Tukea sähkön hinnan­noususta kärsiville, lisää hoiva-avustajia, ylimääräinen lapsilisä – Tässä ovat budjettiriihen keskeiset päätökset

Budjetin alijäämä nousee 8,1 miljardiin euroon.

Pääministeri Sanna Marin johti hallituksen infoa budjettineuvottelujen päätöksistä torstaina.

1.9. 14:51

Hallitus on saanut päätökseen neuvottelunsa valtion ensi vuoden talousarviosta sekä ostovoiman parantamiseen ja sähkön hinnannousun lievittämiseen liittyvistä toimista.

Tähän uutiseen oon koottu keskeiset päätökset:

Uudenlaista tukea kansalaisille, joiden sähkölaskut ovat kallistuneet merkittävästi

Kyseessä on kaksi tukea.

Toinen niistä on määräaikainen verovähennys tuloveroon. Se voitaisiin tehdä tietyin ehdoin sähkölaskun perusteella. Vähennykseen tulee omavastuuosuus eli sitä saisi vasta, kun lasku nousee varsin suureksi.

Ne vähävaraiset, joille verovähennyksestä ei olisi apua, voisivat hakea kallistuneen sähkölaskun perusteella toimeentulotuen tyyppistä rahaa.

Molempien kustannuksiksi valtiolle arvioidaan yhteensä 600 miljoonaa. Tukien yksityiskohdat eivät vielä ole täsmentyneet.

Sähkön arvonlisävero alennetaan 10 prosenttiin

Hallitus laskee sähkön arvonlisäveron kymmeneen prosenttiin joulu-huhtikuuksi. Nyt sähkön arvonlisävero on 24 prosenttia.

Arvonlisäveron laskeminen vähentää valtion arvonlisäverotuottoja arviolta 209 miljoonaa euroa.

Ylimääräinen lapsilisä

Kaikille lapsiperheille maksetaan joulun alla ylimääräinen lapsilisä.

Kyseessä on valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk) ehdotus. Saarikko täsmensi torstaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että ylimääräinen lapsilisäkuukausi ei vaikuta toimeentulotuen tasoon.

Valtiolle ylimääräinen lapsilisä maksaa arviolta 112 miljoonaa euroa.

Hallitus päätti tukea lapsiperheitä muutenkin. Varhaiskasvatusmaksuja esitetään alennettavaksi pysyvästi 70 miljoonalla eurolla. Lisäksi yksityisen hoidon tuen hoitolisään esitetään 100 euron korotusta.

Henkilökuljetusten arvonlisävero alennetaan nollaan

Hallitus esittää, että henkilökuljetusten arvonlisäveroa alennetaan niin, että se pudotettaisiin väliaikaisesti nollaan nykyisestä kymmenestä prosentista. Muutos olisi voimassa tammi–huhtikuussa.

Muutos koskisi linja-auto- ja taksimatkoja, junamatkoja ja kotimaan lentoja.

Tukea Itä-Suomelle

Itä-Suomelle on tulossa 56 miljoonan euron tukipaketti Ukrainan sodan vaikutusten lievittämiseen. Itä-Suomen arvioidaan kärsineen eniten Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Valtiovarainministeriön tiedotteen mukaan Karjalan radan ja Savon radan investointiohjelman mukaisia hankkeita edistetään. Karjalan radan parantamishankkeeseen osoitetaan 31,1 miljoonaa euroa osana perusväylänpitoa.

Lisää hoiva-avustajia koulutetaan

Hallitus esittää, että hoiva-avustajien koulutusta lisätään. Vuosina 2023–2025 on tarkoitus kouluttaa 2 500 uutta hoiva-avustajaa.

Taustalla on vanhustenhoivan ja sairaanhoidon paheneva henkilöstöpula.

Selvitys windfall-verosta

Hallitus alkaa valmistella energiayhtiöiden ylisuuria voittoja leikkaavaa windfall-veroa. Veroa ei kohdisteta niin sanotulla mankalaperiaatteella toimiviin yhtiöihin.

Alustavien selvitysten mukaan Suomessa energiayhtiöiden voittoja on vaikeampi eritellä kuin maissa, joissa windfall-vero on jo käytössä. Syynä ovat erilaiset sähkömarkkinakäytännöt.

Alijäämä nousee 8,1 miljardiin euroon

Hallituksen talousarvioesitys ensi vuodelle on 8,1 miljardia euroa alijäämäinen.

Alijäämä katetaan ottamalla lisää velkaa. Valtion velka nousee ensi vuoden lopussa arviolta 146 miljardiin euroon. Alijäämä kasvoi selvästi valtiovarainministeriön ehdotuksessa arvioidusta 6,3 miljardista eurosta.

Valtionvelan korkomenojen arvioidaan kasvavan ensi vuonna tämän vuoden varsinaiseen talousarvioon nähden noin 1 miljardilla eurolla yleisen korkotason kasvun myötä. Ensi vuoden menotasoa nostavat myös laki- ja sopimusperusteiset indeksikorotukset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut