Hemmottelu suojaa vanhempia uupumukselta, kertoo tuore tutkimus

Hemmottelun hyväksyvissä kulttuureissa vanhempien uupumus oli korona-aikana vähäisempää kuin pidättyvissä kulttuureissa.

Vanhempien uupumus oli tutkimuksen mukaan sitä korkeampaa, mitä pidempään he olivat olleet korona-aikana eristyksissä.

27.8. 10:43

Vanhempien vakava uupumus lisääntyi koronapandemian aikana maailmanlaajuisesti, selviää tuoreesta kansainvälisestä tutkimuksesta. Vaikka vakavasti uupuneiden määrä kasvoi, uupumus ei keskimääräisesti kuitenkaan lisääntynyt.

Käytännössä tämä saattaa tarkoittaa sitä, että jo valmiiksi huonosti voivat uupuivat entistä enemmän ja hyvin voivilla meni jopa aiempaa paremmin, avaa dosentti Matilda Sorkkila Jyväskylän yliopistolta.

”Tämä saattaa kuvastaa uupumuksen polarisoitumista.”

”Suomalaisaineistossa näkyi, että lähes puolet vanhemmista koki poikkeusajan synkkänä ja toivottomana ja lähes puolet valoisana ja toiveikkaana.”

Matilda Sorkkila

Uupumus luokiteltiin vakavaksi, jos sen kaikkia oireita koki joka päivä tai useita kertoja viikossa.

Vakavan uupumuksen määrän kasvussa oli eroja maiden välillä. Suomessa se lisääntyi hieman, ja tutkimuksessa mukana olleesta 26 maasta eniten vakava uupumus lisääntyi Burundissa ja Chilessä.

Sorkkila vastaa International Investigation of Parental Burnout -tutkimuksen Suomen osuudesta yhdessä professori Kaisa Aunolan kanssa.

Sorkkila ei ihmettele, että korona-aika lisäsi vakavaa uupumusta. Vanhemmuuteen liitettiin jo sitä ennen lukuisia epärealistisia odotuksia, joita monet pyrkivät noudattamaan, sanoo Sorkkila.

”Jos hampaat irveessä yrittää edelleen toteuttaa kaikkia aikaisempia tapoja, ja sen lisäksi on tullut kaikkia uusia kuormitustekijöitä, on aivan ymmärrettävää, että se uuvuttaa.”

Ennen korona-aikaa vahvin maiden välisten erojen selittäjä vanhemmuuden uupumuksessa oli yksilökeskeisyys. Yksilökeskeisimmissä maissa vanhemmat olivat uupuneempia kuin yhteisöllisimmissä maissa. Korona-aikana yksilökeskeisyys ei ollut enää merkittävä taustatekijä.

Korona-aikana yksilökeskeisyyden ohi uupumusta määrittäväksi tekijäksi nousi hemmottelu: siellä missä kulttuurille ominainen elämästä nauttiminen, ilo ja hauskanpito sallittiin, uupumusta oli vähemmän.

Tutkimuksen mukaan hemmottelun hyväksyntä oli korkeinta Kolumbiassa ja heikointa Kiinassa. Suomi sijoittui maita vertailtaessa keskivaiheille.

Sorkkila kertoo, että hänellä on kolumbialaisia perheellisiä tuttavia.

”Heillä sellainen elämänilo näkyy arjessa.”

Kolumbialaisille hemmottelu voi muun muassa olla sitä, että spontaanisti perheen kesken tanssitaan tai pidetään juhlia, pohtii Sorkkila.

”Pidättäytyvämmissä kulttuureissa ehkä mietitään enemmän sitä, että onko tämä sosiaalisesti hyväksyttävää ja voiko keskellä päivää vaikka tanssia. Siinä on ehkä myös paheksuntaa, että tuottaako tämä mitään.”

Vaikka hemmottelun tilanne Suomessa ei ole erityisen huono, Sorkkilan mukaan tilannetta voi aina parantaa.

”Se voi olla uupumukselta suojaavaa, jos vaikean tilanteen sisällä löytää tapoja iloita ja tuoda onnellisuutta perheeseen.”

Suomessa hemmottelua voisi olla esimerkiksi koko perheen yhteiset elokuva- tai lautapeli-illat, Sorkkila ehdottaa.

Hemmottelun ei kuitenkaan pitäisi olla yksi suorite muiden seassa.

”Se on sellainen pitää-sanan vastakohta. Aina kun ajatellaan, että pitää sitä ja pitää tuota, niin siirtää pitää-sanan pois ja miettii, mitä me voimme tehdä.”

Tutkimuksessa mitataan uupumuksen neljää osa-aluetta: uupumis­asteista, vanhemmuuteen liittyvää väsymystä, tympääntymistä vanhemmuuden rooliin, emotionaalista etääntymistä lapsista ja negatiivista muutosta omassa vanhemmuudessa.

Vakavalla uupumuksella voi olla seurauksia lapsille.

”Tämä on suuri riskitekijä lapsiin kohdistuvalle kaltoinkohtelulle ja väkivallalle.”

Tutkimuksesta ilmeni, että mitä pidempään koronaeristys jatkui, sitä isompi riski vanhempien uupumiselle oli. Nyt kun riskit tunnetaan aiempaa paremmin, ennakointi olisi tärkeää, sanoo Sorkkila.

”Jos jatkossa tulee vastaavanlaisia tilanteita, olisi hirveän tärkeää, ettei eristys ole kovin pitkä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut