Mediat katsovat onnistuneensa hyvin Sanna Marinin bilekohun uutisoinnissa

Huumausaine-epäilykset nousivat päätoimittajien mukaan otsikoihin vasta nimipoliitikkojen vaadittua, että pääministerin tulisi mennä huumetestiin.

Suomalaisten uutismedioiden otsikoita kuluneen viikon ajalta.

22.8. 21:15

Suurten suomalaismedioiden päätoimittajat katsovat, että media onnistui hyvin uutisoidessaan pääministeri Sanna Marinin (sd) juhlimisesta viime viikon lopulla.

Iltalehti julkaisi viime keskiviikkona illalla uutisen ja sosiaalisessa mediassa leviävän videon, jossa Marin juhlii ja tanssii julkisuudesta tunnettujen henkilöiden kanssa.

”Kyse on äärimmäisen poikkeuksellisesta videosta. Se olisi ollut julkaisemisen arvoinen missä tahansa maassa, olipa kyseessä ihan kuka tahansa valtiojohtoon kuuluva”, Iltalehden päätoimittaja Perttu Kauppinen sanoo.

Videon julkaisua seuraavana päivänä otsikoihin nousi sanapari ”jauhojengi” ja sen myötä epäilykset siitä, että juhlissa olisi käytetty huumausaineita. Jauhojengi-sana levisi kulovalkean tavoin etenkin pikaviestipalvelu Twitterissä.

Kauppisen mukaan Iltalehti tarttui epäilyihin vasta Marinin torstaisen tiedotustilaisuuden myötä. Tuolloin myös eräät kansanedustajat sekä oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra olivat kommentoineet asiaa. Esimerkiksi Purra vastasi Helsingin Sanomien haastattelussa toimittajan kysymykseen huumetestistä, että varmasti vapaaehtoinen seula voisi olla hyvä ja veisi varmasti epäilyksiä pois, jos se olisi negatiivinen.

”Sitä en voi tietää, mistä he ovat löytäneet asian, mutta me emme olleet peranneet aamulla sosiaalista mediaa laajasti läpi. Jos Suomen kaltaisessa avoimessa demokratiassa opposition puheenjohtaja vaatii pääministeriä huumetesteihin, olisi aika erikoista medialta todeta, että emme voi tehdä tästä juttua.”

Helsingin Sanomien päätoimittaja Antero Mukka sanoo, että huumausaineiden käyttöön liittyvä epäily on selvästi kiinnittynyt mediataloissa johonkin viitekehykseen, kuten Marinin aiempaan juhlintaan.

”Kun on kyse pääministeristä, tilanne oli syytä ottaa vakavasti ja lähteä selvittämään sitä.”

Ilta-Sanomien vastaava päätoimittaja Johanna Lahti sanoo, että yksittäiseen sanaan takertuminen vie huomion pois isosta kuvasta eli siitä, oliko pääministeri kykenevä hoitamaan tehtäväänsä.

”Hän on itse kertonut käyttäneensä alkoholia ja juhlineensa railakkaasti. Tätä oli tapahtunut useana päivänä ja sellaisena hetkenä, jolloin hän oli erikseen perunut lomansa eikä hänellä ollut nimettyä sijaista.”

Myös Ylen uutis- ja ajankohtaistoimituksen päätoimittaja Riikka Räisänen näkee videon uutisarvon nimenomaan pääministerin toimintakyvyssä sekä siinä, pettikö pääministerin harkintakyky, kun tämä luotti siihen, etteivät videot tilanteesta vuoda julki.

Helsingin Sanomien Mukka tuo myös esiin, ettei kyse ole yksittäistapauksesta.

”Ymmärtääkseni aika monella viestimellä on enemmänkin tietoa pääministerin varsin railakkaastakin viihteellä olosta. Tämä oli se viitekehys, jossa tätä lähdettiin tarkastelemaan.”

Ilta-Sanomien Lahti näkee median suorittaneen yhteiskunnallista tehtäväänsä ”sangen hyvin” uutisoidessaan pääministerin juhlimisesta.

”Pääministeri on yhteiskunnan merkittävimpiä vallankäyttäjiä, jonka toimintaa median kuuluu tarkastella kriittisesti. Media käy uutisoinnin yksityiskohdista tietysti omaa sisäistä jälkipyykkiään, se on ihan tervettä demokratiassa.”

Iltalehden Kauppinen katsoo niin ikään, että aihetta onnistuttiin käsittelemään lehdessä erilaisista näkökulmista, esimerkiksi millaisia vaikutuksia tapahtuneella voisi olla valtioneuvoston työskentelyyn ja Marinin henkilökohtaiseen turvallisuuteen.

Helsingin Sanomia ja Ilta-Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on STT:n suurin omistaja.

Oikaisu 22.8.2022 kello 22.03: Korjattu Riikka Purraa koskevaa kohtaa. Purra vastasi toimittajan kysymykseen vapaaehtoisesta huumetestistä, että varmasti se voisi olla hyvä ja veisi varmasti epäilyksiä pois.

Päivitetty 23.8.2022 kello 7.53: Lisätty maininta Sanoman omistussuhteesta STT:hen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut