Eduskunta hyväksyi kiistellyn potilasturvallisuus­lain äänin 109–38

Lailla voidaan velvoittaa hoitajia suojelutyöhön ja annettaisiin aluehallintovirastoille mahdollisuus siirtää tai keskeyttää työtaisteluita.

Eduskunnan täysistunnossa äänestetään maanantaina potilasturvallisuuslain hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

19.9. 17:14

Eduskunta hyväksyi kiistellyn potilasturvallisuuslain täysistunnossa maanantaina äänin 109–38. Tyhjää äänesti yksi edustaja ja poissa oli 51 edustajaa.

Lailla voidaan velvoittaa hoitajia suojelutyöhön työtaistelun aikana. Lisäksi se antaa aluehallintovirastoille mahdollisuuden siirtää tai keskeyttää työtaisteluita viikon ajaksi enintään neljä kertaa.

Ennen kaikkea lakia vastustavat perussuomalaiset pitivät maanantain keskustelussa puheenvuoroja, joissa he arvostelivat hallitusta. Hallituspuolueiden edustajista lakia puolustivat muun muassa Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) sekä vasemmistoliiton kansanedustaja Merja Kyllönen.

Muutaman tunnin jälkeen keskustelu meni avoimeksi riitelyksi. Muun muassa perussuomalaisten Sanna Antikainen nosti esiin Sdp:n Jukka Gustafssonin ”hiljaa”-käskyn mieltään osoittaneille hoitajille. Sdp:n Kimmo Kiljunen kehotti perussuomalaisia kiinnittämään huomiota tapaan, jolla he kohtelevat kollegoitaan. Kiljusen mielestä perussuomalaiset siteerasivat Gustafssonia valikoiden.

Perussuomalaisten Leena Meri kiisti väitteen virheellisestä siteeraamisesta. Hän kommentoi salitapahtumia myös Twitterissä. ”Salli mun nauraa tälle potaskalle”, hän kirjoitti. Hän sanoi salissa, että hänen mielestään hallituspuolueiden edustajat syyllistävät perussuomalaisia ja yrittävät painostaa heitä lopettamaan potilasturvallisuuslain arvostelun.

Perussuomalaisten Mari Rantanen taas kyseenalaisti voimakkain sanankääntein Sdp:n perustelut potilasturvallisuuslain kannattamiselle.

”Te puhutte palturia täällä ihmisille”, Rantanen sanoi.

Hallituspuolueiden edustajat valittelivat perussuomalaisten jatkuvaa välihuutelua, johon puhemies Juho Eerolakin (ps) puuttui.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) sanoi lauantaina Ylen Ykkösaamun haastattelussa, että laki voisi astua voimaan jo myöhään maanantaina, jolloin sillä voisi olla vaikutusta tiistaina alkavaksi ilmoitettuun lakkoon. Hoitajajärjestöt Tehy ja Super ovat ilmoittaneet aloittavansa tiistaina neljä päivää kestävän lakon Helsingin kaupungin eteläisessä kotihoitoyksikössä. Maanantaina käräjäoikeus kuitenkin kielsi lakon.

Hoitajajärjestöt ovat arvostelleet potilasturvallisuuslakia, koska ne katsovat sen loukkaavan vakavasti hoitajien perusoikeuksia. Järjestöjen mielestä laki veisi toteutuessaan hoitajilta työtaisteluoikeuden ja syventäisi hoitajapulaa. Ne järjestivät perjantaina eduskuntatalon edustalle päättyneen mielenosoituksen lakia vastaan.

Ministeri Lindénin mukaan lakia olisi mahdollista soveltaa myös joukkoirtisanoutumisissa, joita Tehy ja Super ovat ilmoittaneet valmistelevansa.

Hoitajien pitkään jatkuneen työkiistan jatkuu tällä viikolla valtakunnansovittelijan johdolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut