Tomi Turunen hurahti säästö­nikseihin – Harrastushuone lämpenee nyt jopa puolet halvemmalla

Hausjärveläinen Tomi Turunen on syksyn mittaan innostunut sähkönsäästö­talkoilusta. Hänen uusin tapansa vähentää sähkönkulutusta on kaasulämmitin.

Kaasulämmitin pitää yllä peruslämpöä Tomi Turusen ”miesluolassa”. Hän huomauttaa, ettei kaasulämmitin sovi jokaiseen tilaan. ”Jos tällaisen ostaa, kannattaa tutustua turvallisuusohjeisiin.”

8.10. 10:52

Kanta-Hämeessä Hausjärven Hikiällä asuvan Tomi Turusen harrastehuone, jota hän itse kutsuu leikkisästi ”miesluolaksi”, lämpenee nyt kaasulla sähkön sijaan. Syy on yksinkertainen: kaasu on muuttunut sähköä halvemmaksi lämmitystavaksi.

Kaasulämmitin on uusin Turusen tavoista vähentää sähkönkulutusta.

Turunen asuu vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa isossa sähkölämmitteisessä omakotitalossa. Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hinta on hilautunut vuoden aikana pikkuhiljaa ylöspäin.

”Loppuvuodesta 2021 lokakuun alkuun päiväsähkön hinta on noussut 446 prosenttia ja yösähkön hinta 530 prosenttia”, Turunen sanoo.

Turunen pyrkii pitämään harrastehuoneen peruslämmön noin 12 asteessa. Huone on noin 60 neliön autotalli, joka on muutettu perheen viihdekäyttöön.

”Koska huoneessa on sohvat, videotykit ja musisointilaitteita, ei tilaa voi kylmäksikään laskea, etteivät laitteet kärsi.”

Kun perhe oleskelee huoneessa, kaasulämmitintä säädetään noin 17 asteeseen.

Aiemmin huone on lämmennyt sähköllä. Kun lokakuussa sähkön hintaan pärähti jälleen uusi korotus, Turunen teki laskelmia.

”Kymmenen kilon kaasupullo sisältää energiaa noin 140 kwh:ta [kilowattituntia]. Vanhan vaihto tavaratalossa maksaa ainakin täällä 25 euroa. Eli 25 eurolla saan noin 140 kwh:ta energiaa. Sähköllä vastaava lämpö maksaisi noin 50 euroa. Ja sen päälle tulisi vielä siirtokustannukset, verot ja muut. Eli hinnaksi tulisi noin 60–65 euroa.”

Vaikka sähkön hintaan on tulossa arvonlisävähennys, sillä ei ole Turusen mukaan juuri vaikutusta asiaan. Kaasu on silti halvempi lämmitystapa – varsinkin kun ei pidä kaasulämmitintä täydellä teholla.

”Ostin lämmittimen noin viikko sitten, joten omassa käytössäni kaasu kestää ainakin reilun viikon.”

Laite itsessään oli halpa, noin sata euroa.

”Olen huomannut, että kaasulämmittimet ovat myös käyneet hyvin kaupaksi. Selvästi muutkin ovat heränneet tähän mahdollisuuteen.”

Turunen on syksyn mittaan innostunut muutenkin sähkönsäästö­talkoilusta.

Perheen kodin alakerrassa on takka sekä yläkerrassa ilmalämpöpumppu ja leivinuuni. Näillä pyritään hilaamaan sähkölasku niin alas kuin mahdollista, Turunen kertoo.

”Puu on meille pääasiallinen lämmön lähde. Saimme puuta hyvin talvea varten varastoon, kun vaimon isäkin oli kovana apuna”, hän sanoo.

”Ilmalämpöpumpulla saatan puhaltaa aamuyön tunteina hetken hieman lämpimämpää ilmaa, jotta herääminen on mukavampaa. Mutta kun poistumme kouluun ja töihin, lasken lämpötilaa päiväksi pari astetta.”

Muita konkreettisia sähkönsäästö­tapoja, joihin perhe on jo ryhtynyt, ovat nopeat suihkut ja pelitietokoneiden käytön vähentäminen. Koska kodin sauna on puulämmitteinen, Turunen pyrkii lämmittämään sen useamman kerran viikossa. Sauna lämmittää myös kotia ja mahdollistaa peseytymisen viileämmällä vedellä.

Lisäksi Turunen seuraa sähkön käyttöä reaaliaikaisella kulutusmittarilla. Se on auttanut ymmärtämään, mitkä laitteet kuluttavat paljon sähköä.

”Huomasimme, että uuni ja liesi vievät paljon sähköä, joten ostimme myös airfryerin [kiertoilma­kypsentimen], mutta sen ostoa olimme pohtineet toki jo pidempään.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut