Yli sadan kissan lauma vaelteli Tampereen kupeessa

Kissat ovat nyt sijaiskodeissa, jossa ne hoidetaan kuntoon. Edessä on eläinlääkärin terveystarkastus, hoitoa, rokotukset ja sterilisaatio ennen kuin eläimet pääsevät uusiin koteihin.

Kissat olivat puolittain kesyjä, sillä niitä ruokittiin, joten ne tulivat helposti loukkuihin. Kissankulma-yhdistyksen Pia Viirola kertoo, että kissoja loukutetaan vielä, kunhan niille saadaan riittävästi sijaiskoteja.

29.8. 13:10

Ylöjärven maaseudulta otettiin yhden päivän aikana talteen peräti 82 kissaa, eivätkä siinä olleet edes vielä kaikki katit.

”Sinne jäi vielä ainakin 30 kissaa paikalle, joten projekti jatkuu. Todennäköisesti eläimiä on enemmänkin”, Kissankulma-yhdistyksen perustajajäsen Pia Viirola kertoo.

Kaikkiaan hän arvioi, että alueella oli yli sadan kissan lauma. Hän kertoo, että isot populaatiot ovat nykyään onneksi harvinaisempia kuin aiemmin.

”Useamman kymmenen kissan populaatioita on kuitenkin siellä täällä.”

Loukutus tehtiin yhteistyössä kissoja hoitaneen henkilön kanssa. Viirola sanoo, että henkilö oli helpottunut, kun sai apua.

Yhdistyksen ihmiset löysivät lauman, kun alueelta otettiin talteen kissoja, ja yhdistys alkoi selvittää, miksi eläimiä on alueella niin paljon.

Kissat siirrettiin loukuista kuljetuskoppeihin. Nyt ne totuttelevat olemaan sisätioissa.

Päivän urakka

Kissojen kiinniotto vei muutamalta henkilöltä päivän verran.

”Minulla on pakettiauto täynnä bokseja ja loukkuja. Paikalla kissat odottivat jo ruokaa, jota niille ei oltu aamulla annettu. Kun loukkuun laitettiin herkkuruokaa, niin sinnehän niitä alkoi mennä nopeasti. Istuin pakettiauton perällä ja vaihdoin kissoja loukusta boksiin ja toiset veivät bokseja pois. Se on hikistä puuhaa.”

Kissoja on nyt totutettu sisätiloihin. Viirola sanoo, että kissat ovat puolittain kesyjä, joten niiden totuttaminen kotihoitoon sujuu todennäköisesti helposti. ”Tällainen populaatio kesyyntyy aika äkkiäkin, kun kissat pääsevät sijaiskoteihin.”

Kissoista 46 jäi Kissankulma-yhdistykselle. Kaikki kissat hoidetaan kuntoon, ennen kuin ne pääsevät sijaiskotiin.

Kissat hoidetaan kuntoon

Kaikille kissoille annetaan loishäätö ja tehdään terveys- sekä hammastarkastus eläinlääkärissä. Ennen kuin mirrit lähtevät uusiin koteihin, niiden vammat hoidetaan. Kaikki kissat steriloidaan, rokotetaan ja testataan virustautien varalta.

”Yleensä ulkopopulaatiokissoilla on korvapunkkeja. Niillä voi olla myös tappeluvammoja tai muita vammoja. Yhdellä kissoista on silmävamma, ja siinä joudutaan luultavasti silmän poistoon. Jalkavammaisia oli pari”, Viirola kuvailee kissojen terveydentilaa. Osa kissoista voi myös olla tiineenä.

Kissat myös sirutetaan. Viirola suositteleekin, että kaikkien kissanomistajien kannattaisi siruttaa kissansa, niin lemmikin löytäminen on helpompaa, jos kissa esimerkiksi karkaa.

Useampia sijaiskoteja

Nyt loukutetuista kissoista 46 on yhdistyksen sijaiskodeissa ja loput kolmessa muussa yhdistyksessä. Viirola kertoo, että Kissankulman suurin sijaiskoti on Katajankulma Hattulassa, jonne nytkin meni suurin määrä kissoja.

Sijaiskoteja on useampia. Ennen kuin loppujen kissojen kiinniottoon ryhdytään, pitää kateille löytää uusia sijaiskoteja.

Viirola sanoo, että kissojen hoito ja ruokinta rahoitetaan vapaaehtoisin lahjoituksin. Ylöjärveltä talteen otetuille kissoille on menossa myös oma keräyksensä.

Kissankulma-yhdistyksen kotipaikka on Hämeenkyrössä, jossa yhdistyksellä on löytöeläintalo. Yhdistys huolehtii Nokian ja Hämeenkyrön löytöeläimistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut