Tuulivoiman maksamatta jääneestä tuotantotuesta saadaan noin 300 miljoonaa hallituksen kaavailemaan uuteen sähkötukeen, lupaa Lintilä

Hallitus esittää keinoja, joita virkamiestyöryhmä ei puoltanut – työryhmän puheenjohtaja uskoo kuitenkin, että ne jossain muodossa saadaan voimaan ensi talveksi.

Tuulivoimaa Porissa.

2.9. 20:09

Helsinki

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoo, että tuulivoiman tuotantotuesta saadaan noin 300 miljoonaa euroa hallituksen kaavailemaan suoraan sähkötukeen.

”Hinnat ovat olleet sellaiset, että tuulivoimalle ei ole maksettu tuotantotukea, joten siihen varattu raha pystytään kohdentamaan uudelleen”, Lintilä sanoi perjantaina STT:lle.

Hallitus kertoi torstaina tukipaketista, jolla se pyrkii hyvittämään korkeista sähkön hinnoista kärsiviä kotitalouksia ensi talvena. Keinoina on niin verotuksellisia ratkaisuja kuin suora tuki heille, joilla ei ole juurikaan verotettavaa tuloa. Sähköpakettia on kiitelty, mutta valtion velan paisumista kritisoitu.

Sähköpaketin suuruus on Lintilän mukaan kaikkiaan noin 800 miljoonaa euroa. Kun puhutaan isoista volyymeistä, hintaa tulee, hän sanoo.

”Kaksi muuta keinoa sähkötuen lisäksi ovat verotuksellisia, joten niillä ei ole suoraa kehysvaikutusta. Toki verotuottoja ne vähentävät.”

Parametrit verottajalle jo ensi viikolla

Hallitus linjasi, että sähkön arvonlisäveron alentamisen lisäksi valmistellaan kotitalousvähennyksen kaltainen uusi määräaikainen verovähennys, jonka voisi saada sähkölaskun suuruuden perusteella.

Verovähennyksen olisi tarkoitus olla hyödynnettävissä ensi talvena verokortin muutoksen kautta.

”Tarkoitus olisi saada parametrit verottajalle jo ensi viikon aikana. Aikataulu painaa päälle”, Lintilä sanoo.

Hän sanoo yhtyvänsä puheenvuoroihin, joiden mukaan tuet pitää kohdistaa sinne, missä sähkön hinnan nousu tuntuu eniten.

”Aivan täsmälleen näin, mutta mikä on se tapa? Meillä ei ole mahdollista alkaa rakentaa mitään uutta tietojärjestelmää, koska sen tekeminen kestäisi niin kauan, että talvi olisi ohi jo.”

Lintilä huomauttaa, että heikoimmassa asemassa olevien lisäksi kasvavat sähkölaskut voivat kolahtaa rajusti sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuviin keskituloisiin, vaikka olisi työpaikkakin.

Kajanoja: Uudenlaisia järjestelmiä selvitettävä

Hallitus päätyi esittämään verovähennystä ja suoraa sähkötukea budjettiin, vaikka valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) asettama virkamiestyöryhmä ei niitä raportissaan puoltanut.

"Työryhmä ehdotti vain sellaisia toimia, joista tiesimme, että ne pystytään varmasti toteuttamaan nyt alkavaa talvea varten”, sanoo valtiovarainministeriön talouspolitiikan koordinaattori Lauri Kajanoja, joka oli työryhmän puheenjohtaja.

Nämä toimet olivat sähkön arvonlisäveron alentaminen ja asumistuen korotus lämmityskustannusten osalta, jotka löytyvät myös hallituksen keinovalikoimasta.

Hallituksen linjaamia muita tukitoimia joudutaan vielä selvittämään.

"Todennäköisesti ne jossain muodossa saadaan voimaan ensi talveksi, mutta vielä ei tiedetä ihan tarkasti missä muodossa.”

Kajanoja painottaa, että kaikissa toimissa pitää ottaa huomioon, miten ne tarkasti ottaen kohdentuvat ja mikä on hintalappu julkiselle taloudelle.

”Lisäksi täytyy miettiä, ovatko ne toimeenpantavissa ensi talveksi ja mitä kenties negatiivisia kannustinvaikutuksia niihin liittyy. Jos tuetaan kotitalouksien sähkön käyttöä, niin totta kai se jossain määrin voi lisätä sitä, mikä tietysti on epätoivottava sivuvaikutus.”

Yksikään ehdotetuista toimista ei ole Kajanojan mielestä täydellisesti toimiva lääke. Siinä mielessä on järkevää tehdä useampia erilaisia ratkaisuja, joissa on omat hyvät ja huonot puolensa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut