Tanssiva karhu -runopalkinto Olli Sinivaaralle, kääntäjä­palkinto Heli Laaksoselle

Tanssiva karhu on Yleisradion vuodesta 1994 lähtien runoteokselle jakama palkinto.

Olli Sinivaara ja Heli Laaksonen.

25.8. 22:02

Yleisradion Tanssiva karhu -palkinnon on saanut runoilija Olli Sinivaara teoksestaan Puut (Teos). Raati kiitti Sinivaaran kuudennen kokoelman runoja yhtä aikaa tuoreiksi ja perinteisiksi: ”Se ilmaisee kunnioituksensa meitä vanhemmille elämän todistajille, joita löytää niin lähiö- kuin sysimetsien sydämistä.”

”Ikiaikaiset puut katsovat ihmistä kaikenikäisenä ja ihminen katsoo niiden valossa itseään. Puun juuri on mullassa, latva taivaassa, runojen puu on kanava ja reitti etäisyyksien välillä. Puhe puista ei tunnu rikokselta tänäkään aikana, kun siinä ei pyritä vaikenemaan mistään, vaan annetaan lukijalle tilaa liikkua ja nähdä.”

Kriitikko Jukka Koskelainen totesi Helsingin Sanomissa julkaistussa arviossaan, ettei tunne ketään toista nykyrunoilijaa, joka keskittyisi luontoon yhtä tiukasti ja rikkaasti kuin Olli Sinivaara. ”Koskaan ennen tuskin on tarkasteltu koivuja ja mäntyjä näin monesta kulmasta”, Koskelainen kirjoittaa.

Kääntäjäkarhu-palkinto myönnettiin Heli Laaksosen suomennokselle latvialaisen Aleksandrs Čaksin runoista teoksessa Poimit sydämeni kirjahyllystä. Suomennosten lomassa on murrerunoistaan tunnetun Laaksosen omia, lounaismurteella kirjoittamia runoja sekä Laaksosen maalauksia, jotka keskustelevat Čaksin runojen kanssa.

Raadin mukaan kyseessä on ”kulttuuriteko, joka virkistää suomentamisen traditiota”, ja kuvailee käännöstä valloittavaksi kokonaistaideteokseksi.

”Kirja on hehkuva, vapauttava ja rakastava, varjoja ja risaisuutta kaihtamaton. Se osoittaa, miten taide saa uutta taidetta liikkeelle ja miten voimme keskustella ja kohdata ajan ja rajojen yli”, raati kuvailee perusteluissaan.

Tanssiva karhu -palkintoraadin puheenjohtajana oli tänä vuonna kirjailija Johanna Venho ja muina jäseninä toimittajat Minna Joenniemi ja Marit Lindqvist sekä tuottaja Pekka Savolainen Yleisradiosta.

Raati luki yhteensä 82 teosta, joista kuusi nostettiin elokuun alussa kilpailun kärkeen: Sinivaaran lisäksi Lina Bonden kokoelma om mamma & om mig (Förlaget), Anja Erämajan teos Olen nyt täällä metsässä (WSOY), Silja Järventaustan kokoelma Iltapäivä isolla kirjaimella (Teos), Pelle Romantiquen Konerunoja (Enostone) sekä Olli-Pekka Tennilän kokoelma Lemmonommel (Poesia).

Tanssiva karhu on Yleisradion vuodesta 1994 lähtien runoteokselle jakama palkinto. Tänä vuonna palkinto jaettiin Runokuu-tapahtumassa.

Tanssivan karhun palkintosumma on 4 000 euroa, Kääntäjäkarhun 1 500 euroa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut