HS: Kokoomus edelleen suosituin puolue, perus­suomalaisten kannatus kasvoi yli prosentti­yksiköllä

Oppositiopuolue kokoomuksen kannatus on laskenut noin yhden prosentti­yksikön verran. Siitä huolimatta se pitää kärkipaikkansa puolue­kannatus­mittauksessa. Perussuomalaisten suosio puolestaan on kasvanut edellisestä mittauksesta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.

18.8. 14:54

Kokoomus jatkaa Suomen suosituimpana puolueena, kertoo Helsingin Sanomien teettämä mielipide­mittaus. Oppositiopuolueen kannatus laski hieman, mutta sillä on edelleen etumatka seuraaviin.

Kantar Publicin Helsingin Sanomien toimeksiannosta tekemän mielipidemittauksen perusteella kokoomusta äänestäisi 23 prosenttia, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt. Edellisestä mittauksesta suosio laski 0,9 prosenttiyksikköä.

Toiseksi suosituimpana puolueena on pysytellyt pääministeripuolue Sdp, jonka kannatus nousi 0,2 prosenttiyksiköllä 20,1 prosenttiin. Puolueen kannatus on tällä hetkellä varsin vakaata, arvioi Kantar Publicin toimitusjohtaja Sakari Nurmela.

”Muutos kuukauden takaiseen on vähäinen, vaikka puolue pääsikin nyt eräänlaisen psykologisen rajan paremmalle puolelle, kun sen kannatus nousi yli 20 prosentin.”

Mittauksen kolmosen eli oppositiopuolue perussuomalaisten kannatus kasvoi 1,3 prosentti­yksikön verran, mikä nosti sen kannatuksen 16 prosenttiin. Nurmelan arvion mukaan puolue on onnistunut vahvistamaan kannatustaan sen jälkeen, kun se menetti Nato-keskustelun yhteydessä kannattajiaan kokoomukselle.

”Kuluneen kuukauden aikana kuntavaaleissa äänestämättä jättäneitä on liittynyt perussuomalaisten kannattajiksi”, Nurmela arvioi.

Kokoomus puolestaan on menettänyt kuntavaalien jälkeen saamiaan kannattajia, mikä on heikentänyt puolueen kokonaiskannatusta.

”Vaikka kokoomus on edelleen selvästi kannatetuin puolue, se nojautuu tällä hetkellä hieman enemmän sitä kuntavaaleissa äänestäneiden tukeen kuin kuukausi sitten”, Nurmela arvioi.

Lievässä alamäessä on myös hallituspuolue keskusta. Neljänneksi suosituimman puolueen kannatus on nyt 11 prosenttia. Laskua edellisestä mittauksesta on 0,6 prosenttiyksikön verran.

Nurmelan arvion mukaan puolueen kannatus on laskenut, sillä osa sitä äänestäneistä pitää kokoomusta parempana vaihtoehtona kuin keskustaa.

”Keskustaa äänestäneistä hieman useampi seurailee tilannetta tällä hetkellä sivusta kuin kuukausi sitten.”

Muiden puolueiden kannatukset eivät muuttuneet edellisestä mittauksesta juuri lainkaan.

Näin tutkimus tehtiin

• Kantar Public teki tutkimuksen Helsingin Sanomien toimeksiannosta.

• Tutkimusaineisto kerättiin 18.6.–12.8.2022. Tutkimusta varten haasteltiin kaikkiaan 2 586 henkilöä. Aineisto kerättiin puhelinhaastatteluin.

• Otos edustaa maamme 18-79-vuotiasta väestöä pois lukien Ahvenanmaan maakunnassa asuvat. Otos muodostettiin monivaiheisella ositetulla otannalla.

• Tutkimuksen virhemarginaali on noin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa suurimpien puolueiden kohdalla.

• Niiden osuus, jotka eivät osanneet tai halunneet sanoa, mitä puoluetta äänestäisivät eduskuntavaaleissa tai sanoivat, etteivät kävisi äänestämässä, oli 34 prosenttia.

• Haastateltavilta kysyttiin: "Jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt, niin minkä puolueen tai muun ryhmittymän ehdokasta äänestäisitte?" ja ”Minkä puolueen tai muun ryhmittymän ehdokasta Te äänestitte viime vuoden kesäkuussa järjestetyissä kuntavaaleissa?”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut