Helsingin käräjäoikeus kielsi hoitajajärjestöjä aloittamasta lakkoja teho-osastoilla sakon uhalla

Sairaanhoitopiirien johtajaylilääkärit ovat tyytyväisiä käräjäoikeuden päätöksiin, Tehyn ja SuPerin mukaan käräjäoikeuden päätös ei tarkoita lakkojen peruuttamista.

Tehyn Millariikka Rytkönen.

14.9. 18:35

Helsinki

Helsingin käräjäoikeus on kieltänyt väliaikaisella turvaamistoimella teho-osastojen lakkojen aloittamisen kolmen sairaanhoitopiirin alueella.

Kyse on hoitajajärjestöjen Tehyn ja Superin Kanta-Hämeen, Pohjois-Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireihin kaavailemista lakoista. Helsingin käräjäoikeus antoi päätökset keskiviikkona.

Käräjäoikeuden päätöksistä kertoivat ensimmäisenä Yle ja sen jälkeen Helsingin Sanomat. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri tiedotti käräjäoikeudesta saamastaan päätöksestä.

STT:lle tiedon vahvistivat Kanta-Hämeen ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien johtajaylilääkärit. Myöhemmin keskiviikkona STT sai Helsingin käräjäoikeuden päätökset. Käräjäoikeus määräsi molemmille järjestöille miljoonan euron uhkasakot.

Lakkouhkien taustalla on hoiva-alaa koskeva työehtosopimuskiista. Hoitajien ammattijärjestöt SuPer ja Tehy tiedottivat myöhään iltapäivällä, että Helsingin käräjäoikeuden päätökset eivät tarkoita lakkojen peruuttamista.

”Hallintomme käsittelevät asiaa lähiaikoina ja tekevät tarvittavat päätökset”, järjestöt kertoivat tiedotteessaan keskiviikkona.

Tehy ja SuPer kertoivat tiedottavansa asiasta lisää hallintojen käsiteltyä asian. Käsittelyn tarkkaa ajankohtaa ei vielä keskiviikkona kerrottu.

Lakko alkaisi ensimmäiseksi Kanta-Hämeessä

Tehyn ja Superin antama lakkovaroitus koskisi ensimmäisenä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriä. Maanantaiksi 19.9. kaavaillun lakon olisi määrä koskea Kanta-Hämeen keskussairaalan tehostetun hoidon yksikköä, käytännössä teho-osastoa.

”Se (käräjäoikeuden päätös) on potilasturvallisuuden kannalta todella hyvä ratkaisu, kommentoi Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin vt. johtajaylilääkäri Juhani Grönlund STT:lle.”

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriä koskevassa oikeuden päätöksessä käräjäoikeus kieltää miljoonan euron sakon uhalla Tehyä ja Superia aloittamasta lakkoa maanantaina 19. syyskuuta. Päätöksen mukaan hoitajajärjestöjen pitää myös ohjeistaa jäsenistöään pidättäytymään työtaistelutoimista.

”Käräjäoikeus katsoo hakijan saattaneen todennäköiseksi, että vastaajien työtaistelutoimenpiteet ovat toteuttamistapansa ja seuraustensa johdosta oikeuden tai hyvän tavan vastaisia tai kohtuuttomia”, oikeus perustelee Kanta-Hämeen päätöksessä.

Kanta-Hämeen jälkeen seuraavaksi lakko olisi alkanut Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä tiistaina. Lakko olisi koskenut Turun yliopistollisen keskussairaalan teho-osastoa.

”Päätöksen myötä pystymme osaltaan turvaamaan tehohoidon sitä tarvitseville potilaille”, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä sanoi tiedotteessa.

Käräjäoikeuden päätös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä vastasi sisällöltään Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriä koskevaa päätöstä.

”Olemme huojentuneita tästä kiellosta”

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä lakon olisi määrä alkaa 27. syyskuuta, ja lakko koskisi Oulun yliopistollisen sairaalan teho-osastoa. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkäri Kati Ojala kertoo, että Pohjois-Pohjanmaata koskeva päätös vastaa sisällöltään muiden sairaanhoitopiirien saamia ratkaisuja.

”Jää tietysti Tehyn ja Superin harkintaan, ottavatko he nämä sakot vai eivät. Itse olemme kuitenkin huojentuneita tästä kiellosta”, Ojala kertoi.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut