Lintilä: Asumistuen korotus voisi helpottaa kotitalouksia sähkön hinnan noustessa

Ministeriössä ei varauduta säännöstelemään ihmisten sähkönkulutusta.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä kertoi päätöksistä medialle työryhmän kokouksen jälkeen.

22.8. 15:15

Helsinki

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan päätökset nouseviin energianhintoihin varautumisesta tehdään hallituksen budjettiriihessä kuunvaihteessa. Työ- ja elinkeinoministeriön sekä valtiovarainministeriön yhteinen työryhmä on käynyt läpi hintaan vaikuttavia tekijöitä. Vielä pöydällä ei ole konkreettisia esityksiä.

”Kaikkia vaihtoehtoja pohditaan. Muualla EU-alueella ratkaisut on tehty joko arvonlisäveron tai energiaveron kautta. Mikä keinoista tulee käyttöön, se nähdään riihessä”, Lintilä sanoi maanantaina toimittajille mediatilaisuudessa.

Ministeri kertoi ilmoittaneensa valtiovarainministeriölle, että verotukseen liittyvä ratkaisu vaatisi rinnalleen sosiaaliturvaan liittyvän paketin.

”Onko se sitten esimerkiksi asumistukeen liittyvä, se jää nähtäväksi. Pitäisi saada kohdennettua tukea sinne, jossa tarve on suurin”, Lintilä jatkoi.

Hän ei odota hallituksen energiakeskustelusta tulevan dramaattista.

”On hyvä, että eri puolueilta tulee eri esityksiä. Tässä ei ole vielä draaman aineksia, koska kaikki tunnistavat perusongelman.”

Säännöstelyyn ryhdyttäisiin vain erittäin vakavassa tilanteessa

Taikakeinoja energian hintojen hillitsemiseksi ei hallituksen työkalupakista löydy.

”Talven [sähkö]laskut tulevat olemaan niin korkeita, että vaikka hallitus tekisi mitä, kaikki tulevat katsomaan omaa energiankäyttöään. Paluuta vanhoihin hintoihin ei ole”, Lintilä uskoo.

Ministeriö julkistaa torstaina kotitalouksille suunnatun energiansäästökampanjan, jonka tarkoituksena on jakaa tietoa sähkön käyttäjille hintojen noustessa. Kampanjalle ei ole asetettu määrällisiä säästötavoitteita, eikä suunnitelmissa ole alkaa säännöstellä kuluttajien energiankäyttöä.

TEMin energiaosaston päällikön Riku Huttusen mukaan säännöstely vaatisi valmiuslain käyttöönottoa. Viimeksi valmiuslaki on otettu käyttöön koronapandemian aikana.

”Jos ajautuisimme säännöstelyyn, se olisi todella vakava paikka”, Huttunen kommentoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut