Isojen kaupunkien sähköyhtiöt nostavat nykyisten asiakkaiden hintoja: Korotukset ovat jopa satoja prosentteja

Moni sähköyhtiö on lakkauttanut toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten myynnin uusille asiakkaille.

Helsingin kaupungin omistama energiayhtiö Helen korottaa myymänsä perussähkön hintaa 58 prosenttia. Korotus on moniin yhtiöihin verrattuna maltillinen.

26.8. 7:20

Sähköyhtiöt nostavat nyt reippaasti nykyisten asiakkaiden toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten hintoja, koska pörssisähkön hinta huitelee korkeuksissa.

Isojen kaupunkien sähköyhtiöistä Helsingin kaupungin omistama energiayhtiö Helen korottaa myymänsä perussähkön hintaa 58 prosenttia 23,21 senttiin kilowattitunnilla lokakuun alussa ja Tampereen sähkölaitos yleissähkön hintaa lähes 130 prosenttia 33 senttiin kilowattitunnilta syyskuun puolivälissä.

Oomi Energia kertoo nostaneensa nykyisten asiakkaidensa hintoja keskimäärin 26,5 prosenttia heinäkuun alussa. Oomi on Vantaan Energian, Oulun Energian ja kahdeksan muun paikallisen sähköyhtiön myyntiyhtiö.

Turku Energialla toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen sähkön hinta kohoaa 33,90 senttiin kilowattitunnilta lokakuun alussa. Turkulaisyhtiö on myynyt kyseistä, nyt jo myynnistä poistettua sähkösopimusta erilaisilla sähkön hinnoilla, joka on riippunut sen hetkisestä hintajaksosta.

Melko tuoreissa sähkösopimuksissa hinnankorotus jää noin kahteen prosenttiin, mutta joissakin erittäin vanhoissa toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa hinta nousee jopa noin 330 prosenttia. Sopimuksessa on kiinteä hinta talvikaudelle, kun joillain kilpailijoilla hinta voi muuttua kuukausittain.

Turku Energian myyntijohtaja Harri Salo perustelee hintojen korotuksia sähköpörssi Nord Poolin markkinahintojen kehityksellä.

”Syynä on ihan puhtaasti sähköpörssin käyttäytyminen. Venäjän Ukrainassa aloittama sota on heijastunut voimakkaasti energian hintaan. Meidän kateemme ei parane korotuksista yhtään”, Salo sanoo.

Myös Tampereen sähkölaitoksen toimitusjohtaja Jussi Laitinen sanoo, että hintojen korotusten taustalla on sähkön markkinahintojen nousu.

Nord Poolin seuraavan päivän keskimääräinen tuntihinta spot-markkinoilla on liikkunut tällä viikolla korkeimmillaan tällä vuosikymmenellä. Elokuussa hinta on ollut lähes kaksinkertainen koko vuoden keskiarvoon verrattuna.

”Tulee todella raskas talvi niille, joilla ei ole vanhoja sähkösopimuksia voimassa. Hinnat monikertaistuvat uusissa sähkösopimuksissa”, Turku Energian Salo sanoo.

Turku Energia tarkistaa toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimustensa hintoja puolivuosittain eli seuraavan kerran hinta voi muuttua huhtikuun alussa. Yleensä sähkö on kesäkaudella halvempaa kuin talvikaudella.

Tampereen sähkölaitos, Oomi ja moni muu sähköyhtiö on lakkauttanut toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten myynnin uusille asiakkaille ja tarjoaa niitä enää yhtiön nykyisille asiakkaille.

Myös Turku Energia myy enää pörssisähkösopimuksia uusille asiakkaille sähkömarkkinoiden epävakauden takia.

”On erittäin vaikea tarjota asiakkaille määräaikaisia sähkösopimuksia kiinteillä hinnoilla, koska hintatasot vaihtelevat niin valtavasti. Sähköpörssi toimii arvaamattomasti”, Salo sanoo.

Sähköyhtiöt eivät pysty hinnoittelemaan kuluttajien sopimuksia, koska sähkön hinnan ennustettavuus on niin heikko. Näkyvyyden ollessa sumuinen yhtiöt pyrkivät normaalisti varmistamaan kannattavuutensa lisäämällä sähkön myyntihintaan niin sanotun riskilisän, mutta ne kohoavat nyt korkealle.

”Riskilisä on meidän mielestä nyt niin suuri, ettemme halua laittaa niitä myyntisopimuksiin. Olemme sitä mieltä, että sekä asiakkaan että myyjän kannalta on parempi käyttää toistaiseksi tuntipohjaisesti hinnoiteltua tuotteita”, Tampereen sähkölaitoksen Laitinen sanoo.

Lue lisää: Pori Energian toimitusjohtaja Petri Paajanen: Nyt on aika vähentää energian kulutusta – ”Kyllä me maksamme tässä sodasta hintaa”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut