Veronmaksajan ja Suomen etu unohtui sähköyhtiöiden hätärahoituksessa, arvostelee oppositio – ”Yhtiöt pitää samalla velvoittaa laskemaan hintoja”

Kokoomuksen Kai Mykkänen ja perussuomalaisten Riikka Purra ymmärtävät hätärahoituksen tarvetta, mutta arvostelevat hallitusta hitaudesta ja muiden toimien puutteesta.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Kai Mykkänen haluaisi vauhtia tuulivoiman luvituksiin.

4.9. 20:16

Oppositiopuolueet ovat huolissaan hallituksen sunnuntaina lupaaman energiayhtiöiden hätärahoituspaketin seurauksista.

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Kai Mykkänen muistuttaa, että jo ensi viikon perjantaina EU:n ministerineuvosto kokoontuu energia-asioiden hätäkokoukseen.

Mykkänen näkee tilanteessa vaaran, että Suomen ja Ruotsin kokema huoli sähkön johdannaismarkkinoiden vakuuksista ei nyt nousekaan kokouksessa tärkeimmäksi asiaksi, kun maat hoitivat riskitilanteen lupaamalla yhtiöille tarvittaessa veronmaksajiensa takaamia lainoja tai vakuuksia.

”EU:ssahan asioista usein päätetään paineen alla”, Mykkänen toteaa.

Suomen ja Ruotsin vakuuslupaukset saattoivat hänen mukaansa lievittää kiirettä johdannaismarkkinoiden vakuussääntöjen muuttamisesta EU-tasolla.

Sen sijaan paine on entistä korkeampi ratkoa etenkin Saksan kokemaa ongelmaa, eli sitä, kuinka korkea maakaasun hinta määrittää sähkön hintaa Euroopassa ylipäänsä.

”Tässä ei saa nyt käydä niin, että Suomi ja Ruotsi kuittaavat oman ongelmansa veronmaksajien avulla ja Saksan ongelma sitten ratkaistaan EU-tasolla.”

Mykkänen ymmärtää, että Suomella tuli kiire vakauttaa energiayhtiöiden tilannetta sen jälkeen, kun Ruotsi oli julkistanut oman hätäpakettinsa hyvin dramaattisin sanakääntein. Energiayhtiöiden pystyssä pitämisessä on kyse lopulta hyvin perustavanlaatuisesta huoltovarmuudesta.

Sähköntulo ei saa millään alueella Suomessa vaarantua sen vuoksi, että jokin yhtiö ei kykenisikään maksamaan johdannaismarkkinoilla vaadittuja vakuuksia, joita voidaan vaatia hyvinkin lyhyellä varoajalla tulevaisuuden hintojen heilahdellessa.

”Akuutti ongelma on pakko tavalla tai toisella hoitaa.”

Silti hän toteaa, että päätöstä olisi voinut alkaa valmistella jo keväällä, kun energiayhtiöt asiaa ensimmäisiä kertoja esille nostivat.

Nopeuteen liittyy myös kokoomuksen ryhmänjohtajan toinen huoli. Hänen mielestään hallituksen täytyy vauhdittaa uusiutuvan energiantuotannon rakentamista, jotta hätärahoitukseen johtanut poikkeustilanne todella jää väliaikaiseksi.

”Ihan oikeasti poikkeuksellisilla keinoilla pitäisi vauhdittaa sähkön investointeja, että saisimme tuulivoimaa nopeammalla luvituksella kuin tähän asti on saatu ja saataisiin nopeasti liikkeelle myös pienydinvoimahankkeita ja muuta sähköntuotantoa, koska muuten tämä tilanne jatkuu enemmän tai vähemmän useita vuosia.”

Perussuomalaisten Riikka Purra haluaisi velvoittaa energiayhtiöt hinnanalennuksiin.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra vastaa kysymyksiin poikkeuksellisesti tekstiviestillä, sillä hän oli sunnuntai-iltana kiinni kokouksessa.

Hänen mukaansa hätärahoituksen tarjoaminen antaa entistä suuremman syyn sille, että myös kuluttajien pitäisi saada kokonaisuudesta jotakin irti. Hänen mukaansa nykyään ”käytännössä markkinoiden riskit kantaa kuluttaja”.

”Samaan aikaan kuitenkin monet yhtiöt tekevät kovaa voittoa”, hän kirjoittaa.

Purra olisikin sen kannalla, että hinnanmuodostukseen ja markkinoihin puututtaisiin sääntelyllä.

”Tärkein seikka tähän lainavakuuspakettiin liittyen on, että yhtiöt pitää samalla velvoittaa laskemaan hintoja. Tällainen ehto mukaan sopimukseen.”

Purran mukaan perussuomalaiset kannattavat malleja, joissa sähkönhinta muodostuisi tuotantokustannusten mukaan eikä kuten nykyään, eli aina kunkin tunnin kysynnän täyttämiseen vaadittavan kalleimman tuotantomuodon mukaan.

Käsityksen tilanteen vakavuudesta Purra kuitenkin jakaa, eikä pidä hallituksen väliintuloa sinänsä turhana.

”Rahoitustarve johdannaiskaupoista on ymmärrettävä ja ongelman pitäisi olla väliaikainen. Samaan aikaan on kuitenkin välttämätöntä, että taakka jakautuu tasaisesti”, hän kirjoittaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut