimijat kertovat asiasta myöhemmin erikseen.

Asola painotti tilaisuudessa, että säteilyvaaratilanteessa sisälle suojautuminen on ensisijainen toimi. Joditabletin ottaminen on vasta toissijainen suojelutoimenpide.

Joditabletteja saatetaan suositella otettavaksi ydinvoimalaonnettomuuden aikana. Tällöin ympäristöön voi levitä radioaktiivista jodia, joka voi aiheuttaa kilpirauhaseen kohdistuvaa säteilyaltistusta.

Haitallisinta tämä on kasvuiässä oleville, joilla suuret säteilyannokset voivat lisätä kilpirauhassyövän riskiä. Aikuisilla samanlaista riskiä ei ole, ja tämä selittää sen, miksei yli 40-vuotiaille enää jatkossa suositella joditabletteja säteilyvaaratilanteessa.

”Suurin muutos on siis se, ettei jodin käyttöä enää katsota yli 40-vuotiailla missään tilanteessa aiheelliseksi”, sanoi STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen tilaisuudessa.

Kotitaloudet voivat hankkia joditabletteja apteekista. Asiantuntijoiden mukaan suomalaisten ei ole syytä tällä hetkellä akuutisti rynnätä apteekkiin tabletteja hankkimaan.

Suosituksen päivittäminen aloitettiin ennen Venäjän hyökkäämistä Ukrainaan, Puumalainen kertoi. Vanha suositus oli vuodelta 2002.

Maailmanpoliittinen tilanne on kuitenkin saanut ihmiset nyt hyvin kiinnostuneiksi jodista. Suomalaiset ovat hamstranneet jodia muun muassa keväällä.

Asiantuntija myönsivätkin, että suosituksen päivittäminen saattaa luoda hetkellisen saatavuushäiriön apteekeissa. Puumalainen kuitenkin huomautti, että joditabletit säilyvät vuosia.

”Olemme tiedustelleet tablettitilannetta apteekeista, ja kyllä niitä on aika hyvin tarjolla.”

Akuuttia syytä apteekkiin ryntäämiselle ei siis ole.

Säteilyturvakeskuksen johtaja Petteri Tiippana muistutti, että Ukraina on kaukana Suomesta.

Jodisuositus tulee silti juuri Ukrainan sodan kiristymisen hetkellä. Viime viikolla Venäjän presidentti Vladimir Putin vihjasi puheessaan ydinaseiden käyttämiseen.

Lauantaina räjähdys vaurioitti Kertšinsalmen siltaa. Venäjä syytti Ukrainaa sillan räjäyttämisestä. Maanantaina Ukrainan asevoimat kertoi Venäjän ampuneen yhteensä 83 ohjusta siviilikohteisiin useissa kaupungeissa eri puolilla Ukrainaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut