Suojelupoliisi: Suomen kriittiseen infrastruktuuriin kohdistunut uhka on kohonnut

Kansallisen turvallisuuden katsauksessaan supo arvioi, että Venäjä voi yrittää hankkia Natoa koskevaa tietoa Suomen kautta. Satakunnan Kansa näytti tiedotustilaisuuden suorassa lähetyksessä.

Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari.

29.9. 8:48

Suomen kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuva tiedustelun ja vaikuttamisen uhka on kohonnut, kertoo Suojelupoliisi (supo).

Torstaina julkaisemassaan kansallisen turvallisuuden katsauksessa supo arvioi, että uhka on kohonnut Suomen Nato-jäsenyysprosessin ja Venäjän hyökkäyssodan vuoksi, ja uhka on supon mukaan kasvanut niin fyysisessä kuin kyberympäristössäkin. Supon arvion mukaan ei kuitenkaan ole todennäköistä, että kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuisi lamauttavaa vaikuttamista lähitulevaisuudessa.

Kriittisellä infrastruktuurilla tarkoitetaan esimerkiksi sähkön ja energian jakeluverkkoa sekä tietoliikenneyhteyksiä. Infrastruktuurin mahdolliset haavoittuvuudet ovat nousseet viime päivinä esiin myös sen jälkeen, kun Nord Stream -kaasuputkissa on ilmennyt vuotoja Itämeressä. Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi keskiviikkona, että putkia vahingoitettiin tarkoituksella.

Supon päällikkö Antti Pelttari kertoi torstaina tilannekatsauksessa, että putkivuotojen taustalla on erittäin todennäköisesti tahallinen teko. Pelttarin mukaan putkivuotojen aiheuttaminen on vaatinut kyvykkyyttä, jota on vain valtiollisella toimijalla. Hän ei kuitenkaan ota kantaa mahdolliseen syylliseen. Hänen mukaansa vuodot ovat klassinen esimerkki valtiollisen vaikuttamisen pelikirjasta.

Pelttarin mukaan pohjoismaiset turvallisuuspalvelut ovat tehneet tiivistä yhteistyötä vuotojen vuoksi.

Venäjän tiedustelun uhka lisääntyy

Tuoreessa katsauksessaan supo arvioi, että Nato-jäsenenä Suomi tulee kiinnostamaan Venäjän tiedustelupalvelua aiempaa enemmän. Suojelupoliisin mukaan Suomen tuleva Nato-politiikka tulee olemaan itänaapurin tiedustelussa kiinnostuksen kohteena, ja Venäjä voi yrittää hankkia Suomen kautta myös tietoa Natosta.

Perinteisin Venäjän tiedustelun menetelmä Suomessa on ollut diplomaattipeitteellä tehtävä henkilötiedustelu, mutta supo arvioi, että Venäjä tulee jatkossa siirtämään toimintaansa entistä enemmän kyberympäristöön.

Länsimaiden Venäjälle asettamat talouspakotteet voivat myös lisätä yritysvakoilun uhkaa.

”Maalla on tarve käynnistää korvaavaa huipputeknologian tuotantoa”, supo toteaa.

Suomen kautta yritetään supon mukaan myös viedä Venäjälle pakotteiden alaisia, kiellettyjä tuotteita.

Suojelupoliisi toteaa lisäksi katsauksessa, että Venäjän tiedustelupalvelut ovat jo toimineet Euroopassa aggressiivisesti esimerkiksi asevarastoja tai pettureina pitämiään ihmisiä kohtaan. Tällä hetkellä supo arvioi vastaavien iskujen mahdollisuuden Suomessa vähäiseksi. Toisaalta supo arvioi, että Venäjä voi kohdistaa tiedustelua ulkomailla oleviin oman maan kansalaisiinsa.

Kiina jatkaa tiedusteluaan Suomeen

Suojelupoliisin tuore turvallisuuskatsaus painottuu Venäjän toimintaan, mutta supon mukaan myös Kiinan Suomeen kohdistama tiedustelu jatkuu aktiivisena. Kuten aiemmin, myös nyt supo arvioi Kiinan kohdistavan kybervakoilua huipputeknologiaan poliittisen päätöksenteon lisäksi.

Supo muistuttaa myös, että kiinalaista informaatioteknologiaa hankittaessa on syytä arvioida, millaista luottamuksellista tietoa laitteilla säilytetään. Kiinan lainsäädännön mukaan sen yrityksillä on velvollisuus auttaa tarvittaessa maan turvallisuuspalveluja.

Katsauksessaan supo arvioi, että terrorismin uhka Suomessa pysyy neliportaisen asteikon tasolla kaksi eli ”kohonnut”. Arvio on ollut sama siitä lähtien, kun suojelupoliisi otti asteikkonsa käyttöön vuonna 2017.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut