Potilasturvallisuuslaki läpäisi perustuslakivaliokunnan käsittelyn – täsmennystä kaivataan kotihoidon osalta

Ylen mukaan potilasturvallisuuslain etenemisestä on sopu hallituspuolueiden välillä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) kertoi Ylelle, että hallituspuolueiden välillä on sopu potilasturvallisuuslaista.

16.9. 11:08

Helsinki

Eduskunnan perustuslakivaliokunta ei näe ongelmia laissa välttämättömän terveydenhuollon ja kotihoidon turvaamisesta työtaistelun aikana eli niin kutsutussa potilasturvallisuuslaissa. Valiokunta on käsitellyt asiaa tänään kokouksessaan ja on asiassa yksimielinen.

Perustuslakivaliokunta toteaa lausunnossaan, että ehdotettu laki rajoittaa työtaisteluoikeutta. Valiokunnan mielestä laille on kuitenkin hyväksyttävät ja erittäin painavat perusteet, joiden vuoksi lakiesitystä voidaan pitää välttämättömänä. Asiakkaiden tai potilaiden hengen vaarantumisen tai asiakkaiden tai potilaiden terveyden vakavan vaarantumisen estäminen on voitava turvata kaikissa olosuhteissa, myös työtaistelun aikana, valiokunnan lausunnossa todetaan.

Valiokunta ehdottaa kuitenkin, että sosiaali- ja terveysvaliokunta harkitsee laissa käytetyn kotihoidon määritelmän täsmentämistä, koska kotihoito kattaa myös sellaista huolenpitoa, jonka laiminlyönnin johdosta asiakkaan henki tai terveys ei ainakaan lyhyellä aikavälillä vaarannu. Lisäksi valiokunta toteaa, että asiakas- tai potilasturvatyöhön annettavan määräyksen kokonaiskeston tulee olla ajallisesti rajattu.

Yle: Hallituspuolueiden välillä sopu potilasturvallisuuslaista

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) kertoo Ylelle, että hallituspuolueiden välillä on sopu potilasturvallisuuslaista.

Lindén kommentoi asiaa poistuttuaan eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan hallitusryhmien kokouksesta. Ministerin mukaan esitys potilasturvallisuuslaista viedään eduskunnassa eteenpäin.

Myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) sanoo Ylelle, että hallitusryhmien kesken vallitsee sopu potilasturvallisuuslaista.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan on määrä aloittaa asian käsittely puoliltapäivin. Jos aikatauluun ei tule viivästyksiä, voidaan lakiesitys hyväksyä eduskunnan täysistunnossa ehkä jo maanantaina.

Laki aiheuttanut aiemmin kitkaa hallituksessa

Aiemmin lain sisällöstä on ollut erimielisyyttä hallituspuolueiden kesken. Vasemmistoliitto on ilmoittanut, ettei se voi hyväksyä esitystä siinä muodossa, jossa se annettiin eduskunnalle. Puheenjohtaja Li Anderssonin mukaan vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kanta potilasturvallisuuslakiin riippuu hallitusryhmien neuvottelujen tuloksesta.

Myös vihreät on sanonut, että lain sisältöä pitää arvioida tarkkaan.

Hoitajaliittoja Tehyä ja Superia on Helsingin käräjäoikeuden päätöksillä kielletty aloittamasta suunniteltuja lakkoja teho-osastoilla kolmen sairaanhoitopiirin alueella syyskuussa. Liitot ilmoittivat torstaina, etteivät ne aloita oikeuden kieltämiä lakkoja.

Tehy ja Super järjestävät tänään Helsingissä mielenosoituksen potilasturvallisuuslakia vastaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut