Hallitus esittää kymmenen miljardin euron hätä­rahoitusta sähkö­yhtiöille: ”Valtion riskit on suojattu kattavasti”

Lainojen tai takausten myöntäminen sähköyhtiöille on hallituksen mukaan viimesijainen vaihtoehto.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk), pääministeri Sanna Marin (sd) ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) hallituksen tiedotustilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa sunnuntaina.

4.9. 18:32

Hallitus kertoo esittävänsä kymmenen miljardin euron hätärahoitusta energiayhtiöille, jotka ovat suurissa vaikeuksissa voimakkaasti kasvaneiden vakuusvaatimusten takia.

Hätärahoitus sisältää sähköä tuottaville yhtiöille tarjottavia lainoja ja takauksia. Hätärahoitus on hallituksen mukaan viimesijainen vaihtoehto siinä tapauksessa, että yhtiöitä uhkaisi maksukyvyttömyys.

”Veronmaksajien rahaa ei liikuteta mihinkään. Ehdot tulevat olemaan hyvin tiukat. Kyse ei ole siitä, että veronmaksajien rahaa siirretään yhtään mihinkään. Kyse on lainaohjelmasta”, sanoi pääministeri Sanna Marin (sd) tiedotustilaisuudessa sunnuntaina.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikön Juha Majasen mukaan valtion riskit on suojattu kattavasti.

”Sähköä tuottaville yhtiöille tarvittaessa annettavat lainat ja takaukset ovat vakuudellisia. Laina- ja takausohjelman tarkat ehdot julkaistaan maanantaina”, Majanen kertoi.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) korosti tiedotustilaisuudessa, että hätärahoituksella pyritään ensisijaisesti estämään yhtiöitä vajoamasta maksukyvyttömyyteen käteisvarojen ehtymisen takia.

”Tällä pyritään viestimään markkinoille se, että viimeisenä vaihtoehtona voi olla tämä valtion rahoitus”, sanoi elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk).

Venäjän hyökkäyssodan ja kaasutoimitusten vähenemisen seurauksena Euroopan sähkö- ja kaasumarkkinoilla on ollut poikkeuksellisien suuria häiriöitä.

Sähkön tukkumarkkinat ovat yhteiseurooppalaiset ja muutokset kaasun ja sähkön hinnoissa heijastuvat myös Suomen sähkömarkkinoihin.

Hallituksen esittämän hätärahoituksen tarkoituksena on varmistaa sähkömarkkinoiden kannalta keskeisten yhtiöiden maksu- ja toimintakyky sellaisessa tapauksessa, jossa rahoitus- ja vakuusjärjestelyitä ei ole saatavissa markkinoilta.

Laina- ja takausohjelman on tarkoitus olla tilapäinen ja varmistaa sähkömarkkinoiden toiminta energiakriisin aikana.

Hallitus esittää hätärahoitusta eduskunnan hyväksyttäväksi valtion kolmannessa lisätalousarviossa, joka annetaan maanantaina valtioneuvoston yleisistunnossa.

Laina- ja takausohjelma esitetään olevan voimassa vuoden 2023 loppuun ja laina-ajoiksi esitetään enintään kaksi vuotta. Lainat myönnetään hallituksen mukaan markkinaehtoisin ehdoin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut