Lakkotilanteessa teho-osastot todennäköisesti suljetaan, koska hoitajille ei löydy korvaajia

Sairaaloissa varaudutaan jo teho-osastojen mahdollisiin sulkuihin.

Arkistokuva Oulun yliopistollisesta sairaalasta.

7.9. 19:33

Helsinki

Lakon uhkaamien teho-osastojen hoitajille ei löydy korvaajia, sillä työ vaatii pitkää erikoistumista, eikä merkittävää teho-osastotyön hallitsevaa työvoimareserviä ole olemassa.

”Meillä ei ole ylimääräisiä teho-osastohoitoon koulutettuja hoitajia muilla sote-alan sektoreilla, josta heitä voisi siirtää takaisin teho-osastoille. Semmoista työvoimareserviä tähän työhön ei ole olemassa”, sanoi Valviran ylijohtaja Markus Henriksson STT:lle.

”Yksittäisiä työntekijöitä voi olla käytettävissä, mutta iso kuva on se, että jos hoitajat lähtevät pois teho-osastolta eikä saada suojelutyötä, niin teho-osaston toiminta loppuu.”

Näin on käymässä esimerkiksi Kanta-Hämeessä, jossa vuorokauden mittaisen lakon on tarkoitus alkaa 16. syyskuuta.

”Lakon alkaessa teho-osaston tulee olla tyhjä, eli muutamaa päivää aikaisemmin tehohoitoa tarvitsevia potilaita ryhdytään siirtämään muihin sairaaloihin”, kertoi sairaanhoitopiirin johtajaylihoitaja Kirsi Leino.

Työskentely teho-osastolla vaatii osaamista, jota ei ole muilla osastoilla.

”Kaikenlainen monitorointi ja osastolla annettavan lääkehoidon toteuttaminen on sellaista, mitä suurelta osin tehdään vain teholla”, sanoi Valviran Henriksson.

Pikakoulutusta tehtäviin ei ole olemassa tai edes mahdollista järjestää.

”Teho-osaston sairaanhoitajaksi kouluttautumisessa ei ole kyse muutamista viikoista tai kuukausista, vaan tehtävään vaaditaan vuoden tai kahden vuoden koulutus.”

Valtakunnallista koulutusohjelmaa tehohoitajille ei ole olemassa, vaan koulutus tapahtuu sairaaloissa.

Oulussa neuvotellaan suojelutyöstä

Oulun yliopistollisen sairaalan (OYS) teho-osastoa uhkaavia lakkoja siirrettiin keskiviikkona kahdella viikolla. Nelipäiväinen työtaistelu voi nyt alkaa aikaisintaan 27. syyskuuta.

Jos lakko toteutuu, OYS:n vs. johtajaylilääkärin mukaan seuraava kysymys on se, saadaanko suojelutyötä. Oulussa neuvottelut suojelutyöstä ovat vielä sairaalan ja paikallisjärjestön edustajien kanssa kesken. Kanta-Hämeessä ja Tyksissä Super ja Tehy ovat kieltäneet suojelutyön lakon aikana.

”Jos niin käy myös täällä, emme pysty pitämään teho-osastoja auki, OYS:n vs. johtajaylilääkäri Kati Ojala sanoo STT:lle.”

Ratkaisuja mahdollisen työtaistelun ajalle pohditaan Ojalan mukaan vielä.

Priorisointi tiukkenee poikkeustilanteessa

Turussa lakon on määrä alkaa aikaisintaan 20. syyskuuta. Tyksin Mika Valtonen sanoi, että valmiita ratkaisuja ei ole tilanteeseen, jossa korvaavaa henkilökuntaa ei voi käyttää.

Hän arvioi, että jos teho-osasto menee lakon vuoksi kiinni, joutuu sairaala viime kädessä työskentelemään samaan tapaan kuin sota- tai katastrofialueella eli triage-periaatteen pohjalta, jossa ensin huomioidaan vammojen vakavuus, sen jälkeen hoidon kiireellisyysaste ja sitten se, mitä resursseja on käytettävissä.

”Hieman kärjistäen tämä tulee olemaan se tilanne, jos yliopistosairaalan teho-osasto on kiinni. Silloin hengenvaarassa olevat hoidetaan triage-periaatteen mukaan eli pyritään auttamaan niillä resursseilla, mitä on käytettävissä. Tällöin myös priorisointi tulee tiukemmaksi, eli koitetaan arvioida, kuka eniten hyötyy siitä hoidosta”, jota pystymme antamaan silloin kun teho-osastoa ei ole.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut