Mielenterveys- ja päihdepalvelujen asiakkaat tyytyväisiä palveluun ja hoitoon – kriittisin palaute tiedonsaantiin liittyvissä kysymyksissä

Enemmän tietoa kaivattiin muun muassa vertaistuesta, sairaudesta, hoidon sisällöstä, potilaan oikeuksista ja lääkehoidosta.

Koronatilanne lisännyt suomalaisten mielenterveyspulmia.

26.8. 13:01

Helsinki

Aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluiden asiakkaat ovat enimmäkseen tyytyväisiä palveluun ja hoitoon. Kriittisintä palautetta avo- ja laitoshoidossa saatiin tiedonsaantiin liittyvissä kysymyksissä. Tiedot käyvät ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiakaspalautekyselystä.

”Yllättävää oli se, että tiedonsaannissa oli vastaajien mielestä paljon ongelmia. Siihen he olivat vähiten tyytyväisiä näistä (palautekyselyn) väittämistä. Se on tietysti surullinen asia”, sanoo THL:n erikoistutkija Satu Viertiö.

Toisaalta asiakkaat olivat tyytyväisiä kunnioittavasta kohtelusta ja siitä, että he kokivat tulleensa hyväksytyksi sellaisina kuin ovat.

”Ne saivat järjestään parhaimmat keskiarvot”, Viertiö sanoo.

Ensimmäistä kertaa toteutettu kysely tehtiin viime marraskuussa yli 400:ssa julkisen terveydenhuollon ja päihdehuollon hoitopaikassa. Avohoidossa lomakkeeseen vastasi yli 8 800 ja laitoshoidossa noin 1 100 asiakasta.

Tavoitteena toistaa samankaltaisia asiakaspalvelukyselyjä tulevaisuudessakin

Mielenterveyspalveluiden avohoidossa asiakkaat kaipasivat enemmän tietoa vertaistuesta, arkeen tukea antavien järjestöjen toiminnasta, sairaudesta, hoidon sisällöstä, potilaan oikeuksista ja lääkehoidosta.

Päihdepalvelujen asiakkaiden vastauksissa nähtiin eniten ongelmia läheisten mukaan ottamisessa, lääkärin tapaamisessa ja tiedon saamisessa asiakkaan oikeuksista.

Sekä psykiatrisessa laitoshoidossa että laitospäihdehoidossa oli avohoidon palveluita useammin ongelmia turvallisuuden kokemisessa hoidon aikana.

Asiakaskokemus avohoidon etävastaanotolla koettiin osittain huonommaksi kuin lähivastaanotolla.

Tavoitteena on toteuttaa samanlaisia asiakaspalvelukyselyjä myös vastaisuudessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut