Omakotitaloihin jopa 2 500 euron ja kerros­taloihin 400 euron lisälasku – Laskuri kertoo, miten sähkön hinnan nousu näkyy asumis­muodossasi

Omakotitalon vuosittainen sähkölasku on nykyhinnoilla yli 2 000 euroa suurempi kuin heinäkuussa 2021. Myös kerrostalossa asuvan sähkökustannukset ovat voineet nousta satoja euroja.

Sähkölämmitteisen omakotitalon sähkölasku on kasvanut reilusti viime vuodesta.

5.8. 17:00

Energianhintojen nousu näkyy erityisen rajusti sähköllä lämpiävässä omakotitalossa asuvan kukkarossa.

Nelihenkisen perheen sähkölaskuun on voinut tulla lähes 210 euroa lisää kuukaudessa, kun verrataan heinäkuun hintatasoa viime vuoden vastaavan ajan sähkönhintoihin. Laskelmassa ei ole mukana sähkön siirtohintaa.

Lukemat ovat arvioita laskennallisten esimerkkitapausten pohjalta. Omakotitalojen sähkönkäytössä voi olla isojakin eroja talon rakentamisajankohdan, sijainnin, laitteiden varustelutason ja talon koon mukaan.

Asuintilojen lämmittäminen on suurin sähkölaskun kuluerä omakotitalossa. Kaukolämpöön kytketyssä omakotitalossa kuukausittainen kululisä on artikkelissa käytetyssä esimerkkitapauksessa lähes 80 euroa.

Laskuri kertoo, miten sähkön hinta vaikuttaa kuukausittaiseen sähkölaskuun eri asumismuodoissa.

Sähkölämmitteisessä talossa asuintilojen lämmitys haukkaa liki puolet koko sähkönkäytöstä. Sähkölämmityksen kustannukset ovat voineet nousta vuositasolla yli 1 000 euroa. Koko talon sähkölasku voi vuositasolla olla lähes 2 500 euroa suurempi kuin heinäkuussa 2021.

Omakotitalossa myös käyttöveden lämmitys vie runsaasti energiaa. Veden lämmittäminen sähköllä on nyt vuositasolla yli 450 euroa kalliimpaa kuin vuosi sitten.

Hintavertailu perustuu Energiaviraston keräämään tilastoon kahden vuoden määräaikaisten sopimusten tarjoushintojen keskiarvosta. Heinäkuussa 2021 sähkölämmitteisiin omakotitaloihin tarjotuissa sopimuksissa sähkö maksoi keskimäärin 5,7 senttiä kilowattitunnilta. Tämän vuoden heinäkuussa 18,2 senttiä.

Kerrostaloasukkaan sähkölaskussa suurimman yksittäisen siivun vie kylpyhuoneen lattialämmitys. Viime vuoden hintoihin nähden nyt mukavuuslämmityksestä saattaa joutua pulittamaan yli 140 euroa enemmän vuodessa.

Kerrostaloasuntoihin heinäkuussa 2021 tarjotuissa sähkösopimuksissa sähkö maksoi 7,7 senttiä kilowattitunnilta, nyt 20,6 senttiä.

Kaikkiaan 50-neliöisen kerrostaloasunnon sähkölasku on vuositasolla 400 euroa suurempi kuin vuosi sitten, jos lattialämmitystä siis pitää päällä yhtä paljon kuin aiemmin.

Sähkösopimusten hinnat ovat nyt poikkeuksellisen korkealla.

Nyt solmittavat määräaikaiset sopimukset saattavat olla monta kertaa kalliimpia aiempiin sopimuksiin verrattuna. Uutta sopimusta solmivan kannattaa vertailla eri yhtiöiden hintoja tarkkaan, sillä tarjouksien hintaerot ovat suuria.

Sähkön hinta on ollut nousussa jo pitkään. On mahdollista, että Suomeen iskee ensi talvena energiapula, joka nostaa sähkölaskuja entisestään.

Määräaikaisten sopimusten ohella myös sähkön futuurihinnat ja pörssisähkön hinnat ovat nousseet. Viime heinäkuussa pörssisähkö maksoi Nord Poolin mukaan keskimäärin 7,9 senttiä kilowattitunnilta. Päättyneen heinäkuun keskihinta oli 18,4 senttiä.

Pörssisähkön hinnassa on kuitenkin voimakasta heiluntaa ja esimerkiksi tämän viikon keskiviikkona ja torstaina pörssisähkö on ollut lähes ilmaista.

Samalla tämän vuoden viimeisen ja ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen futuurihinnat ovat nousseet lähes yhtäjaksoisesti kesäkuun puolivälistä lähtien. Käytännössä ne ovat yli kaksinkertaistuneet viimeisen puolentoista kuukauden aikana.

Kun vielä kesäkuun puolivaiheilla Pohjoismaiden futuurihinnat olivat tämän vuoden viimeiselle ja ensi vuoden ensimmäiselle neljännekselle hieman yli sata euroa megawattitunnilta, elokuun alussa hinnat ovat kivunneet jo liki 270 euroon megawattitunnilta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut