Ensi viikko alkaa helteisessä säässä – Etelä-Suomessa helteet näyttävät jatkuvan ainakin perjantaihin saakka

Ilmatieteen laitoksen mukaan alkavan viikon sää on selvästi lämpimämpää kuin yleensä elokuun puolivälissä.

Tällaista menoa oli Porin Yyterissä heinäkuun helteillä. Myös elokuu jatkuu lämpimänä.

13.8. 19:15

Ensi viikko alkaa helteisessä säässä suurimmassa osassa maata, ja maan eteläosassa helteet näyttäisivät jatkuvan ainakin perjantaihin saakka, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Sunnuntaina hellelukemia saatetaan mitata Pohjois-Pohjanmaallakin, mutta Lapissa lämpötilat näyttävät jäävän alle 20 asteen. Etelä-Suomessa sunnuntaina on Ilmatieteen laitoksen mukaan 27–28 astetta lämmintä ja Keski-Suomessa 24–28 astetta.

Maanantaina helleraja voi mennä rikki Etelä-Lapissakin, kun Keski-Lapista etelään koko maahan ennustetaan 24–29 asteen lämpötiloja. Keski- ja Pohjois-Lapissa lämpötilat liikkuvat 18–23 asteessa.

”Sää on pääosin poutaista, mutta joitakin ukkoskuuroja voi syntyä etenkin maan pohjoisosissa”, päivystävä meteorologi Juha Tuomala varoittaa.

Tiistaina helteinen säätyyppi jatkuu, ja helleraja voi nousta Pohjois-Lapin korkeudelle asti. Koko maassa lämpötilat liikkuvat 25–29 asteen välillä lukuun ottamatta Käsivarren Lappia, missä on pilvisempää ja lämpötila jää parinkymmenen asteen tienoille.

Keskiviikon säätilan ennustettavuus alkaa Tuomalan mukaan olla huonompaa, mutta lämpimät säät jatkuvat. Hellettä voi esiintyä Pohjois-Pohjanmaallakin. Sade- ja ukkoskuurojen määrä saattaa kasvaa maan länsiosissa.

Lapissa lämpötilat liikkuvat keskiviikkona 15–23 asteessa lukuun ottamatta Käsivarren Lappia, missä lämpötilat jäävät ehkä vain noin kymmeneen asteeseen.

Torstain säätilaa on jo vaikeampi ennustaa, mutta Etelä-Suomessa näyttäisi jatkuvan helteinen sää. Maan keskiosissa lämpötila näyttää liikkuvan 20–24 asteessa. Maan pohjoisosassa tuskin enää ylitetään torstaina 20 asteen lämpötiloja.

Perjantaina helteiset säät jatkuvat maan eteläosassa. Myös Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa voivat lämpötilat nousta yli 20 asteen, kun taas Lapissa jäädään sen alle.

Tuomalan mukaan alkavan viikon lämpötilat ovat selvästi lämpimämpiä kuin yleensä elokuun puolivälissä.

”Etenkin tiistai voi olla poikkeuksellinen päivä, kun lähes koko maassa voi olla hellettä”, Tuomala sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut