Hallituksen esitys­luonnos: Lakkoilevia hoitajia sakon uhalla töihin – Tehy syyttää Marinia ”alan tuhoamisesta”

Hallituksen esitysluonnos potilasturvallisuuslaiksi on valmistunut. Tehyn mielestä Marinin hallitus haluaa viedä sote-alan työntekijöiltä oikeuden työtaisteluihin.

Hoitajat osoittivat mieltään Tampereella huhtikuussa, jolloin hallitus ensimmäistä kertaa valmisteli potilasturvallisuuslakia lakkojen rajoittamiseksi.

11.9. 12:34

Sosiaali- ja terveysministeriö on valmistellut luonnoksen lakiesitykseksi, joka mahdollistaisi hoitajaliittojen työtaisteluiden rajoittamisen. Potilasturvallisuuslaki antaisi aluehallintovirastoille mahdollisuuden määrätä liitot keskeyttämään työtaistelunsa ja tarvittaessa määrätä yksittäisiä työntekijöitä töihin sakon uhalla.

Hallitus valmistelee lakia, koska se pelkää Tehyn ja Superin työtaisteluiden vaarantavan ihmisten henkeä ja terveyttä. Lakot uhkaavat lähiviikkoina muun muassa teho-osastoja Hämeenlinnassa, Turussa ja Oulussa.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen syytti sunnuntaina esitysluonnoksen kuulemistilaisuuden jälkeen muun muassa pääministeri Sanna Marinia (sd) ja vasemmistoliiton puheenjohtajaa Li Anderssonia siitä, että nämä ”haluavat poistaa sote-alan työntekijöiden oikeuden työtaisteluihin” ja ”tuhota tämän alan”.

Esitysluonnoksen mukaan liitoille tulisi velvollisuus huolehtia riittävän työvoiman tarjoamisesta työtaisteluiden aikana. Jos työnantaja- ja työntekijäpuoli eivät pääse viimeistään viittä vuorokautta ennen lakon alkamista sopuun suojelutyön määrästä, aluehallintovirasto voisi työnantajan hakemuksesta kieltää lakon tai joukkoirtisanomisen toimeenpanon sakon uhalla.

Hallitus haluaa siis kohdistaa velvoitteet lähtökohtaisesti liittoihin. Jos se ei riitä välttämättömän sosiaali- ja terveydenhuollon turvaamiseksi, esitysluonnos antaa aluehallintovirastolle mahdollisuuden määrätä työnantajan esityksestä yksittäisiä työntekijöitä töihin sakon uhalla.

Työntekijää tulisi kuulla ennen määräyksen antamista, mutta määräyksen voisi antaa työntekijän vastustuksesta huolimatta. Uhkasakon suuruutta ei määritetä laissa, vaan aluehallintovirasto arvioisi sen tapauskohtaisesti.

Esitysluonnoksessa varaudutaan myös hoitajien mahdolliseen joukkoirtisanoutumiseen. Aluehallintovirastot voisivat määrätä potilasturvatyöhön myös työtaistelutoimenpiteenä irtisanoutuneita henkilöitä.

Tehyn edustajat sanoivat tällä viikolla, että pahimmassa tapauksessa poliisit voivat ohjata lakkoilevia hoitajia töihin. Tällaista mahdollisuutta esitysluonnoksessa ei ole, vaan ainoa keino työmääräysten tehostamiseksi on uhkasakko.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd) sanoi torstaina kyselytunnilla, että hallitus antaa esityksen potilasturvallisuuslaista eduskunnalle alkuviikosta. Esityksestä on kuitenkin ollut kiistaa hallituksen sisällä.

Etenkin vasemmistoliitto ja tiettävästi myös vihreät haluaisivat kaventaa lakiesityksen soveltamisalaa teho- ja ensihoitoon, päivystykseen ja synnytyksiin. Esitysluonnoksessa laki koskee myös välttämättömäksi määriteltyä sosiaalihuoltoa.

Hoitajaliitot uhkaavat lakoilla teho-osastojen lisäksi kotihoitoa. Esitysluonnoksessa mahdollisuus rajoittaa lakkoja koskisi kotihoitoa, jota ilman asiakkaan henki vaarantuu tai terveys vaarantuu vakavasti.

Ei siis ole vielä varmaa, eteneekö esitysluonnos eduskuntaan valmistellussa muodossa vai tuleeko siihen vielä muutoksia.

Hoitajaliittojen ja työnantajapuolen KT:n työriidan sovittelu jatkuu viikonloppuna ja ensi viikolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut