Suomen raja sulkeutuu venäläisiltä turisteilta perjantaina – rajoitukset voimaan keskiyöllä

Suomi ei enää salli pääsyä turistiviisumilla Suomeen eikä kauttakulkuliikennettä Suomen kautta. Periaatepäätöksellä ei kuitenkaan voi estää rajan ylittämistä esimerkiksi humanitäärisistä syistä tai kansainvälisen suojelun hakemista.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi torstaina periaatepäätöksestä, jolla rajoitetaan voimakkaasti venäläisten turistien matkustamista Suomeen perjantaista alkaen.

29.9. 11:33

Helsinki

Suomen hallitus on päättänyt kiristää venäläisten turistien viisumien myöntämistä. Turismiviisumit evätään perjantaista alkaen, eikä kauttakulkuliikennettä Suomen kautta sallita.

Valtioneuvosto teki asiaa koskevan periaatepäätöksen torstaina istunnossaan. Periaatepäätös ei tarvitse eduskunnan hyväksyntää.

Rajoitukset ovat voimassa toistaiseksi, ja ne tulevat voimaan ensi yönä eli perjantain vastaisena yönä keskiyöllä.

Päätös perustuu Schengenin rajasäännöstöön, vaikka ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan säännöstössä oli ongelmansa. Haavisto totesi tiedotustilaisuudessa, että elokuussa on muun muassa mietitty sitä, pitääkö koko Schengen-järjestelmä jättää, jotta Suomi voi rajoittaa venäläisten matkailua ja kauttakulkua.

Suurena perusteena on venäläisten turistien viisumien epäämiselle ollut Suomen kansainvälisten suhteiden vaarantuminen. Haaviston mukaan tämä näkyy muun muassa siinä, että Suomen kautta on voinut pyrkiä esimerkiksi Baltian maihin tai Puolaan, vaikka maat eivät muuten ota venäläisiä matkailijoita vastaan.

Poikkeuksia esimerkiksi perheenjäsenet

Suomeen saavat edelleen matkustaa perheenjäsenet ja henkilöt, joilla on Suomessa oleskelulupa. Suomeen voi tulla myös opiskelun, sairaanhoidon ja työn perusteella. Tarkka lista poikkeuksista julkaistaan torstaina Rajavartiolaitoksen sivuilla. Poikkeukset vertautuvat aiemmin voimassa olleisiin koronarajoituksiin.

Maahantulo-oikeus on myös niillä venäläisillä, joilla on kiinteistö Suomessa ja kiinteistöissä pitää tehdä välittömiä huolto- ja korjaustoimenpiteitä. Kiinteistön omistaminen ei rajatarkastusyksikön päällikön Tuomas Laosmaan mukaan helpota viisumin saamista, ja kiinteistönomistajille myönnetään vastaisuudessa vain kertaviisumi.

Voi näkyä kansainvälisen suojelun hakemuksissa

Sisäministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan on varauduttu siihen, että turistiviisumien epääminen tulee näkymään lisääntyneenä kansainvälisen suojelun hakemisena tai luvattomina rajanylityksinä.

Mikkosen mukaan toimeenpanossa keskeinen viranomainen on Rajavartiolaitos, ja venäläisten maahantulo arvioidaan maahantulopuhuttelussa.

”Kussakin tapauksessa tehdään yksilöllinen kokonaisharkinta ja päätös”, Mikkonen sanoo.

Hallitus ja viranomaiset ovat pohtineet viisumikysymystä kesästä alkaen. Jo syyskuun alusta alkaen myönnettävien viisumien määrää rajattiin murto-osaan aiemmasta.

Ministereiltä kysyttiin tilaisuudessa, miksi päätöksen tekemisessä teki näin kauan. Haaviston mukaan päätökset ovat tapahtuneet parissa vaiheessa.

”Se oli senhetkisen arvion mukaan se, mitä voitiin Schengen-järjestelmän puitteissa tehdä", Haavisto sanoo.

Haaviston mukaan kansainvälisiin suhteisiin vetoaminen on nyt poikkeuksellista ja ennakkotapaus. Asia on Haaviston mukaan käyty perusteellisesti läpi oikeuskanslerin virastossa, että teko on nykyisten säännösten mukainen.

Suomi on Haaviston mukaan ensimmäinen maa, joka käyttää Schengen-säännöstöä tällä tavalla. Taustalla on muun muassa se, ettei monella Schengen-maalla ole yhtä pitkää maarajaa Venäjän kanssa, eikä Suomen erityisasemaa ole säännöstössä täysin ymmärretty.

Rajaliikenne hiipui keskiviikkona

Venäläisten Suomeen saapuminen rauhoittui keskiviikkona.

Eilen Suomeen saapui itärajan kautta 4 707 venäläistä, kertoo Rajavartiolaitoksen kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö, eversti Matti Pitkäniitty Twitterissä. Maasta lähti eilen 3 060 venäläistä.

Tämä on selkeä lasku tiistaista, jolloin maahan saapui reilut 7 052 venäläistä. Luku on lähes sama kuin viikko sitten keskiviikkona, kun Venäjän osittainen liikekannallepano julistettiin. Tuolloin Suomeen saapui noin 4 824 venäläistä.

Myös Kaakkois-Suomen rajavartiosto kertoi liikenteen alkaneen rauhoittua keskiviikkona Vaalimaalla, Nuijamaalla ja Imatralla. Torstaiaamuna tilanteen kerrottiin jatkuneen rauhallisena ja Vaalimaalla olevan jonossa vain yksittäisiä autoja.

Turvapaikkaa haki Kaakkois-Suomen raja-asemilla keskiviikkona kaksi henkilöä, tilapäistä suojelua 47 hakijaa.

Uutista päivitetty kauttaaltaan kello 13.52.

Uutista tarkennettu maahantuloehtojen osalta kello 14.09.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut