Lämpöpumppuja voi joutua odottamaan jopa puoli vuotta

Tuleva talvi kurittaa sähkölämmitteisiä talouksia.

Ilmalämpöpumppujen kysyntä on Suomen lämpöpumppuyhdistyksen tilastojen mukaan yli kaksinkertaistunut tänä vuonna.

2.10. 14:30

Tulevan talven sähkölaskut kurittavat erityisesti sähkölämmitteisten omakotitalojen omistajien lompakkoja. Sähkönkulutusta hillitseviä lämmitysratkaisuja, kuten ilmalämpöpumppua tai maalämpöä, voi joutua odottamaan jopa puoli vuotta, markkinaa tuntevat kertovat STT:lle. Suomen lämpöpumppuyhdistyksen (Sulpu) toiminnanjohtaja Jussi Hirvosen mukaan laitteiden saatavuudessa on myös ongelmia.

Sulpun tilastojen mukaan ilmalämpöpumppujen kysyntä yli kaksinkertaistui tänä vuonna.

”Ukrainan sodan sytyttyä tarjouspyynnöt meillä kaksinkertaistuivat. Energian hinnan nousua pelättiin jo silloin”, Hirvonen sanoo.

Ilmalämpöpumppujen kysyntä on huipussaan kesän alussa. Ihmiset ostavat ilmalämpöpumppuja erityisesti hellettä helpottamaan.

”Helteiden myötä tulee yleensä kysyntäpiikki ja ihmiset haluavat jäähdytystä. Nyt kysyntä on rauhoittunut kun kesä on jäänyt taakse”, Onnisen myyntijohtaja Sampo Hannuksela sanoo.

Hannukselan mukaan energiakriisin takia jonot ovat edelleen pitkiä. Onnisen urakoitsijana toimivilla Hanakoilla ilmalämpöpumppujen asennusjonon pituus on tällä hetkellä yhdestä kahteen kuukautta, mikä on kaksinkertainen normaaliin verrattuna.

Hannuksela toteaa, että heillä ei ole laitteiden saatavuudessa ongelmia, mutta suosituimpia malleja voi joutua odottamaan pari kuukautta.

Lämpöpumput alentavat lämmityskustannuksia

Sähkölämmitteisen omakotitalon sähkölasku on esimerkiksi 20 000 kilowattitunnin vuosikulutuksella 6 000 euroa, jos sähkö maksaa sopimuksen mukaan 30 senttiä kilowattitunnilta. Omakotitaloliitolle on tullut jatkuvasti kyselyjä energian säästämiseksi.

”Meiltä kysytään paljon keinoja energiatehokkuuden parantamiseksi ja sitä myötä sähkölaskujen pienentämiseksi”, Omakotitaloliiton talous- ja kehityspäällikkö Katja Keränen sanoo.

Keräsen mukaan myös toisen ilmalämpöpumpun hankinta kiinnostaa talojen omistajia.

Nykyisillä energianhinnoilla ilmalämpöpumpulla säästää lämmityskuluissa parhaimmillaan 1 000 euroa vuodessa, Hirvonen toteaa STT:lle.

”Jos ilmalämpöpumppu maksaa kaksi tuhatta euroa niin tuosta voi nopeasti laskea, kuinka kannattavaa lämpöpumpun hankkiminen on”, Hirvonen sanoo.

Onnisen Hannukselan mukaan kuluttajat eivät välttämättä ymmärrä ilmalämpöpumppujen lämmitysominaisuuksia. Lämpöpumppu alentaisi lämmityskustannuksia erityisesti sähkö- ja öljylämmitteisissä taloissa.

”Jotenkin tuntuu, että tämä asia ei ole kaikilla kuluttajilla ihan täysin tiedossa”, Hannuksela sanoo.

Maalämmön saatavuus vaikeinta

Vaihtoehtoina ilmalämpöpumpulle on esimerkiksi maalämpöä hyödyntävä maalämpöpumppu tai ilmavesilämpöpumppu. Sulpun Hirvosen mukaan muiden lämpöpumppujen kysyntä kasvoi tänä vuonna 20–30 prosenttia.

”Kuluttajat ovat löytäneet myös maalämpöpumput, mutta maalämpöpumpuille tarvituista poraajista on pulaa ja jonot ovat yli puoli vuotta”, Hirvonen sanoo.

Omakotitaloliitto kertoo, ettei maalämpöpumpun tai ilmavesipumpun asentaminen ole aina mahdollista. Niiden asentaminen voi vaatia mittavia muutostöitä taloon.

Keräsen mukaan päätökseen vaikuttaa myös se, että kaikkialle ei ole kannattavaa porata maalämpöpumpun vaatimaa lämpökaivoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut