Hoitajien palkkakiistaan syntyi sopu – Tehy: Näin paljon sairaanhoitajan palkka nousee

Hoitajien palkkakiistan osapuolet ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan sovintoesityksen. Käynnissä olevat työtaistelutoimet päättyvät välittömästi.

Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara kertoi hoitajien työkiistassa syntyneestä sovusta valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingissä 3. lokakuuta 2022.

3.10. 18:54

Pitkään jatkuneessa hoitajien palkkakiistassa on syntynyt sopu. Hoitajajärjestöt Tehy ja Super sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan sovintoesityksen.

Osapuolet jättivät vastauksensa valtakunnansovittelija Anu Sajavaaralle tänään illalla. Sovinnosta kerrottiin valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingin Bulevardilla.

Käynnissä olevat työtaistelutoimenpiteet päättyvät välittömästi ja hoitajien joukkoirtisanoutumisen valmistelu lopetetaan.

Superin mukaan sote-alalla tehtäväkohtaisten palkkojen keskiarvo nousee keskimäärin vähintään 17,3 prosenttia viiden vuoden aikana. Kolmena ensimmäisenä vuonna nousu on 15,3 prosenttia.

Superin mukaan sovinto koostuu kolmivuotisesta palkkaohjelmasta, aiemmin neuvotellusta kunta-alan palkkaohjelmasta sekä niin sanotuista normaaleista sopimuskorotuksista. Lisäksi ratkaisu sisältää koronapotilaiden hoitoon osallistuneille erillisen 600 euron kertapalkkion ja useita parannuksia työoloihin.

Tehyn mukaan esimerkiksi lähihoitajan tehtäväkohtaisen palkan keskiarvo nousee nykyisestä 2 255 eurosta yli 2 600 euroon ja sairaanhoitajan vastaavasti 2 625 eurosta yli 3 000 euroon.

KT:n mukaan sovintoehdotus ja aiemmin kesällä hyväksytty kunta-alan sopimusratkaisu nostavat Sote-sopimuksen piirissä olevan henkilöstön ansioita sopimuskaudella 2022–2025 arviolta keskimäärin vähintään 13 prosenttia.

Ratkaisu koskee myös laajemmin kunta-alaa

Julkisen alan hoitajien työriitaa on soviteltu ensi kerran jo keväällä. Sovintoa on haettu ensin silloisen valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan, sitten työriitaa ratkomaan määrätyn sovittelulautakunnan ja nyttemmin uuden valtakunnansovittelijan Anu Sajavaaran johdolla.

Kunta-ala laajemmin sopi työehdoista alkukesästä sovittelulautakunnan esityksen pohjalta. Alalle sovittiin viisivuotinen palkkaohjelma, jonka myötä alan palkat nousevat 5,1 prosenttia normaalien sopimuskorotusten lisäksi vuosina 2023–2027.

Toisin kuin muut alat, hoitajaliitot hylkäsivät esityksen. Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen luonnehti esitystä luokattoman huonoksi. Tehy ja Super ovat tavoitelleet vielä kunnianhimoisempaa palkkaohjelmaa: 3,6 prosenttia vuosittain viiden vuoden ajan yleisten korotusten lisäksi.

Vaikka hoitajat tuolloin irtautuivat neuvotteluista eivätkä sitoutuneet työrauhavelvoitteeseen, jo järjestelyssä sovitut palkankorotukset koskivat kesäkuun alusta myös hoitajia.

Kunta-alan ratkaisu jäi myös osin seuraamaan hoitajaliittojen neuvottelua. Muille kunta-alan työntekijöille luvattiin, että jos Tehy ja Super saavat kunta-alan sopimusta paremmat palkankorotukset, ne ulotetaan koskemaan myös kunta-alan sote-henkilöstöä, kuten sosiaalityöntekijöitä ja varhaiskasvatuksen työntekijöitä.

Siten hoitajien mahdolliset palkankorotukset voivat laukaista uudet neuvottelut myös kunta-alan järjestöjen ja KT:n välillä siitä, ulotetaanko hoitajien saamat korotukset koskemaan kaikkia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut